Alaskas svenska börsinnehav

Börs En stor spelare på de nordiska börserna är Alaska Permanent Fund Corporation som äger nordiska aktier till ett värde av knappt fem miljarder kronor, enligt Holdings.

Alaska Permanent Fund skapades för att invånarna i Alaska skulle få del av delstatens intäkter från olje- och gasutvinningen.

De tio största innehaven i Norden är: diabetesmedicinbolaget Novo Nordisk, läkemedelsaktien Astrazeneca, låsbolaget Assa Abloy, gruvunderleverantören Atlas Copco, lastbilstillverkaren Volvo, mjukvarubolaget Vitec, ABB, bryggeriet Carlsberg, energibolaget Equinor och tobaksbolaget Swedish Match.

Aktie Värde MKR
Novo Nordisk 385,4
AstraZeneca 327,1
Assa Abloy 178,5
Atlas Copco 141,5
Volvo 129,1
Vitec Software Group 126,3
Carlsberg 116,5
ABB 115
Equinor 110,6
Swedish Match 108,2
   
Källa: Holdings  


Här sticker det Umeåbaserade mjukvarubolaget Vitec ut. Alaska Permanent Fund kontrollerar runt 2 procent av samtliga aktier i företaget. Det gör fonden till den tolfte största ägaren i företaget.

Alaska Permanent Fund har varit ägare länge i bolaget. I början av hösten valde de dock att ytterligare öka innehavet i Vitec med drygt 200 000 aktier. 

Under de senaste tolv månaderna har Vitecaktien stigit med 155 procent. Uppången har skett i spåren av allt bättre omsättning och resultat. 

Totalt står de tio största aktierna för drygt 1,7 miljarder kronor den nordiska portföljen.

Under det senaste halvåret har fonden på den svenska marknaden ökat på fastighetsinnehaven i framför allt Wihlborgs, Kungsleden och i Fabege.

Innehaven är dock många. Bara i Sverige äger fonder aktier i inte mindre än 403 bolag. De svenska innehaven är i runda slängar värd 2,5 miljarder kronor.

I november uppgick värdet på de totala tillgångarna till 67 miljarder dollar, motsvarande 636 miljarder svenska kronor.

De tio största aktieinnehaven totalt i Alaska Permanent Fund är mjukvarujätten- och molnbolaget Microsoft, e-handelsjätten Alibaba Group, Apple, sökmotoraktien Alpahabet, Tencent, betaltjänstbolaget Visa, e-handelsbolaget Amazon, Facebook, hälsovårdsteknikaktien Medtronic och kinas största försäkringsbolag Ping An.

Varje år får invånarna i Alaska utdelning från fonden. Alla medborgare får samma belopp. 2019 fick varje medborgare i Alaska 1606 dollar i utdelning från fonden.

Totalt har Alaska 710 000 invånare. Utbetalningarna från fonden fungerar som en slags basinkomst för invånarna i Alaska. Fondens existens har inneburit att Alaska är den delstat i USA som har minst andel fattiga.

Fonden skapades 1976 och förvaltas från Alaskas huvudstad Juneau. Årligen sätts 25 procent av staten Alaskas intäkter från olje- och gasutvinningen av till fonden. Tanken är att hälften av det som fonden avkastar ska delas ut till Alaskas invånare.

Fonden är diversifierad och 37 procent av tillgångarna är placerade i aktier. Fonden äger aktier i hela 75 olika länder. Drygt 70 procent av tillgångarna är dock placerade i USA.

Förutom aktier äger fonder obligationer motsvarande 20 procent av tillgångarna. 12 procent har placerats i fastigheter och den resterande delen har placerats i så kallade alternativa investeringar här ingår allt från riskkapitalbolag till infrastrukturinvesteringar.

Avkastningen från fonden har inte varit fantastisk. Under 2019 har fonden en avkastning på 6,3 procent. 2018 landade avkastningen på 10,7 procent.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -