Investmentbolag: utnyttja rabatten

Aktiekommentar Att köpa investmentbolag med ovanligt hög rabatt kan vara ett lika enkelt som lönsamt sätt att spara långsiktigt i aktier. Men just nu är investmentbolagens aktier i regel dyra.

Börsens investmentbolag har ett starkt år bakom sig med stora uppgångar i Lundbergs, Latour och Investor. Bland de mindre bolagen imponerar Creades med en värdestegring på hela 87 procent.

För de större investmentbolagen med ägande i svenska storbolag har 2019 varit en revansch. Men fjolårets kursrusningar har skett på bekostnad av krympta substansrabatter och i vissa fall ännu högre premievärderingar.

I urval av 13 investmentbolag har 10 stycken idag en lägre rabatt än treårssnittet.

Latour-aktien är investerarkollektivet vana vid att den handlas med en premie mot substansvärdet. Det senaste året har premien i snitt legat kring 8 procent. Just nu betalas en premie på 14 procent, vilket är den högsta nivån sedan juni 2019, enligt data från ibindex.se.

Värderingen kontra substansen har varit rejält svängig historiskt. Under de senast tre åren har det faktiskt gått att köpa Latour-aktier med substansrabatt vid två tillfällen, trots ryktet om att aktien alltid handlats med en premie.

(Grafen visar rabatten med ett positivt värde och premie med ett negativt värde.)

Billigast var aktien under våren 2018 då den gick att fynda till en rabatt på 10 procent. Innan dess gick den att köpa med en rabatt på 7 procent våren 2017. Båda gångerna har det visat sig ganska omgående vara utmärkta tillfällen att fyndköpa till den egna portföljen.

Under hela 2019 har Latour-aktien handlats med en historiskt sett hög premie mellan 7 och 15 procent. Detta sammanfaller med den breda uppgången på börsen. Om historien upprepar sig kommer det alltså att dyka upp bättre lägen att köpa mer aktier i det hyllade Douglas-bolaget, även om det kanske dröjer.

Lundbergföretagen var ingen rolig historia mellan under 2017 och 2018. Då ratades aktien av investerarna och i takt med att aktiepriset föll steg rabatten. Som störst under den senaste tre årsperioden var rabatten våren 2019, vilket sammanfaller med starten för en kraftig uppvärdering av aktien under resterande del av fjolåret.

Det fastighetstunga Lundbergs har dragits med uppåt i en allmän hausse kring fastighetssektorn. Idag handlas aktien med en premie kring 6 procent, vilket inte avskräcker i relation till prislapparna i några av börsens mest populära, renodlade, fastighetsbolag.

De senaste tre åren har Lundbergs i snitt handlats med en värdering nära substansen. Och aktien är precis som Latour dyrare nu än den varit i snitt tidigare under perioden. Allra mest betalade investerarna för Lundbergs i mitten på 2017 då aktien värderades med en premie kring 12 procent.

Småspararfavoriten Investor har vuxit på börsen med närmare 33 procent under den senaste tolvmånadersperioden, där utöver har man lämnat en direktavkastning kring 2,5 procent.

Investor är ett av investmentbolagen med minst antal snabba svängningar i substansrabatten. Efter att rabatten stigit stadigt under 2017 och fram till mitten på 2018 så toppade den på 40 procent. Sedan dess har det skett en minskning av rabatten, vilken nu är ungefär 20 procent.

Substansrabatten i Investor skiljer sig heller inte nämnvärt från varken ettårs- eller treårssnittet. Aktien lämpar sig därför fortsatt utmärkt för ett regelbundet sparande.

Industrivärden har också en substansrabatt nära det historiska snittet. Men rabatten har varierat kraftig under de senaste tre åren. Med flera toppar över 25 procent och bottnar kring 5 procent, har det funnits flera tillfällen att fynda aktien.

Med en hög korrelation mot en verkstadstung Stockholmsbörs sammanfaller tillfällena med stor rabatt med generella dippar i index.

Skillnaden i kursrörelsens storlek i Industrivärden-aktien kontra underliggande börsbolagen inkluderade i index har skapat tillfällena med en högre substansrabatt.

Kinnevik är det investmentbolag med mest spännande profil och fokus på nya onoterade e-bolag. Kvar i Kinneviks noterade portfölj är tyska modehandlaren Zalando (42 procent), Tele2 (35 procent). Detta efter att Millicom delats ut till ägarna.

I skrivande stund är substansrabatten i Kinnevik 16 procent, vilket är nära treårssnittet. Störst var rabatten hösten 2019, då den steg till 40 procent. Efter att Millicom delats ut till ägarna under förra hösten har Kinnevik-aktien stigit närmare 10 procent men inte riktigt hållit tempo med börsens övriga investmentbolag med mer industritung profil.

Creades som stigit närmare 90 procent senaste tolv månaderna är också det investmentbolag i urvalet med högst premie mot substansen, den har stigit till 27 procent, långt över snittet på tre procent i premie de senaste tre åren.

Addnode och Avanza är Creades två noterade innehav som tillsammans står för 44 procent av substansen. Resterande del av substansen har parkerats i onoterade tillgångar som Apotea, Inet, Kaching, Tink och Röhnisch.

Här finns alltså goda möjligheter att argumentera för att värdet på de onoterade tillgångarna är större än vad de bokförts till. En sådan räkneövning skulle sänka den tillsynes höga premien i aktien. Vore det inte för rusningen i Avanza-aktien under vintern skulle premien varit ännu högre.

Börsens investmentbolag skiljer sig markant i storlek och komposition. Därför bör de också ses på med olika ögon och inte dras över samma kam.

Av den här genomgången att döma är det både lönsamt och enkelt att köpa de större investmentbolagen när rabatten är högre än det historiska snittet givet att du sparar med en lång tidshorisont. Att majoriteten av värdet ligger i noterade tillgångar är en förutsättning för att kunna beräkna ett så aktuellt substansvärde som möjligt på portföljen.

Högst sannolikt fungerar den enkla modellen eftersom de stora investmentbolagen i regel sitter på tillgångar av hög kvalitet. Och efter som rabatten då bara tillfälligt är större än vanligt.

Latour kanske fyndköparen får nöja sig med att köpa till en låg premie, snarare än med rabatt. Men den med tålamod kan bevisligen snappa upp guldklimpen lite billigt i orostider.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -