Boksluten ska driva börsen vidare

Makroveckan Det positiva börsklimatet har hållit i sig i inledningen av 2020. Nu tar företagsrapporterna över som börsmotor men både ekonomiskt forum i Davos och de preliminära inköpschefsindexen för januari slåss också om intresset.

Januaribörsen har fått en flygande start och den svenska börsen är hittills upp med lite drygt 3,5 procent. Därmed placerar sig den svenska börsen högt upp på vinnarlistan, men det är fler börser som haft nästan lika imponerande uppgångar. Genomsnittsbörsen i EMU-området har visserligen halkat lite efter men ändå presterat en uppgång på runt 2 procent.

ränte- och valutamarknaden var det mycket små rörelser i förra veckan. Däremot kan noteras att kopparpriset var upp med omkring 2 procent och just kopparpriset brukar vara en populär konjunkturindikator på sina håll. Så det skulle kunna vara en positiv signal. Vi på Placera är dock inte helt övertygade om kopparprisets förtjänster som konjunkturmätare.

Veckan som kommer är relativt lugn på makrofronten vilket lär betyda att företagsrapporterna i allt högre grad tar över rollen som börsmotor. Den inledande rapportperioden har varit starkt, framför allt i USA, vilket borde båda gott för börsutvecklingen framöver.

På makrosidan är det framför allt två händelser som kommer att dominera veckan.

På tisdags inleds World Economic Form i Davos. Det lär röna en hel del medieintresse. Dels för att Donald Trump, tillsammans med en stor amerikansk delegation, deltar efter att ha missat förra årets konferens, dels för att huvudpunkterna är hållbarhet och inkomstfördelning. Inte minst hållbarhetsfrågorna har ju dominerat i flödet. Marknadsreaktionerna lär dock bli begränsade.

Veckan avslutas med att de preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut på bred front. Här är givetvis förhoppningen att indexen ska stärkas en aning och öka förhoppningarna om en mer rejäl konjunkturvändning under 2020. Vi tror att det finns gott hopp om att indexen når upp till, eller till och med slår, förväntningarna. Men det beror samtidigt på att förväntningarna är lågt ställda efter en period av besvikelser.

Flera centralbanker lämnar dessutom räntebesked i veckan. Det mesta talar däremot för att centralbankerna väljer att sitta still i båten den här gången och vänta in ytterligare information kring konjunktur- och inflationsutveckling.

Måndag

Ganska tomt på makroagendan men Internationella valutafonden presenterar i alla fall en uppdaterad prognos som kommer att vara en viktig input till World Economic Forum som inleds på tisdag. Den amerikanska börsen håller stängt på grund av Martin Luther King Day.

Tisdag

World Economic Forum startar i Davos. Lär röna en hel del medieintresse. Inte minst som Donald Trump, tillsammans med en stor amerikanska delegation, medverkar den här gången. Att hållbarhet och inkomstfördelning är de två huvudpunkterna talar för att det inte lär bli så mycket till marknadsreaktioner, men vi har blivit överraskade förr. Det tyska ZEW-indexet, kan om det stiger, gjuta ytterligare mod i marknadsaktörerna.

Onsdag

Fransk ekonomi har övertygat, i alla fall relativt sett, men samtidigt plågats av en del protester. Det senare kan ha gett negativt utslag på företagens syn på det ekonomiska läget. Bank of Canada lämnar räntebesked men väntas sitta still i båten.

Torsdag

Norges bank, som tillsammans med Riksbanken bildar en mycket liten grupp av räntehökar, väntas den här gången hålla sin styrränta oförändrad. En svag norsk krona kan dock få banken att flagga för kommande räntehöjningar. Även ECB väntas vila på hanen den här gången men plågsamt låg inflation i EMU-området gör att de nog funderar på någon form av penningpolitisk åtgärd under våren. Sådana signaler kan sätta press på euron. Intressant också med Prosperas mätning av inflationsförväntningarna. Dimper de ner ytterligare?

Fredag

Veckan avslutas med viktiga konjunkturbesked när de preliminära inköpschefsindexen för januari publiceras. Väntat är små uppgångar men förväntningarna är ganska lågt ställda efter flera besvikelser under senare tid. Det gäller framför allt de tyska siffrorna och vi tror (och hoppas) på att vi kommer att få sen en uppgång nu. Annars kan det bli lite problematiskt för försiktiga konjunkturoptimister. Svaga utfall kan komma att slå mot börsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -