Händelserna som lär dominera 2020

Makrokommentar Vi lämnar ett fantastiskt, men lite komplicerat, börsår bakom oss. Nu går vi in i ett nytt år med både konjunkturella och politiska utmaningar där ett amerikanskt presidentval sticker ut i sammanhanget.

Vi kan nu lägga 2019 bakom oss. Det blev ett mycket bra finansår där i princip alla tillgångsslag bjöd på positiv avkastning. Många gånger med tvåsiffriga uppgångar. Ändå var det inte ett helt omkomplicerat år med perioder av ganska hög turbulens på såväl börs som ränte- och valutamarknad.

Året inleddes osedvanligt starkt efter den svaga avslutningen på 2018 men vi vill samtidigt passa på att avliva myten om att börsuppgången 2019 skulle vara mindre imponerande sett ur ett lite längre tidsperspektiv. Det gäller kanske framför allt för den svenska börsen som stigit med omkring 30 procent även om nedgången under 2018 tas i beaktande.

Samtidigt sticker den svenska kronan ut med en resa från riktig skvalpvaluta till försiktig uppgång.

Att året inleddes såpass starkt är faktiskt lite förvånande eftersom den globala konjunkturen var lite vacklande samtidigt som handelsförhandlingarna mellan USA och Kina gick trögt och en hård Brexit föreföll allt mer sannolik. Den 1 mars skulle ”vapenvilan” mellan USA och Kina gå ut och den 31 mars skulle britterna lämna EU. Det blev varken ett handelsavtal eller en Brexit men trots detta fortsatte världens börser upp. Och de här frågorna har mer eller mindre förföljt marknadsaktörerna sedan dess för att först under december få någon form av lösning.

Lite panik på finansmarknaden infann sig först när konjunkturoron började få ett grepp om marknaden under våren och den amerikanska räntekurvan började signalera en kommande recession. Den amerikanska centralbanken, som höjt räntan fyra gånger under 2018, vacklade under trycket och levererade en första räntesänkning i slutet av juli. Den följdes av ytterligare två stycken som räddade mycket av börshösten. Ett osedvanligt snabbt omslag från centralbankens sida från räntehökar till ränteduvor och kanske också det slutgiltiga beviset för att världen gått in i en ny era med låga räntor. För efter ett decennium av tillväxt toppade den amerikanska styrräntan på 2,50 procent.

När vi nu går in i ett nytt finansår hänger sig många frågeställningar kvar samtidigt som det tillkommer några nya.

Flera börsers ingångsvärden i form av höga värderingar och hyggligt ställda vinstförväntningar lär sätta den fortsatta konjunkturutvecklingen i fokus. Konsensusprognosen på marknaden är att tillväxten visserligen blir fortsatt trög men att den kommer att stabiliseras under loppet av 2020. Hoppet ställs också till en återhämtning för industrin. Viktigt för börshumöret blir den strida ström av makrosiffror som rullas ut i inledningen av varje månad. Inte minst inköpschefsindexen samt siffrorna över hushållshumöret.

På konjunkturkontot – men också på räntekontot – kan dessutom läggas de amerikanska sysselsättningssiffrorna som normalt publiceras första fredagen i varje månad. Under 2019 har vi levt i den bästa av världar med rekordlåg arbetslöshet utan att löneökningarna tagit fart och förhoppningen är givetvis att detta ska fortgå. I sammanhanget kan det ändå vara värt att minnas den börspanik som högre än väntade löneökningar utlöste i slutet av 2018.

Räntemarknaden riskerar annars att bli lite småtråkig. Det är rätt tomt i centralbankernas arsenal så några omfattande penningpolitiska stimulanser lär inte bli aktuella. En ytterligare amerikansk räntesänkning ligger i korten under senare delen av 2020.

 

Christine Lagarde

Dessutom lär ECB försöka få till någon sorts stimulans samtidigt som den nya chefen Christine Lagarde får börja bekänna färg. Riksbanken försöker sitta still i båten men lär ändå få det hett om öronen om inflation och/eller tillväxt skulle bli lägre än väntat.  

Skulle den globala konjunkturen börja överraska på uppsidan lär de långa marknadsräntorna, som tidvis var ett sådant bekymmer för börsen under 2018, börja dra iväg uppåt.

Politiken lär också, som vanligt, bli en liten huvudvärk för investerarna att hantera. Donald Trump kommer att vara än mer i fokus eftersom det vankas ett amerikanskt presidentval i början av november. Hans twittrande lär öka i frekvens samtidigt som tonläget höjs ytterligare. En fortsatt källa till både oro och lättnad på marknaden.

Först och främst ska dock Demokraterna vaska fram sin kandidat och vilken det blir ska fastställas i mitten av juli. På marknaden spekuleras det kring möjliga kandidater men Joe Biden leder ännu så länge i opinionsundersökningarna. Plockar Demokraterna istället fram någon av de mer radikala kandidaterna så är det visserligen potentiellt negativt för börsen men minskar samtidigt chansen för vederbörande att slå Donald Trump i valet. Så går i alla fall de flesta resonemangen.

Vi kan heller inte lägga vare sig handelskrig eller Brexit till handlingarna. Fas 1-avtalet med Kina ska enligt planerna skrivas under den 15 januari och enligt president Trump ska andra fasen av samtalen inledas direkt efter detta. Vi får nog räkna med en hel del gnissel även i dessa förhandlingar och det förefaller i dagsläget som osannolikt att ett avtal kommer att hinna förhandlas fram innan det amerikanska presidentvalet. Dessutom är Trump oberäknelig och handelskriget med Kina har fallit ganska väl ut i opinionen, vilket givetvis kan locka till nya åtgärder och då inte bara mot Kina.

Att det blir ett brittiskt utträde ur EU den 31 januari kan vi nog numera slå fast. Så nu påbörjas arbetet med att mejsla fram hur den framtida relationen mellan EU och Storbritannien ska se ut. Boris Johnson har satt en snäv tidsram för förhandlingarna och allt ska, enligt honom, vara klart redan i slutet av 2020. En tidsram som få tror ska hålla och redan i slutet av juni går tiden ut för Storbritannien att begära en förlängning av övergångsperioden. Så även om vi nu får en Brexit så återstår att se hur hård den slutligen blir.

På den positiva sidan får läggas att det under 2020 troligen kommer att börja spekuleras kring möjliga finanspolitiska satsningar. Den vägen är dock lite knöligare än penningpolitiken.

Sedan har vi förstås alltid det mer oförutsedda händelserna som kommer att stöka till det för investerarna. En svensk regeringskris, kanske?

Slutligen önskar vi på Placera alla välkomna till ett nytt och högst intressant makroår.

Makroåret 2020 i urval

Januari

15 USA/Kina Handelsavtalet ska skrivas under

21 World Economic forum i Davos

23 Norges bank räntebesked

23 EMU ECB räntebesked

29 USA Federal Reserve räntebesked

31 Storbritannien lämnar EU

Februari

12 Sverige Riksbanken räntebesked

Mars

5 OPEC-möte i Wien

12 EMU ECB räntebesked

18 USA Federal Reserve räntebesked

19 Norges bank räntebesked

April

15 Sverige regeringen presenterar vårbudget

17 vårmöte IMF och Världsbanken

28 Sverige Riksbanken räntebesked

29 USA Federal reserve räntebesked

30 EMU ECB räntebesked

Maj

7 Norges bank räntebesked

Juni

4 april EMU ECB räntebesked

8 WTO ministerkonferens

10 G7-möte

10 USA Federal Reserve räntebesked

18 Norges bank räntebesked

30 Storbritannien sista dag för att begära förlängning av övergångsperioden

Juli

1 Sverige Riksbanken räntebesked

13 USA Demokratiskt konvent för att välja presidentkandidat

16 EMU ECB räntebesked

29 USA Federal reserve räntebesked

Augusti

20 Norges bank räntebesked

24 USA republikanernas konvent för att välja presidentkandidat

Slutet av augusti Jackson Hole centralbankssymposium

September

10 EMU ECB räntebesked

16 USA Federal Reserve räntebesked

21 Sverige regeringen presenterar höstbudget

22 Sverige Riksbanken räntebesked

24 Norges räntebesked

Oktober

16 årsmöte IMF och världsbanken

29 EMU ECB räntebesked

November

3 USA president- och kongressval

5 USA Federal Reserve räntebesked

5 Norges bank räntebesked

21 G20-möte i Riyadh, Saudiarabien

26 Sverige Riksbanken räntebesked

December

10 EMU ECB räntebesked

16 USA Federal Reserve räntebesked

17 Norges bank räntebesked

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -