Här är decenniets bästa fonder

Fonder Trots all osäkerhet och flera kriser har världens börser under 10-talet haft en fenomenalt stark och lång uppgång. Placera har listat de fonder som avkastat bäst det senaste decenniet.

När vi klev in i 10-talet var det fortfarande efterdyningar av den amerikanska fastighetskrisen och början på den europeiska skuldkrisen. En kris som omfattade allt från att Grekland stod på ruinens brant till att balansräkningarna i många europeiska storbanker utsattes för närmast en härdsmälta.

Den europeiska krisen satte hela eurosamarbetet i gungning. Mario Draghis betvingande ord sommaren 2015 ”What ever it takes” fick stor effekt och räddade sannolikt euron. Och vi fick lära oss det osannolika – negativa räntor. Sedan kryddades det hela med Brexit och Donald Trumps vinst i presidentvalet.

Globalt aktieindex mätt i svenska kronor lyckades avkasta 175 procent. Samtidigt har Stockholmsbörsen klått det med råge med sin 230-procentiga uppgång. Klassens stjärna är de amerikanska börserna där dragloket varit innovativa tillväxt- och teknikbolag. En amerikansk indexfond levererade hela 330 procent under 10-talet.

Visst påverkas utländska fondtillgångar av kronans utveckling. Dollarn stärktes med 30 procent mot kronan samtidigt som euron efter en vinglig färd mot kronan slutade på en oförändrad utveckling.

Men en av de viktigaste faktorerna bakom den långa börsuppgången är sannolikt den närmast brutala nedgången för marknadsräntorna. Den svenska 10-åriga statsobligationen inledde decenniet på 3,37 procent och slutade på 0,07 procent. Något som eldat på många av fondvinnarna.

Placera har listat decenniets 15 bästa fonder från Morningstars totala fondutbud av 4 276 fonder som säljs till svenska småsparare. i Sverige. Drygt hälften av fonderna på vinnarlistan hör hemma i ett svensk eller nordiskt fondbolag. Totalt placerar sig fem svenska fondbolag samt två norska fondbolag. Det får anses mycket bra.

Bland de fonder som har gått bäst och utklassat sina kategorisnitt, hittar vi en handfull olika fondkategorier. Klart överrepresenterat är teknikfonder följt av hälsovårdsfonder. Det är inte så konstigt att vi hittar de två branschfonderna på topplistan. Båda branscherna har haft stark vinstutveckling som investerarna har premierat med en tydligt kursuppgång.

MSCI:s globala teknikindex har avkastat i genomsnitt 15,5 procent per år jämfört med 9 procent för MSCI:S breda globalaktieindex. MSCI:S globala hälsovårdsindex har en genomsnittsavkastning på 13 procent per år. Det imponerar då risken mätt som standardavvikelse för hälsovårdsindex varit lägre, 12 procent jämfört med globalindex 13,2. Samtidigt har risken för teknikindex varit klart högst under tioårsperioden med 15,5 procent.

Decenniets bästa fond är Swedbank Robur Ny teknik med en uppgång på hela 685 procent. Det är en enormt bra avkastning som är hela 450 procentenheter bättre än Stockholmsbörsen där ändå huvuddelen av fondens investerade bolagen hör hemma.

Swedbank Robur Ny Teknik och Länsförsäkringar Fastighetsfond toppar listan och är i en egen klass. Tredje bästa fond är biotechfonden Candriam Eqs Biotech är mer än 100 procentenheter efter i avkastning.

Tio år är en lång period och långt ifrån alla fonder har haft samma förvaltare hela tidsperioden som man kan ge hela äran. Men förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt kan tillförskrivas huvuddelen av avkastningen för Swedbank Robur Ny Teknik under perioden. De slutade under vintern 2019 för att starta sin nya fond Core Ny teknik. Sedan juli 2019 är Henrik Nyblom ansvarig förvaltare för fonden.

Erik Sprinchorn förvaltade fonden från hösten 2011 och parhästen Carl Armfelt anslöt under 2014. Avkastningen har förvaltarna skapat genom investeringar i snabbväxande nordiska småbolag med en hög grad av affärsinnovation. Förvaltningen är långsiktig och fokuserar på bolag som växer med god lönsamhet och har attraktiv unik branschställning inom teknologi, media, telekom och läkemedel.

Fonden skiljer sig från flera av de övriga teknikfonderna på listan genom att den historiskt investerat en betydligt större andel i medelstora och småbolag med et tydligt nordiskt fokus.

Stora delar av det senaste årets avkastning kommer med stöd av molntjänstbolaget Sinch och spelutvecklaren Stillfront. Sinch har rusat hela 250 procent respektive 145 procent för Stillfront. Danska läkemedelsbolaget Ambu och polska spelutvecklaren CD Project hör till de innehaven som historiskt bidraget med stor del till fonden avkastning. Min kollega Karl Lans har skrivit om att CD Project är Europas bästa aktie under det senaste decenniet med en uppgång på otroliga 21 338 procent.

Högt upp på vinnarlistan hittar vi även teknikfonderna Skandia Time Global och DNB Teknologi. Värt att notera är att de tre bästa teknikfonderna kommer från nordiska fondbolag.

Skandia Time Global placerar sig som nästa bästa teknikfond på en total fjärdeplats med en uppgång på drygt 500 procent. Fonden har en stark historik av att hitta vinnande bolag över hela världen inom TIME-sektorn – alltså telekom, information, media och entertainment (underhållning).   

Fonden förvaltas sedan december 2009 av DNB Fonders Teknologiteam. Totalt ingår de fyra teknikspecialisterna från DNB i förvaltningsteamet. Förvaltarna letar efter investeringar inom flera spännande trender inom Artificiell Intelligens, Internet Of Things och femte generationens mobilnät (5G) och trådlösa system.

Skandia Time Global har investeringar i allt från det stora amerikanska teknikjättarna Facebook, Microsoft och Google (Alphabet) till franska betaltjänstbolaget Ingenico, finska telekombolaget Nokia och sydkoreanska teknikgiganten Samsung.

Skandia Time Global har lite lägre risk mätt som standardavvikelse än Dnb Teknologi. Den är mindre, fondens förvaltade kapital är på knappt en tredjedel av DNB Teknologi på knappt 10 miljarder kronor. Förvaltningen sker till en lite lägre årsavgift.

Det norska fondbolaget DNB Fonder har sedan mitten av 2001 den framgångsrika DNB Teknologi. Den har haft en avkastning på 489 procent under decenniet och klår globalt teknologiindex med god marginal. Fonden förvaltas av Anders Tanberg-Johansen, Sverre Bergland, Erling Thune och Erling Haugan Kise. De två förstnämnda har förvaltat fonden tillsammans sedan januari 2002.

Fonden investerar i stora bolag inom sektorerna teknologi, media och telekom. Investeringsprocessen är analysdriven och teambaserad. Målet är att främst investera i teknikorienterade bolag på global basis. Fokus ligger på att hitta globala teknikbolag som marknaden underskattar och är felprissatta. Företagen bör ha en ökande vinsttillväxt och en övertygande och unik affärsmodell.

Största bidragsgivare det senaste året är franska Ingenico Group på 91 procent och Microsoft med 57 procent. Alphabet (Google) är fondens enskilt största innehav på knappt 9 procent.

Två fastighetsfonder med fokus på nordiska fastighets- och byggbolag kvalar in på topplistan. Det är inte så konstigt att vi hittar dem i topp. Jakten på säkra reala tillgångar som fastigheter är enorm i den lågräntemiljön vi befinner oss i. Det har drivit upp många fastighetsaktier till nya kursrekord och blåst bort substansrabatten till i många fall en premie.

Länsförsäkringar Fastighetsfond intar andraplatsen med en uppgång på 641 procent. Längre ner på listan har vi fonden ODIN Fastighet. Länsförsäkringar Fastighetsfond har sedan januari 2015 förvaltats av Peter Norhammar. Tidigare förvaltade Gunnar Lindberg fonden framgångsrikt under många år.

Fastighetsbolagen Balder och Fabege är fondens största innehav på runt 9 procent vardera. Fondens stjärna under året med en kursuppgång på 150 procent är Corem Property. Balder hör till årets bästa bidragsgivare med en 75-procentig kursuppgång.

Bästa läkemededelsfond är hedgefonden Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK. Det är en lång/kort aktiefond som investerar i hälsovårdsbolag på global basis. Fonden förvaltas av Henrik Rhenman sedan starten 2009. Avkastningen imponerar med 468 procent i avkastning.

Fonden har drygt 82 procent investerat i amerikanska hälsovårdsbolag och knappt 15 procent i europeiska. De största innehaven är det amerikanska läkemedelsbolaget Esperion Therapeutics med 4,7 procent. Näst största innehav är amerikanska biofarmacibolaget Vertex Pharmaceuticals med bas i Boston på 4,2 procent.

Två Sverigefonder med ett tydligt småbolagsfokus har en imponerande avkastning som gör att de letar sig upp bland toppfonderna. Fondkategorin Sverige Småbolag har stigit med 345 procent det senaste decenniet.

SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk har stigit hela 460 procent. Fonden blev även blev årets bästa Sverigefond. Den förvaltas av Per Trygg sedan januari 2011.

Fonden placerar främst i små bolag i Sverige, och innehaven är koncentrerade till mindre småbolag som vid investeringstillfället har ett börsvärde om högst 0,5 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde. 

Största sektor är industribolag på 35 procent följt av stabila fastighetsbolag på 21 procent. Största innehav är fastighetsbolaget Balder på 4,7 procent följt av teknikkonsulten Sweco med 4,5 procent.

Öhman Sweden Micro Cap är den andra småbolagsfonden på topplistan. Fonden förvaltas aktivt sedan maj 1997 år av den erfarne förvaltaren Stefan Kopperud. Även här investerar man i små bolag vars börsvärde är högst 0,5 procent av det totala börsvärdet på Stockholmsbörsen.

Fonden har runt 60 innehav och omsättningshastigheten är låg. Långsiktigheten i investeringarna är tydlig, runt en tredjedel av aktierna byts ut varje år, vilket har varit en vinnande strategi under åren. Största sektor är hälsovård följt av industribolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -