På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Därför ska man köpa börserna

Börs Börsoperatörer har varit en synnerligen vinstgivande investering under de senaste åren. Bara under det senaste året har de åtta ledande bolagen avkastat klart över index.

Världens börsoperatörer har generellt sett gått otroligt starkt under det senaste året. I genomsnitt är världens åtta största börsoperatörer upp 36 procent exklusive utdelning.

Samtidigt pågår en omfattande konsolidering i branschen. Ett exempel på det är den heta budstriden om Oslobörsen förra året. Striden stod mellan europeiska Euronext och amerikanska Nasdaq OMX.

Euronext gick vinnande ur den kampen. Det innebär att amerikanska Nasdaq OMX som äger och driver de andra nordiska och baltiska börserna fått en större konkurrent på sin planhalva.

Nasdaq är världens femte största börsoperatör sett till marknadsvärde. Bolaget värderas till 17,7 miljarder dollar.

Under de senaste tolv månaderna är aktien upp 34 procent.

Ett annat exempel på den uppköpshets som präglar börsoperatörsbranschen är Hong Kong Exchanges bud på Londonbörsen förra året.

Man lade ett bud på 32 miljarder pund, men ledningen och styrelsen för Londonbörsen sa tvärt nej och i oktober meddelade Hong Kong Exchanges att man kastade in handduken och drog tillbaka erbjudandet.  

Ytterligare en budstrid i branschen är den om Madridbörsen Bolsas y Mercados Españoles. Här har den schweiziska börsoperatören SIX lagt ett bud på drygt 30 miljarder kronor.  

Även här är Euronext med i diskussionerna om ett motbud även om man till dags dato ännu inte bestämt sig för om man ska lägga ett sådant.

Euronext är den tredje största europeiska börsoperatören efter Londonbörsen och tyska börsen. Bolaget driver börserna i Paris, Amsterdam, Dublin, Oslo och i Lissabon.

Huvudkontoret ligger i Amsterdam.

Amsterdambörsen har funnits länge. Den etablerades redan 1602 av nederländska Ostindiska Kompaniet (Verenigde Oostindische Compagnie) för handel med aktier och obligationer.


Börsen i Amsterdam omkring år 1670.

Börsen i Amsterdam räknas som världens första moderna börshandelsplats.

Euronextaktien har utvecklats fantastiskt under det senaste året med en uppgång på nära 50 procent.

Uppgången till trots sätter tolv av sexton analytiker fortsatt köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 79,5 euro, vilket indikerar en uppsida på knappt 2 procent jämfört med nuvarande kurs.

Världens största handelsplats är New Yorkbörsen (NYSE). Marknadsvärdet på bolagen som är noterade på NYSE är 23,24 biljoner dollar.

Bolaget som äger och driver NYSE heter Intercontinental Exchange. Intercontinental Exchange är värderat till drygt 53 miljarder dollar. Under det senaste året är aktien upp 30 procent.

Intercontinental Exchange bevakas av 21 analytiker som i genomsnitt sätter riktkursen 102 dollar på aktien. Det innebär en uppsida på drygt 5 procent jämfört med nuvarande aktiekurs.

Bolagets största ägare är fondbolaget Vanguard som kontrollerar 7,6 procent av aktierna.

Huvudkontoret ligger i Atlanta i delstaten Georgia.

Världens näst största börsoperatör är Hong Kong Exchanges som nyligen försökte sluka Londonbörsen.

Hong Kong Exchanges värderas till motsvarande 45 miljarder amerikanska dollar.

På tredje och fjärde plats hamnar Londonbörsen och Tysklands dominerande börsoperatör Deutsche Börse med marknadsvärden på 34,6 respektive 30,5 miljarder dollar.

Under det senaste året är aktierna upp hela 71 respektive 31 procent.

Även om börsoperatörerna överlag stigit kraftigt, finns det mycket som talar för att uppgången kommer att fortsätta både strukturellt och operationellt.

Vi kan med säkerhet förvänta oss fler uppköp och samgåenden som ger tydliga stordriftsfördelar. På lång sikt kan vi också förvänta oss ökad börshandel i takt med att välståndet i världen stiger och allt fler sparar.

Samtidigt kan vi också förvänta oss att utvecklingen inte kommer att vara spikrakt uppåtgående. I lågkonjunkturer kommer börshandeln att ta stryk.  

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Marknadsvärde md USD % 1 år
Intercontinental Exchange 53,3 30
Hong Kong Exchanges 45,1 15
London Stock Exchange Group 34,6 71
Deutsche Börse 30,5 31
NASDAQ OMX Group 17,7 34
Japan Exchange Group 9,5 3
Euronext 5,9 48
TMX Group 5 59
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -