Stillfront gör USA-förvärv för 3 mdr

Spel Gamingbolaget Stillfront köper amerikanska spelutvecklaren Storm8 för en initial köpeskilling om 300 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,9 miljarder kronor.

Av den initiala köpeskillingen erläggs 75 miljoner dollar i 1.910.671 nyemitterade aktier och resterande 225 miljoner dollar i kontanter.

Stillfronts gav Carnegie, Swedbank och Nordea att genomföra en riktad emission och under natten till onsdagen stod det klart att bolaget kommer att få in cirka 1,3 miljarder kronor genom riktade emissioner (att det blev fler än en emission har med stämmogodkännanden att göra).

Teckningskursen i de riktade emissionerna blev 381 kronor. På tisdagen stängde aktien på just 381 kronor efter en nedgång på runt 3 procent under dagen.

"Styrelsen i Stillfront konstaterar att intresset för de riktade nyemissionerna var starkt, då den samlade volymen på upp till 3.424.129 aktier kraftigt övertecknades av svenska och internationella institutionella investerare kort efter offentliggörandet av de riktade nyemissionerna, inklusive välrenommerade nya investerare såväl som nuvarande aktieägare", skriver bolaget.

Stillfront har även säkrat en ny revolverande kreditfacilitet om 1,6 miljarder kronor med en löptid om 3,5 år från Nordea.

Storm8 är en mobil spelutvecklare som grundades 2009. Bolaget har gett ut mer än 50 spel som tillsammans har uppnått över en miljard nedladdningar och över 1 miljard dollar i bruttointäkter.

"Förvärvet av Storm8 passar utmärkt strategiskt för Stillfront. Tillsammans kommer vi att vara marknadsledande i två av de största snabbväxande genrerna i spelindustrin och skapa ett ledande free-to-play powerhouse", säger Stillfronts vd Jörgen Larsson.

 

Med förvärvet av Storm8 tar Stillfront ett rejält kliv in i genren casual- och pusselspel.

"Förvärvet kommer att avsevärt stärka Stillfronts marknadsposition och spelportfölj. De två bolagen är verksamma inom de två största olika genrerna, där Stillfront främst fokuserar på free-to-play midcore strategispel och Storm8 fokuserar på casual match3-spelgenren", skriver Stillfront i ett pressmeddelande.

Förvärvet utökar Stillfronts målpublik och den totala adresserbara marknaden då bolagets spel främst vänder sig till en medelålders manlig publik medan Storm8 fokuserar på en kvinnlig publik runt 25-45 år.

"Kombinationen av våra produktportföljer och publik omvandlar Stillfronts position på den globala spelmarknaden och nästintill tripplar våra månatligt samt dagligt aktiva användare", skriver Stillfront.

Storm8 har nyligen vidareutvecklat inom genremix-genren med så kallade "progression meta layers", däribland spelen Home Design Makeover och Property Brothers Home Design, vilka kombinerar bolagets expertis inom casual- och pusselspelsteknologi med ett så kallat "heminredningsprogression meta layer".

Storm8 genererade preliminära oreviderade nettointäkter om 1,1 miljarder kronor och ett ebit-resultat på 588 miljoner kronor för tolv månader fram till och med september 2019. Stillfront redovisade under samma period en omsättning på 1,8 miljarder kronor och ebit på 505 miljoner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -