Vinnarna när inflationen kommer

Fondkommentar Den Hongkongbaserade investeringsfirman Gavekal Capital tror på kinesiska obligationer och en svagare amerikansk dollar 2020. Det berättar Gavekals VD Louis-Vincent Gave i en intervju med Placera.

Mitt under brinnande finanskris 2008 lyssnade jag på Charles Gave, en frispråkig finansveteran. En fransman som styrde sin oberoende analysfirma och kapitalförvaltningsverksamhet Gavekal med bas i Hongkong. Då var budskapet att korta en övervärderad amerikanska dollar och köpa euro. Med facit i hand var det en strålande affär.

Nu tolv år senare fick jag tillfället att lyssna på sonen Louis-Vincent Gave när han var i Stockholm på Skagen Fonders Nyårskonferens. Louis-Vincent Gave är numera vd för Gavekal. Dagens budskap är att den amerikanska dollarn fortfarande är övervärderad men nu är det inte euron som gäller utan den kinesiska renminbin.

Louis-Vincent Gave

Gavekals budskap inför råttans år talar för kinesiska investeringar. Både kinesiska aktier och obligationer kan bli vinnare på sikt. Samtidigt kan den amerikanska dollarn tappa i i värde när världens största investeringsbubbla fortsätter att växa till sig.

Men Kina har förutom det långvariga och bitvis intensiva handelskriget med USA under fjolåret haft två andra kriser att hantera. Den första är Hongkong.

Hongkongkonflikten

”Det finns ingen bra långsiktig lösning på Hongkongkonflikten. De som bor i Hongkong börjar nu inse att den totala införlivningen med Kina 2047 närmar sig. Under de senaste 22 åren har det mesta gått i fel håll. Under våren kommer sannolikt Carrie Lam tvingas avgå för att de ska lugna ner sig. Men oavsett detta inser den kinesiska ledningen att Hongkongs finansmarknad är viktig för Kinas imperialistiska ambitioner”, säger Louis-Vincent Gave.

”Den kinesiska ledningen måste hitta nya alternativ, en plan B. Och de finns möjligheter, på fastlandskina finns de två finanscentrerna Shanghai eller Shenzhen. Idag har de alldeles för många regleringar och inte minst en stor kapitalkontroll. På sikt tror vi att Kina kommer att öppna upp kapitalkontrollerna, men det kommer inte utan andra utmaningar. På sikt kan minskade kapitalkontroller leda till att det kinesiska kapitalet letar sig utomlands, till städer som London och Vancouver. Den stora utmaningen är att öppna upp finansmarknaden och ha kontroll så det inte blir massiva kapitalutflöden av kinesiska tillgångar. Det skulle kunna leda till instabilitet.”

”Den kinesiska centralbanken har under 2019 gjort en total policyförändring av penningpolitiken och blivit mer högaktiv. Och det skiljer sig från alla andra centralbanker under den perioden, som blev betydligt mer duvaktiga. Den största förklaringen i omsvängningen är att Kina nu behöver alternativa finansmarknader till Hongkong och en stark valuta.”

Fläskköttskrisen

”Andra förklaringar är att Kinas inflation på 4,5 procent som är den högsta på många år. Inflationen har att göra med det andra problemet som är fläskkrisen. Priset på fläskkött har stigit med 70 procent till nya rekordnivåer sedan landets grisbestånd drabbats av afrikansk svinpest och slagit ut 20 procent av beståndet.”

Louis-Vincent Gave tror att den kinesiska valutan på sikt kommer att stiga. Det kommer att stödjas av lättare finanspolitik och mindre valutaregleringar när de öppnar sina lokala finansmarknader. Och det kommer att påverka flera tillgångsslag.

”När Kina öppnar upp och tillåter valutautförsel kommer det första ställe de dras till vara Macaus kasinon som haft några tuffa år när Kina har bekämpat korruption och haft tuffare kapitalkontroll. Men sannolikt kommer flera globala fastighetsmarknader gynnas exempelvis London, Vancouver och Sydney. Även ländernas valutor kommer att gynnas när det kinesiska kapitalet letar sig dit.”

Kinesiska statspapper

”Vi gillar även kinesiska statspapper som idag avkastar runt 3,3 procent. Vi ser en avkastning på mellan 6 till 10 procent när man lättar på kapitalkontrollerna och kinesiska obligationer kommer med i flera företagsobligationsindex samt valutan stärkts. Det blir intressant när de globala investerarna ska allokera om och köpa in kinesiska obligationer.

Samtidigt som den kinesiska valuta spås stiga i värde stod den amerikanska centralbanken för en stor överraskning under 2019 som sannolikt kommer att påverka dollarns värde negativt på sikt.

Federal Reserve

”Fed vände totalt i sin policy under 2019. Först började de sänka räntorna och sedan har de har gått från att minska till att öka de kvantitativa lättnaderna på repomarknaden.”

”Fed var tvungna att börja med kvantitativa lättnader när repomarknaden frös i höstas och det var ett Minsky moment. Finansmarknaden har under de senaste tio åren riktat in sig på den kinesiska höga skuldsättningen och förutsåg att den kinesiska centralbanken skulle få hjälpa till där.  Men istället slog det till på den amerikanska repomarknaden. Att repomarknaden frös och slutade fungera beror på att den amerikanska staten lånar upp 5,6 miljarder dollar varje dag, helgerna inkluderat. Samtidigt växer det amerikanska budgetunderskott kontinuerligt och utan kontroll.”

Louis-Vincent Gave säger att både utländska och amerikanska institutionella investerare slutade köpa amerikanska skuldpapper i september. Det satte samtidigt press på de amerikanska bankerna JP Morgan, Wachovia och Bank of America som inte orkade köpa papper mer än man redan har gjort. Då fick Fed kliva in och börja handla för mellan 2 till 3 miljarder dollar per dag.

”Fed säger att de ska handla de dagliga volymerna fram till mars. Om de gör det de säger att de ska göra, så kan vi nog förvänta oss att aktiemarknaden viker söderut i mars. Men Fed kan välja att fortsätta att skjuta till likviditet i marknaden för att minska sannolikheten för en börskrasch. Och jag tror att om Frf fortsätter med sin QE kommer dollarn att sjunka i värde. Jag tror att 2020 inte är dollarns år och ser en dollarförsvagning ligga i korten.”

Du säger att den höga skuldsättningen och de massiva mängder kapital som har negativ avkastning idag, sannolikt håller på att bygga upp den största finansbubblan världen har skådat. Vad menar du med det?

”Varje bubbla vilar på två återkommande faktorer. Den första faktorn är att det är annorlunda den här gången. Investerare resonerar precis så även nu. Investerarna tror nu att med den här mängden enorm utestående skuld kan centralbankerna inte höja räntan, för då kollapsar det finansiella systemet. Samtidigt säger att det inte finns någon inflation i systemet.”

Den andra faktorn för en bubbla är enligt Louis-Vincent Gave att det alltid går att sälja en tillgång vidare till nästa köpare för ett dyrare pris.

”Nu börjar vi se ett till nyktrande här. Wework och Uber har varit två tydliga besvikelser under 2019. Det är bolag som går med förlust, trots det har det underliggande priset bara ökat i värde när man sålt sin del vidare till nya investerare. Men nu börjar Silicon Valley inse att det inte är så enkelt att investera i vilket förlustbringande bolag som helst. Problemet uppstår när det inte går att hitta nya köpare som är beredda att betala mer för det än vad du köpte det för.”

”Idag tror de flesta att det är säkert att köpa de fem största amerikanska teknikbolagen, som nu nått sin största vikt i index någonsin. Frågan är om senaste årets otroliga kursuppgång för teknikbolagen är en signal att det är slutet på en lång bullmarknad. Apple dubblades nästan i värde i fjol trots att kassaflödet var högre för fem år sedan.”

Strukturell trend och bubblor

”George Soros brukar säga att finansmarknaden är en strukturell trend. Och i slutet på varje trend så är all övertygade om att den kommer att fortsätta. Kapitalet flockas dit, även när den underliggande datan börjar se dåligt ut. Vi har sett det många gånger förut. Tokyobörsen utgjorde på sin topp runt 40 procent av det globala börsvärdet. Alla trodde då att man var tvungen att lära sig japanska för att få ett jobb i framtiden. Åtta av de tio största bolagen i världen var japanska. Sedan Tokyobubblan brast har det varit väldigt lönsamt att gå kort Tokyobörsen och idag hittar vi få japanska bolag bland världens största bolag.”

Du säger att nästa alla tror att inflationen är borta men att den lurar runt hörnet?

”Jag förväntar mig att efter de stimulanser som genomförts det senaste decenniet, kommer vi att få se ett stigande oljepris som driver upp inflation under 2020. Jag tror inte att centralbankerna kommer att agera på den högre inflationen”.

”Jag tror att inflationen kommer från ett stigande oljepris. Inflationen har aldrig stigit utan att oljepriset ökat. Under fjolåret steg oljepriset 34 procent, faktiskt mer än S&P 500 index. Och var den bästa tillgångsklassen, utan att marknaden har lagt något större värde på det. Och oljepriset har faktiskt stigit under en period med ganska stark dollar.”

”Ser vi på en femårsgraf så handlas faktiskt oljan i den högre delen av sitt handelsmönster. Historiskt när oljepriset stiger mellan 30 - 40 procent som i fjol, så ökar investeringarna i jakten på olja. I fjol såg det helt annorlunda ut. Det beror på att det allokeras väldigt lite kapital till oljeinvesteringar. Verkligheten är att du faktiskt förlorade pengar om du investerade i oljeaktier i fjol. Helt osannolikt, en av de få ställen på marknaden som det faktiskt gick att förlora pengar på i fjol. Ryska oljeaktier var dock ett undantag. Anledningen är den växande ESG-trenden som har sagt att oljeindustrin inte är investeringsbar.”

”Det beteendet kommer sannolikt att driva upp oljepriset på sikt när utbudet inte kommer att hänga med. De senaste tio åren har efterfrågan ökat med i genomsnitt 1 miljard fat per år. Efterfrågan sker på tillväxtmarknaderna och inte i den utvecklade delen av världen. Investeringarna hänger nu inte med och vid en punkt blir det ohållbart. Och den punkten kan mycket väl har varit ifjol när oljepriset steg utan att den globala tillväxten var särskilt stark.”

Vilka tillgångar blir vinnare i en miljö med högt oljepris och inflation?

”Det kommer att skapa en stor sektorrotation. Allt ifrån en amerikansk dollar som blir förlorare när man säljer av den till förmån för tillväxtmarknadsvalutor, som blir vinnare. Inom ränteinvesteringar förväntar jag mig att hitta vinnarna på tillväxtmarknaderna och förlorarna är obligationer i den utvecklade världen med minusräntor. Det är lite oroande att marknaden räknar med 100 procents säkerhet att minusräntorna i Europa ska bestå de närmaste åtta åren. Det finns inget som har 100 procent säkerhet och det gör att det helt klart kan bli en överraskning under 2020 om synen förändras.”

”På aktiemarknaden kommer det att bli en tydlig rotation när räntorna stiger och oljepriset stiger. Investerarna kommer att sälja av högt värderade tillväxtaktier och köpa billiga värdeaktier. Det kommer att påverka amerikanska aktier som marknaden säljer av för att köpa mer tillväxtmarknadsaktier.”

Vilka marknader tror du mest på?

Jag tror på kinesiska tillgångar, nu är fas1-avtalet påskrivet. Det kommer att ta tid innan det blir ett fas2-avtal, så de närmaste åren kommer det att bli lugnare med handelskriget. Det blir en bättre miljö för kinesiska tillgångar, både aktier och obligationer.”

”Kina är världens näst största ekonomi och de har den näst största aktiemarknaden och obligationsmarknaden i världen. Samtidigt har de nära noll procent av globalt obligationsindex och två - tre procent av globalt aktieindex. Lägg till att de stora globala indexleverantörerna adderar in mer kinesiska A-aktier i sina aktieindex och att kinesiska obligationer nu tar betydligt större plats i ledande globala obligationsindex. Det kommer att skapa en stor efterfrågan på den typen av tillgångar då de globala investerarna är underviktade här. Men det kommer att göra att det bara finns en väg upp med kinesiska tillgångar. Man ska inte glömma bort att Kina snart är ett utvecklat land och ett av de få som ger en bra ränta på sina obligationer. Även ryska obligationer och lågt värderade ryska oljebolag tror vi har en bra potential det närmaste året."

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -