På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stabil börsuppgång, Ericsson ned 6%

Börs Trenden var tydligt positiv på fredagens Stockholmsbörs, som avancerade efter en morgon där Ericsson var ett av få bolag att bidra med negativa nyheter.

I det internationella flödet var rapporteringen kring coronaviruset, som fått fäste i Kina och dämpat stämningen under veckan, något mer positiv än tidigare.

Storbolagsindexet OMXS30 hade strax före klockan 13 stigit 1,2 procent till 1.818. Samtidigt hade aktier för 8,5 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen i sin helhet.

På fredagen framkom att Världshälsoorganisationen WHO valt att inte signalera nödläge kring coronaviruset, vilket togs emot positivt av marknaderna.

I Stockholm var Ericsson enda bolaget på minus i OMXS30, med en nedgång på hela 6,7 procent efter att ha öppnat på omkring minus 10 procent.

Enligt telekombolagets vd Börje Ekholm är Ericsson på "god väg" att nå målen för 2020, däribland en rörelsemarginal på över 10 procent. Samtidigt varnades för högre rörelsekostnader och press ifrån avtal, samt förvärvet av antenntillverkaren Kathrein. Ericssons justerade rörelseresultat blev 6,5 miljarder kronor för det fjärde kvartalet, medan snittet av 19 analytikers prognoser låg på 7,5 miljarder kronor. I det justerade rörelseresultatet ingick en återföring om 0,7 miljarder kronor relaterad till Ericssons tidigare meddelade förlikning i USA - i konsensus hade dock bara vissa analytiker räknat med en återföring.

I toppen av storbolagsindex fanns Sandvik som steg 3,1 procent, medan Hexagon var upp 2,5 procent efter en höjd riktkurs från Goldman Sachs. Andra bolag med betydande uppgångar var Assa Abloy, Alfa Laval och SEB.

Flera bolag redovisade sina resultat på fredagen. Efter en inledande nedgång på 1,5 procent steg Castellum 3,2 procent, sedan fastighetsbolaget redovisat ett förvaltningsresultat på 766 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Infronts snittestimat låg på 802 miljoner. Utdelningen föreslogs höjas till 6:50 kronor, mot snittestimatet 6:47 kronor.

Investmentbolaget Öresunds aktie steg 2,7 procent. Resultatet efter skatt steg till 431 miljoner kronor, jämfört med en förlust på drygt 200 miljoner motsvarande period i fjol. En utdelning om 6:00 kronor per aktie föreslogs för 2019, en ökning från 5:50 kronor året före.

Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video, har också öppnat böckerna vilket efter en negativ inledning fick aktien att stiga en dryg procent, trots lägre nettoresultat och omsättning. Bolaget går in i 2020 med förväntningar om fortsatt låga affärsvolymer från bolagets största västeuropeiska kunder och justerar sina finansiella mål för att bättre spegla den förändring som verksamheten nu befinner sig i, enligt vd Karl Thedéen.

En av dagens vinnare var bränslecellsutvecklaren Powercell, som lyfte drygt 7 procent till 182:20 kronor. Även livekasinobolaget Evolution Gaming gick starkt och avancerade 3,7 procent.

EQT noterades däremot 2 procent lägre, efter ett antal negativa analyser. Bland annat har JP Morgan sänkt sin rekommendation för aktien till neutral.

Embracer handlades upp 2,7 procent till 83:18 kronor. Aktiens riktkurs har hos Pareto höjts till 105 kronor, från tidigare 90 kronor, medan rekommendationen köp upprepades. Vidare har Nordea tagit in Embracer i sin svenska modellportfölj. Ut ur modellportföljen åkte i stället Kindred, som svarade med att tappa 0,9 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -