Så investerar Dr Doom sina pengar

Börs Nouriel Roubini, känd under namnet Dr Doom för sin känsla att förutsäga recessioner, är pessimistisk. För Placera avslöjar han hur han investerar sina egna pengar just nu.

Var skulle du investera nu om du var förvaltare?

”I mitt huvudscenario så går vi mot en korrektion i amerikanska aktier samtidigt som konflikten med Iran utökas. Olja och energipriser förväntas stiga. Guldpriset kommer att stiga. Investerare kommer att köpa mer statsobligationer. Risktillgångar kommer att säljas. Om vi bara räknar med en nedgång på 10 procent så finns det billiga hedgar att köpa" säger Nouriel Roubini.

Hur gör du själv med dina egna pengar?

”För egen del är jag inte särskilt aktiv. Jag sparar genom att köpa globala aktiefonder. Om jag ser en stor sannolikhet för en global recession, så säljer jag alla aktiefonder. Jag går från 100 procent till noll och vice versa. Jag håller inte på och småduttar. Jag har en del likviditet också. Jag är ingen daytrader. Om du är en mindre till medelstor investerare är det bättre att investera i indexfonder.”

”Om du bara tror att det kommer att gå ner 10 procent så ligger du kvar, men om du ser framför dig att marknaderna ska gå ner 20 procent eller mer och du ser en global recession framför dig, då är det läge att lämna marknaden. Jag väljer varken att blanka eller att ha andra strategier än att vara likvid.”

”Att vara ekonom är ett heltidsjobb och att vara investerare är också ett heltidsjobb. De två sakerna går inte att kombinera.”

Nouriel Roubini

Nouriel Roubini är i Stockholm med anledning av Skagen Fonders årliga nyårskonferens.

”Jag har varit flera gånger i Sverige. Det är ett fantastiskt land och Stockholm är en fantastisk stad. Det är något jag verkligen menar. Det är inte bara smicker”, säger han medan han sätter i sig en baguette.

”Vanligtvis brukar det vara lite kallare så här års. Det känns lite ovanligt att man inte ser någon snö.”

Han har precis hållit sitt anförande där han i vanlig ordning är relativt pessimistisk om framtiden. Huvudscenariot för 2020 är visserligen inte en världsrecession, men sannolikheten att konflikten mellan USA och Iran trappas upp är stor och det i sin tur kommer att leda till kraftigt höjda oljepriser, vilket i sin tur skapar åtminstone ett korrektur på aktiemarknaderna.

Vad är din uppfattning om den svenska ekonomin?
”Den svenska ekonomin går relativt bra. Det är strukturellt solid och innovativ ekonomi. Sverige har producerat många fina techbolag som till exempel Spotify. Sverige har också historiskt varit duktiga på att få invandrare i arbete. Tillväxten ligger nära ekonomins potential. Inflationen är låg och valutan är långt ifrån övervärderad.”

Vad ser du för risker?
Det finns givetvis risker. 2019 var ett ganska svagt år för den globala ekonomin och det påverkar givetvis en liten och öppen ekonomi som den svenska. Optimisterna tror att vi kommer att få se en ökning i global tillväxt. Själv är jag något mer pessimistisk.”

Nouriel Roubini, som har ett förflutet från både IMF, Världsbanken och på FED tycker att Riksbanken gjorde rätt som höjde räntan till noll nyligen.  

”Riksbanken gjorde rätt som gick tillbaka till nollränta och lämnade experimentet med minusräntor bakom sig. Jag tycker att de gjorde helt rätt. En del är kritiska men jag är positiv. Jag tycker att de höjde i rätt tid.”

När det gäller handelsavtalet mellan USA och Kina så tror han att det är negativt för Europa, men om handelskriget istället skulle ha förvärrats så hade läget varit ännu sämre.

”Det är bra för världen i stort att vi undvikit en upptrappning av handelskriget. Det hade varit dåligt för alla parter. Det finns så klart risk att avtalet missgynnar regioner som inte berörs i avtalet. Kina tvingas att köpa mer jordbruksprodukter från USA istället för från EU. Kina tvingas köpa fler Boeingplan istället för Airbus även om de har problem. Allt annat lika är handelsavtalet mellan USA och Kina negativt för Europa, men en upptrappning av handelskriget hade varit klart mycket sämre.”

Tror du att vi kommer att få se ett handelskrig mellan USA och EU?
”Vissa tror att Trump kommer att ge sig på EU nu efter att han fått ett avtal med Kina och att han behöver göra något i år eftersom det är valår. Utlösaren kan vara konflikten mellan Boeing och Airbus eller digitalskatten som Frankrike har infört. Han skulle då kunna svara med att införa importtullar på europeiska bilar. Det är risken. Motargumentet är att om man vill fortsätta förhandla med Kina och ha möjlighet att nå framgång strategiskt inom teknik och handel så behöver USA Europas stöd.”

”Trump hade kunnat införa tullar på europeiska bilar i november men han valde att inte göra det. Det är sannolikt att han väljer att ha med det som ett förhandlingsargument i senare frihandelssamtal.”

”Hursomhelst är det smarta valet att inte vara så hård mot Europa eftersom Kina är den strategiska rivalen till USA och då behöver du allierade och du kan inte behandla dina allierade hur illa som helst. Det kanske är politiskt smart på kort sikt men knappast på medel- till lång sikt.”

När tror du att nästa recession kommer?
Om vi ser tio år framåt är jag säker på att vi kommer att ha haft en recession eftersom det inte är möjligt att ha haft en period av 20 år utan recession. Det som oroar mig är att det pågår en skulduppbyggnad i världen i alla led. Amorteringarna är låga. Jag tror att skulduppbyggnaden kommer att fortsätta tills det bara krävs en liten extern chock för att få allt att krascha. Det kan till exempel vara en större konflikt i mellanöstern.”

”Jag tror summa summarum att risken för att vi ska ha en recession inom tre år är högre än 50 procent givet trenderna i världen just nu”, säger Nouriel Roubini och ler.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -