Börsen återhämtar sig, Sandvik vänder

Börsen Stockholmsbörsen hämtade i kapp delar av den initiala nedgången på över 1 procent under tisdagsförmiddagen efter att Sandvik, första storbolag ut i rapportsäsongen, klättrat upp mot nollstrecket efter en initial nedgång på över 3 procent.

MTG och Collector rasade efter negativa nyheter och Edgeware rusade på en höjd rekommendation.

Vid strax efter klockan 12.20 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,4 procent till nivån 1.813. Aktier för 5,6 miljarder kronor var då omsatta. På de ledande europeiska börserna var utvecklingen sämre, med Londonbörsens FTSE 100 och Parisbörsens CAC40 ned 1,1 procent. Tyska DAX var ned 0,4 procent, liksom OMXS30.

Aktier som drog ned bland Stockholms storbolag var SKF, Boliden och SCA, samtliga med nedgångar på mellan 1,5-2,2 procent. I toppen av listan fanns Getinge med stöd av en riktkurshöjning från DNB. Banken rekommenderar köp och sätter riktkursen 200 kronor, upp från 180. Aktien handlades för 181:15 kronor, för dagen 0,9 procent upp.

SEB och Kinnevik fanns också på vinnarlistan, 0,6 procent respektive 0,2 procent upp. Noterbart var att tre av fyra storbanken fanns på plus med Nordea som undantag.

Sandviks rapport motsvarade i grova drag analytikernas förväntningar. Orderingången var dock något under förhandstipsen varav den organiska orderingången var ner 6 procent jämfört med föregående år. I rapporten vittnar vd Björn Rosengren om en "betydande minskning" vad gäller den verksamhet som brukar betecknas som kortcyklisk.

"Efterfrågan fanns fortfarande där, så lagren sjönk ganska dramatiskt under de sista månaderna. Jag bedömer att efterfrågan fortsätter ungefär på samma nivå som vi har sett hittills, men det har bara gått några veckor (av året reds anm). Vi ser ingen försämring, men heller inga stora förbättringar", sade Sandvik-vd:n.

Aktien klättrade upp mot nollstrecket under förmiddagen.

MTG rasade 18 procent efter besked om att förhandlingarna om att bilda ett samriskbolag för e-sportexpansion i Kina med Huya skrotats. När nyheten om att MTG och Huya skulle ingå partnerskap kom i september förra året steg MTG-aktien med drygt 14 procent. MTG meddelade också omfattande nedskrivningar och besparingar utöver det som tidigare meddelats.

Collector rasade 21 procent efter att ha beslutat att göra en kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor i samband med bokslutet för 2019. Styrelsen har även beslutat att göra en nedskrivning av aktiverade IT-investeringar om 150 miljoner kronor. Sammantaget beräknas rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2019 uppgå till cirka -670 miljoner kronor. Nischbanken kommer även att byta ordförande där Lena Apler har avböjt omval och Erik Selin föreslås ta över ordförandeklubban.

Nätbanken Avanza redovisade ett rörelseresultat på 140 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. Väntat var 143 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers estimat. I samband med rapporten presenterades även nya finansiella mål för 2025. Aktien handlades upp med 1 procent.

Bambuser, som rusade över 30 procent på måndagen, var ned med 12 procent. Bolaget meddelade nyemission av aktier med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare om cirka 100 miljoner kronor.

Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, steg 11 procent till 5:38 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen höjs till 8:50 från 7:00 kronor.

Hoist Finance drogs ned med över 5 procent. Nordea har sänkt rekommendationen till behåll från köp.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 tisdag 21 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -