Inflation i fokus på lugnare marknad

Makroveckan Trots den geopolitiska turbulensen steg de flesta börser i förra veckan. I veckan som kommer är inflationssiffror och konjunktursignaler det som i huvudsak ska styra över börshumöret innan kvartalsrapporterna tar över.

Förra veckan blev lite komplicerad att hantera för marknadsaktörerna i skuggan av ökade geopolitiska spänningar mellan USA och Iran. Den svenska börsen mäktade ändå med en uppgång med 0,5 procent medan den amerikanska börsen (S&P500) steg med 0,9 procent.

Nu verkar det som att både USA och Iran vill undvika en eskalering av den militära delen av konflikten, vilket bland annat bidragit till att oljepriset fallit tillbaka. Brentoljan handlas nu kring 65 dollar per fat.

Den svenska kronan har däremot fortsatt att tappa nu i inledningen på det här året.

De geopolitiska riskerna kommer säkert att påverka marknaden även framöver men den stora krisen tycks ändå vara över. Därmed blir det mer av business-as-usual under veckan som kommer.

Det rullas ut en hel del inflationssiffror under veckan. Allmänt väntas relativt låga inflationsutfall för december och därmed ska marknadseffekterna bli små. Vårt främsta fokus är de svenska inflationssiffrorna som publiceras på onsdag. Väntat är stabila inflationssiffror. Det vore säkert välkommet ur Riksbankens perspektiv. Risken är dock stor att inflationen kommer att dämpas när vi kommer in en bit på det nya året.

Det lär också bli en del fokus på kinesisk ekonomi då vi får både handelsbalanssiffror för december (tisdag) samt BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal (fredag). Blir det överraskande svaga utfall kan det bidra till viss nervositet på marknaden. På onsdag ska dock fas 1-delen av handelsavtalet mellan USA och Kina skrivas under vilket å sin sida bör ses som en positiv signal.

Det publiceras dessutom en hel del siffror över industriproduktion och detaljhandel under veckan. Dessa siffror ger en god indikation på hur fjolårets avslutades och vi hoppas på lite positiva överraskningar. Det skulle ge konjunkturoptimisterna lite råg i ryggen.

Fortsatt låg inflation och en konjunktur som piggnar till borde vara mumma för riskviljan på marknaden.

I veckan börjar också de första kvartalsrapporterna för fjolårets sista kvartal att rullas ut.

Måndag

Veckan inleds lugnt på makrofronten med industriproduktionen i Storbritannien som huvudnummer. Mycket kommer annars att handla om de geopolitiska spänningarna runt Iran.

Tisdag

Viktiga siffror över den kinesiska exporten och importen i december. Förhoppningen är att siffrorna ska studsa upp en bit efter överraskande svaga novemberutfall. Om utfallen återigen blir svaga lär det väcka en hel del frågor kring den kinesiska tillväxten. Amerikanska inflation väntas ha stigit något i december men fortfarande ligga på en, för centralbanken, hanterbar nivå.

Onsdag

De svenska inflationssiffrorna är i vårt fokus. Inflationen i december väntas ligga på en nivå strax under inflationsmålet på 2,0 procent. Finns visst utrymme för negativa överraskningar, vilket skulle sätta lite tryck på Riksbanken att återigen förklara motiven bakom den senaste räntehöjningen, USA och Kina väntas skriva under handelsavtalet och bara den symboliska gesten kan nog ge börsen ett litet lyft.

Torsdag

Hushållen i USA väntas ha shoppat loss i hygglig takt i december. Fortsatt stark arbetsmarknad och lägre räntor borde i alla fall ha gett dem råg i ryggen att lätta på plånboken. Positivt för tillväxten och förhoppningsvis också för börsen. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll och diskussioner lär ha förts om vilka åtgärder som ligger först till hands om nya stimulanser ska genomföras.

Fredag

Återigen fokus på Kina när bland annat BNP-siffrorna för fjolårets sista kvartal publiceras. Tillväxten väntas ha legat i nedre delen av det tillväxtspann som politikerna satt. Det lär i så fall öka förhoppningarna om att det ska komma nya stimulansåtgärder. Inflationen i EMU-området väntas ha tickat upp i december men fortsatt ligga på en nivå som pressar ECB att agera. Håll också koll på siffrorna över den amerikanska industriproduktionen då en positiva siffra skulle ses som att de värsta kan vara över för industrin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -