På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Blandade signaler men rimlig värdering

Aktieanalys Interna förbättringar lyfter vinsterna för Alimak trots en allt mer dämpad efterfrågan. Efter en bra avslutning på fjolåret känns aktien rimligt värderad.

Hisstillverkaren Alimak skickar väldigt blandade signaler. Orderingången faller och tillväxten tappar fart men lönsamhet och resultat förbättras kraftigt. Det är interna förbättringar som gör att bolaget kan öka vinsterna trots allt mer avvaktande kunder på många håll.

Alimak är en världsledande tillverkare av hissar och plattformar till industri- och byggsektorerna. Produkterna säljs över hela världen och intäkterna är relativt jämnt fördelade mellan Europa, Asien och Nordamerika.

Verksamheten delas in i fyra affärsområden: Construction Equipment, Industrial Equipment, After Sales och Rental.

Det är främst inom området Construction Equipment som Alimak successivt under 2019 märkt av en allt mer avvaktande hållning från kunderna i byggsektorn. Det är en osäkerhet om framtidsutsikterna som tynger marknaderna framför allt i Storbritannien och Norden. Aktiviteten i sektorn är fortfarande relativt hög men kunderna avstår nyinvesteringar.

Det har synts i orderingången en tid för Construction Equipment men i tredje kvartalet slog det även igenom i omsättningen, som föll med 26 procent. Givet det stora volymtappet visade marginalen upp en stor motståndskraft. Den var bara ned marginellt och det justerade rörelseresultatet föll i linje med omsättningen.

Att byggmarknaden i sig fortfarande är relativt stark konstaterar Alimak då bolagets affärsområde Rental fortsatt möta en god efterfrågan. Rental hyr ut hissar till framför allt byggprojekt och hade en väldigt stark orderingång i tredje kvartalet, upp 40 procent jämfört med året innan. Den osäkerhet om framtiden som får byggkunderna att hålla igen med nyinvesteringar gör att de istället väljer att hyra utrustning.

Den förbättrade lönsamheten i Alimak Group kommer från området Industrial Equipment. Det säljer hissar och plattformar till industriella kunder och efter två stora förvärv i slutet av 2016 är vindkraftsindustrin och fasta anläggningar för fasadunderhåll två viktiga kundgrupper.

Fasadverksamheten hade stora lönsamhetsproblem för ett år sedan men dessa har lösts nu vilket bidrog till en kraftigt förbättrad rörelsemarginal i tredje kvartalet.

Nu har istället vindkraftverksamheten drabbats av problem. Kinesiska tillverkare har satt en våldsam prispress på mer standardiserade interna komponenter till vindkraftverk. Alimak avstår priskriget och stänger en mindre fabrik i Kina som resultat. Efterfrågan på servicehissar och stegar är dock fortfarande bra.

Sammantaget rapporterade Industrial Equipment lägre orderingång i tredje kvartalet, oförändrad omsättning och ett 80 procent högre justerat rörelseresultat än året innan.

Det överlägset största området i Alimak Group är After Sales som säljer reservdelar och service till bolagets hissar. Livslängden på en hiss är cirka 25 år och runt tre fjärdedelar av livslängdskostnaden är just service och reservdelar. After Sales är det mest lönsamma området i Alimak-koncernen. Det står för cirka 30 procent av omsättningen men nästan 60 procent av det justerade rörelseresultatet.

Eftermarknadsaffären är till sin natur konjunkturstabil och After Sales har också haft en stabil utveckling under de tre första kvartalen 2019. Underliggande har order och omsättning båda ökat med ett par procent medan det justerade rörelseresultatet stigit en knapp procent.

I tredje kvartalet enskilt tyngdes dock orderingången av en svag utveckling i Kina, Hongkong och USA. Att Europamarknaden var bra hjälpte inte, orderingången föll underliggande i kvartalet med 7 procent.

Trots ett resultat som på sista raden var 45 procent högre än för ett år sedan och ett justerat rörelseresultat i linje med förväntningarna, blev reaktionen på Alimaks niomånadersrapport rejält sur när den presenterades i slutet av oktober. Sedan dess har dock aktien återhämtat sig och kursen står högre idag än innan rapporten.

De analytiker som bevakar Alimak Group räknar enligt databasen Factset i snitt med att bolagets vinst för helåret 2019 kommer att landa på 7,55 kronor per aktie, nästan 20 procent högre än året innan. För 2020 och 2021 ligger snittprognoserna för tillfället på 8,39 kronor respektive 9,09 kronor.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 4 320 4 563 4 580 4 767
Rörelsemarg., %* 12,8 14,0 14,8 15,0
Vinst/aktie, sek 6,35 7,55 8,39 9,09
Utdelning, sek 2,75 3,33 3,76 4,20
Källa: Factset, Infront Data      

 

Tillväxten väntas under 2020 vara obefintlig men däremot spås lönsamheten ta ett kliv uppåt. En ytterligare liten förbättring väntas år 2021 och då väntas även omsättningen öka med 4 procent. Sammantaget väntas vinsttillväxten de närmaste två åren snitta 10 procent om året.

P/e-talen i Alimak för 2020 och 2021 ligger i dagsläget på 16,7 respektive 15,4. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 14,3 gånger 2020 års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Direktavkastningen i aktien väntas de närmaste åren uppgå till 2,4 procent respektive 2,7 procent.

Värderingen har i Alimak krupit uppåt sedan i somras då aktien återhämtat sig från bottennivåerna samtidigt som vinstprognoserna successivt fått sänkas efter ett par svajiga kvartalsrapporter.

Vd Tormod Gunleiksrud räknar med att Alimak kan nå 15 procents ebita-marginal för 2019, vilket är ett av bolagets finansiella mål. Snittprognosen ligger dock på 14 procent och Alimak väntas inte nå 15 procent förrän 2021.

Tormod Gunleiksrud meddelade för övrigt i dagarna att han avser att kliva ned från vd-posten i Alimak under 2020. Arbetet med att utse en efterträdare har påbörjats.

Tormod Gunleiksrud 

Alimak har som sagt bjudit på rätt blandade besked med sina senaste kvartalsrapporter. Orderingången bromsar in rätt hårt inom Construction Equipment vilket är oroande. Positivt är dock att marginalerna förbättras snabbt inom Industrial Equipment och att After Sales uppfyller sin roll som stabilisator.

Efter en bra avslutning på året för aktien tycker vi sammantaget precis som senast vi kikade på Alimak att risker och möjligheter balanserar rätt väl på dagens kursnivåer. Vi väljer därför att ligga kvar med en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alimak Group Neutral 141,00 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -