På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investerarna fortsätter öka risken

Fonder Riskaptiten fortsätter att stiga i takt med att rädslan för recession har minskat. Det visar den senaste investerarenkäten från den amerikanska storbanken Bofa.

Investerarnas kassa är för den tredje månaden i rad på den lägsta nivån sedan mars 2013. I spåren av ett ökat risktagande är förväntningarna på den globala tillväxten den högsta sedan februari 2018. Det visar BofA Global Research senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 9 - 16 januari.

"Investerar sentimentet är hausseartat men inte euforiskt”, säger Michael Hartnett, chefsinvesteringsstrateg på BofA Research.

Kassan

Investerarna fortsätter hålla kassan på låga 4,2 procent och är i så kallat neutralt område. Så sent som i juni var kassan på 5,7 procent vilket årets rekordnotering. Om kassan når 3,5 procent så indikerar det en säljsignal.

Aktieallokeringen fortsatte stiga den senaste månaden med en procentenhet till 32 procent. Det är fortfarande under 50 procent, som det har nått vid tidigare börstoppar. Allokeringen till globala aktier har nått den högsta nivån på 17 månader. Det är värt att notera att den globala aktieallokeringen har stigit väldigt snabbt. I augusti före börserna vände norr ut hade de global investerarna en tydlig aktieundervikt. Det är den snabbaste förändringen sedan 2011.

Landfördelning

Hela 53 procent av de tillfrågade säger att den amerikanska dollarn är övervärderad. Det är den näst högsta nivån sedan 2002. Och dollarn anses vara den mest övervärderade valutan av alla. Det påverkar landvalen. Intresset för amerikanska aktier har minskat, då investerarna valt att ta mer risk.

Tillväxtmarknadsaktier är populärast just nu, och investerarna avser att öka på tillväxtmarknaderna det närmaste året. Samtidigt är allokeringen till råvaror den högsta på åtta år. Den starka ESG- trenden ser ut att fånga investeras intresse. Trots att oljepriset steg med över 30 procent i fjol så är intresset för oljeaktier i det närmaste noll.

Samtidigt fortsätter intresset att öka för aktier i eurozonen. Att investera i eurozonen har varit näst intill iskallt, men det senaste halvåret har intresset fortsatt att öka från bottennoteringen som nåddes i januari 2019.

Investerarna föredrar tyska aktier det närmaste året och franska lyxaktier är näst populärast. Minst attraktivt i Europa är schweiziska och italienska aktier. Det tidigare sorgebarnet Storbritannien har blivit allt populärare som investering, trots det är investerarkollektivet fortsatt underviktade landet.

Branschfördelning och vinsttillväxt

Investerarna föredrar tillväxtsektorer. Teknikaktier är fortfarande den populäraste sektorn att övervikta, följt av läkemedelsbolag.

Inflationsförväntningarna och global tillväxt

Samtidigt som förväntningarna på den globala tillväxten är hög, så har inflationsförväntningarna ökat betydligt. Och recessionsrisken som låg som en våt filt i somras är nu i princip helt borta. Det gör att drygt 50 procent av de tillfrågade tror på en brantare amerikansk räntekurva. Förväntningarna på bolagsvinsterna har nått den högsta nivån sedan mars 2018.

Risk

Att vara investerad i amerikanska teknik- och tillväxtbolag är fortfarande överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Den har nått den högsta nivån någonsin på drygt 50 procent.

Att vara investerad i amerikanska trygga företagsobligationer (Investment Grade) intar en andra plats.

Det amerikanska presidentvalet har tagit över första platsen som det största hotet mot fortsatt börsuppgång. Det gör att oron för potentiellt handelskrig nu intar en andra plats. Det har varit det största hotet under i princip hela 2018 och 2019.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -