På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Utdelningar: Lyft blicken västerut

Aktiekrönika Vi följer upp förra veckans svenska utdelningsspecial med att fortsätta gräva efter stabila utdelningsaktier att äga i en långsiktig portfölj. Lyfter man blicken mot USA så finns där de anrika utdelningsbolagen, de så kallade aristokraterna.

I förra veckans nummer så drog vi igång Utdelningsportföljen för 2020 och gick i samma veva igenom Stockholmsbörsens utdelningsbolag. På samma tema så fortsätter vi i veckans nummer att analysera utländska utdelningsbolag, framförallt i våra nordiska grannländer. För den som söker ännu fler alternativ så kan man lyfta blicken västerut, mot de amerikanska giganterna som år efter år höjer utdelningarna, de så kallade ”utdelningsaristokraterna”.  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 4 den 20 januari.

 Läs mer om Börsveckan.

Det handlar om amerikanska bolag på S&P 500 som ökat sin utdelning varje år i minst 25 år. Över tid brukar det vara 40-60 bolag som klarar den här höga ribban och i skrivande stund är det 58 bolag. Hela listan finns på sista sidan i veckans nummer (sid 19). 

För utdelningsjägare så är den här typen av bolag en våt dröm. Det rör sig dock inte om superhöga direktavkastningar. Snittet på denna lista är 2,4 procent där telekombolaget AT&T även i år toppar med sina 5,8 procent. Det matchar våra högutdelande telekombolag som Telia och Tele2 men även norska Telenor.

Men överlag är det inte så höga tal som sagt. På den svenska börsen går det att hitta betydligt fler bolag med högre siffra än 2,6 procent. För närvarande ger OMXS30, alltså våra svenska storbolag, runt 3,6 procent i direktavkastning i år, trots börsuppgången på 35 procent under 2019.

En viktig skillnad är dock utdelningsandelen. I Sverige ligger den i snitt på 62 procent för OMXS30, att jämföra med 55 procent för de amerikanska aristokraterna. Här måste man dock beakta aktieåterköp, som är betydligt vanligare i USA än Sverige och inkluderar man detta så ligger siffrorna klart närmare varandra sett över en längre tidsserie.   

Även om de amerikanska utdelningsaristokraterna inte ger en hög direktavkastning här och nu så kan de passa bra in i en långsiktig sparportfölj då det rör sig om extremt stabila utdelningsbolag och för en långsiktig investerare är det ränta-på-ränta effekten som ger meravkastning över tid. Inte minst med tanke på att utdelningarna alltså höjts konsekvent genom alla år. Även i dåliga tider då börskurserna lyser illrött så har därför utdelningsinvesterarna fått högre utdelningar. Man ska därför inte enbart stirra sig blind på nuvarande direktavkastningssiffra.  

För att kvala in på aristokratlistan så behöver bolagen alltså höjt sin utdelning varje år sedan 1994. Men som framgår av tabellen på sidan 19 så har många av dem betydligt fler år på nacken som utdelningshöjare. De som höjt utdelningarna i minst 50 år kallas ”Dividend Kings” och den kungen med flest år av höjningar är det relativt anonyma vattenbolaget American States Water som har 65 år i rad med höjningar.

I medeltal har aristokraterna höjt 44 år i följd. Det är mäkta imponerande, särskilt med tanke på att det är under en period med kallt krig, oljechocker, Asienkris, finanskris, diverse hemska och stora terrordåd och ett par Gulfkrig. 

Det krävs förstås en väldigt stark verksamhet för att klara av något sådant. Sannolikt har utdelningsaristokraterna starka konkurrensfördelar, eller ”vallgravar” som Warren Buffett talar om, som gör deras intjäning både stabil och hög över tid. 

Det är intressant att notera att många kommer från andra branscher än de som normalt förknippas med hög direktavkastning, som exempelvis telekom, energi och bank. Det är snarare inom konsumentdagligvaror, industriella konglomerat och medicinteknik/läkemedel som man verkar hitta bolag med långsiktigt bestående konkurrensfördelar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -