På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Cornaviruset tynger Kinas finansmarknad

Makrokommentar Spridningen av Coronaviruset bidrar till nervositet på de finansiella marknaderna. Såväl börser som valuta och råvarumarknad har påverkats.

Coronaviruset fortsätter att sätta lite skräck i investerarkollektivet. Det gäller givetvis främst i Kina där virus först fick fäste. Den kinesiska börsen har rasat samtidigt som den kinesiska yuanen försvagats. Särskilt oroande är att sjukdomsutbrottet sker just nu inför firandet av det kinesiska nyåret som är den stora resehelgen i Kina, när många vänder hem för ett besök.

De kinesiska myndigheterna har redan infört reserestriktioner till och från 11-miljonerstaden Wuhan, där de första sjukdomsfallen rapporterades, och även andra städer har fått restriktioner på resandet.

Hittills har det rapporterats om 17 dödsfall i Kina till följd av Coronaviruset, samt drygt 500 smittade. WHO ska ta ett beslut om man ska utfärda ett kinesiskt nödläge under torsdagen. Det har även rapporterats om sjukdomsfall i bland annat Sydkorea, Japan, Hong Kong och Thailand. Även i USA ska ett smittfall ha inträffat.

Shanghaibörsen är ned med runt 4 procent sedan de första dödsfallen rapporterades och den kinesiska yuanen har backat från 6,97 till 6,90 yuan per dollar.

Även oljepriset har backat eftersom  marknaden är rädd att virusutbrottet på sikt kan komma att påverka den kinesiska tillväxten. Priset på ett fat Brentolja har sjunkit från runt 66 dollar per fat till 62,30. Vi ser också en viss flykt till säkra tillgångar som amerikanska och japanska statspapper. Vilket bidragit till sjunkande räntor, framför allt på lite längre löptider.

Hur det här kommer att fortlöpa är ännu så länge mycket svårt att sia om. Vid tidigare epidemier har de negativa marknadsmässiga och realekonomiska effekterna varit av övergående natur, men naturligtvis beror mycket på hur väl de kinesiska myndigheterna lyckas undvika en större smittspridning.

När det gäller SARS-smitta för 17 år sedan anses de kinesiska myndigheterna ha agerat alldeles för långsamt samt varit knapphändiga med information till omvärlden. Den här gången har Kina agerat snabbare på allt sätt, vilket väcker visst hopp om att smittspridningen kommer under kontroll snabbare. Det får ändå betraktas som en chansning att köpa kinesiska tillgångar utan mer information om förloppet.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -