På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är fonden som handplockar de bästa investmentbolagen

ANNONS Historiskt har det varit en väldigt klok investering att investera i investmentbolag. Bolagen har ofta väldiversifierade portföljer, ett aktivt ägande av sina innehav och en professionell styrning. Visst förekommer investmentbolag som en underliggande investering i vissa fonder, men fonder som har det som nisch är lätträknade. SEF - Kavaljer Investmentbolagsfond tar till vara på fördelarna med aktiva ägare, bra riskspridning och ofta god direktavkastning. Dessutom till en avgift som ligger långt under vad du normalt betalar för aktiv förvaltning.

Investmentbolag har varit en bra affär oavsett vilken horisont man tittar på. På nära håll har vi kurskometer som Latour. På andra sidan av Atlanten återfinns legendariska Berkshire Hathaway med dess grundare Warren Buffett. Han har blivit en av världens rikaste personer genom att köpa och behålla rätt innehav.

I egenskap av individuell investerare är det emellertid svårt att bygga en egen portfölj av globala investmentbolag. SEF - Kavaljer Investmentbolagsfond löser det problemet. Mandatet är globalt, vilket gör att man exempelvis kan få en exponering mot investerarlegendaren Warren Buffett.

I år har det också gått mycket bra avkastningsmässigt. SEF - Kavaljer Investmentbolagsfond genererade under 2019 en avkastning på drygt 36 procent, vilket gjorde den till en av de bästa globalfonderna i Sverige ifjol. Fonden kan bland annat köpas hos Avanza.

“Vi har en koncentrerad global investmentbolagsfond med cirka 30 innehav. Fonden tar tillvara på investmentbolagens aktiva bolagsledningar. Dessutom får vi en mycket bred portfölj med fokus både på utdelande bolag och tillväxtcase”, säger förvaltaren Peter Lindvall. Han ingår i ett team av rutinerade förvaltare som hanterar fonden.

“Många vill äga investmentbolag långsiktigt. Men det är samtidigt krångligt att köpa exempelvis Berkshire Hathaways aktie på Wall Street för över 300 000 dollar styck, LVMH på Parisbörsen och Brookfield på Kanadabörsen. Vår fond riktar sig mot investerare som vill köpa en bred fond och behålla i fem år eller längre. Precis som du rekommenderas att göra om du köper investmentbolagsaktier så är tanken att man skall köpa fonden och lägga i byrålådan. Dessutom får man ofta en hävstång i form av belåningen via investmentbolaget. Bolagen har också ofta en rabatt mot sina tillgångar vilket innebär att du i princip alltid får mer än du betalar för.”

Avgiften för fonden ligger också väsentligt lägre än för andra aktivt förvaltade fonder, 0,3 procent.

“Fonden är ett bevis på att det går att ha aktiv förvaltning, men med ett lågt pris. I och med att det finns en tydlig avgränsning för fonden vad gäller aktier att investera i blir också kostnaden väsentligt lägre än för en vanligt aktivt förvaltad fond”, säger Peter Lindvall och fortsätter.

“Samtidigt är den verkligt aktivt förvaltad. Alla positioner är rörliga och inga innehav är heliga. Om rabatten blir ovanligt stor på sina håll skall vi utnyttja de möjligheterna exempelvis.”

SEF - Kavaljer Investmentbolagsfond har ett brett mandat. Hälftn av kapitalet är för närvarande investerat i svenska investmentbolag, 25 procent i Europa och 25 procent i Nordamerika. Bolaget kan också välja att investera konglomerat eller verksamheter med starka varumärken.

“Den större delen av fonden har sin exponering mot Sverige och USA, men det finns naturligtvis undantag och guldkorn på andra marknader. Då vill vi kunna köpa. Vi har även möjlighet att köpa mindre aktörer och inte bara de allra största som Investor. I Sverige har vi exempelvis en position i Svolder”, säger Lindvall.

Kavaljer har valt som nisch att fokusera på fonder med inriktning mot kvalitetsbolag och substans. Investmentbolagsfonden är en av två fonder. Den andra fonden Kavaljer Quality Focus fokuserar främst på nordiska kvalitetsbolag.

Läs mer om bolaget Kavaljer AB som står bakom fonden, här.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -