Vändningen dröjer för Bonava

Aktieanalys Trenderna från tidigare under året stod sig i Bonavas fjärde kvartal. En klar vinstförbättring väntas under 2020 men vi vill gärna se ett trendbrott innan vi köper.

Efter en smärre kalldusch för ett kvartal sedan var förväntningarna lågt ställda på Bonavas bokslutsrapport. Bolaget har under hela 2019 haft problem med tröga tillståndsprocesser i Tyskland och med en svag efterfrågan i Sverige. För ett par veckor sedan flaggade bolaget även för att man måste vidta åtgärder i sin finska verksamhet.

Trots att marknaden tagit höjd för ännu en svag rapport blev utfallet i Bonavas fjärde kvartal något av en besvikelse. Det rapporterade rörelseresultatet landade visserligen 10 procent över snittprognosen i Infront Datas sammanställning. Resultatbidraget från försäljning av mark var dock betydligt större än tidigare under året. Justerat för denna var utfallet sannolikt sämre än väntat.

Markförsäljningen har skett i Sverige vilket stökar till siffrorna en del. Sverige har tappat kraftigt inom Bonava de senaste åren men svarar fortfarande för runt 25 procent av omsättningen i koncernen. I det tredje kvartalet var utfallet rejält svagt och rörelsemarginalen bara 2 procent.

Vd Joachim Hallengren flaggade den gången för att lönsamheten i Sverige skulle vara sämre under ett antal kvartal framåt. Detta beror på att Bonava nu säljer bostäder som startades när marknaden stod på topp får några år sedan. De prisnivåer man hade i åtanke när projekten startades går inte längre att få ut vilket innebär att kostnaderna ligger för högt och lönsamheten pressas.

Justerat för markförsäljningar föll rörelsemarginalen i affärsområde Sverige i fjärde kvartalet till 6,8 procent från 12,8 i samma kvartal året innan.

Joachim Hallengren sade dock till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bokslutsrapporten att han tycker sig se en viss ljusning på den svenska bostadsmarknaden. Visningarna är mer välbesökta och försäljningen går enligt vd:n bra.

I fjärde kvartalet sålde Bonava 216 bostäder i Sverige. Det var den bästa nivån på länge och den kvartalsvisa trenden har varit positiv under hela 2019. Totalt för året var antalet sålda bostäder till konsumenter i Sverige 170 procent högre än 2018.

Antalet nystarter och den pågående produktionen har dock fortfarande en negativ trend. Byggstarterna till konsument i Sverige var 30 procent färre i fjärde kvartalet och den pågående produktionen, till konsument, låg vid årsskiftet 34 procent under nivån från året innan. Det innebär färre bostäder att sälja framöver och därmed också lägre resultat.

Till Investerarmarknaden (hela projektet säljs på en gång) i Sverige har Bonava däremot fått upp en positiv trend med fler starter i fjärde kvartalet och en stigande pågående produktion.

Tyskland är numera Bonavas huvudmarknad. Den har under 2019 stått för drygt 40 procent av omsättningen och nästan 60 procent av rörelseresultatet. Resultatet i det fjärde kvartalet var 7 procent lägre än samma kvartal året innan, men något högre än väntat. Rörelsemarginalen backade ett par procentenheter till 15,9 procent.

Den tyska ekonomin bromsade in under 2019 men efterfrågan på bostäder rapporteras fortfarande vara god. Problemet för Bonava i Tyskland har under året varit att det uppstått flaskhalsar i myndigheternas tillståndsprocesser vilket lett till fallande projektstarter.

Under året har Bonavas produktionsstarter till konsument i Tyskland fallit med 60 procent. Den pågående produktionen i landet var vid årsskiftet 16 procent lägre än för ett år sedan. Precis som i Sverige har dock starter och produktion till investerarmarknaden i Tyskland haft en mer stabil utveckling.

För att få upp produktionen i Tyskland har Bonava bland annat under 2019 skickat in fler ansökningar än man egentligen har för avsikt att starta. Joachim Hallengren tycker sig ha sett en liten ljusning under hösten och han skriver i sitt vd-ord i bokslutsrapporten att han förväntar sig betydligt fler starter i Tyskland under 2020.

Vid sidan om Sverige och Tyskland har Bonava även verksamhet i Norge, Danmark, Finland, Baltikum och St Petersburg i Ryssland. Tillsammans utgör dessa marknader en dryg tredjedel av omsättningen. Region Nordic rapporterade en kraftig resultatförsämring under såväl fjärde kvartalet som helåret 2019. Olönsamma projekt i såväl Finland som Danmark var orsaken. I Finland genomförs nu som sagt åtgärder.

I området St Petersburg-Baltikum förbättrades däremot helårsresultatet.

Enligt Infront Datas sammanställning av analytikerprognoser väntas Bonava under 2020 öka omsättningen med knappt 4 procent och den justerade vinsten per aktie med 36 procent. Rörelsemarginalen väntas öka till 9,8 procent från 7,8 procent (exklusive engångsposter) 2019.

2021 väntas ett i princip oförändrat resultat jämfört med året innan. Snittprognoserna ger i dagsläget p/e-tal på 8,8 för både 2020 och 2021.

Bonava valde oväntat att sänka utdelningen för 2019 kraftigt jämfört med året innan. Utdelningen föreslås bli 3 kronor per aktie vilket kan jämföras med snittprognosen på 5,27 kronor. Direktavkastningen blir i dagsläget 3 procent.

För de kommande åren väntas direktavkastningar på 6,0 procent respektive 6,1 procent. De estimaten kommer dock sannolikt att sänkas en del de kommande dagarna.

Reaktionen framför allt på den sänkta utdelningen, men även på en fortsatt svag utveckling i Sverige och Norden, blev kraftigt negativ. Bonava-aktien har gått riktigt svagt de senaste åren och nedgången sedan halvårsskiftet i fjol är i skrivande stund nära på 25 procent.

Värderingen är låg men rent operativt har bolaget fortfarande motvind på många håll. En liten ljusning går att se i Sverige och den tyska verksamheten är åtminstone hyggligt stabil. Någon egentlig vändning går dock ännu inte att tala om och även om vd Joachim Hallengren är optimistisk inför 2020 så väljer vi att invänta mer konkreta tecken på att vinsterna är på väg uppåt. En klar förbättring av lönsamheten ligger i korten för innevarande räkenskapsår och ännu syns inte mycket av den.

Tills vidare behåller vi vår neutrala rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bonava B Neutral 90,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -