På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är fjolårets 20 bästa fonder

Fondkommentar Fondåret 2019 blev överraskande bra med en imponerande bredd i uppgången. Det var ett unikt år då både aktier och obligationer steg i värde i spåren på en tydlig multipelexpansion. Placera har listat vinnarfonderna och i topp hittar vi en handfull olika fondkategorier.

När man summerar 2019 är det tydligt att det betalade sig att ta risk. Stockholmsbörsen steg hela 35 procent när vi inkluderar årets utdelningar, vilket gör den till den nionde bästa börsen i världen. Det är det bästa året sedan 2009. Det gör att vi hittar några högpresterande Sverigefonder med småbolagsfokus på topplistan.

Stockholmsbörsen 2019 inklusive utdelningar

Det har varit en klar fördel för de utvecklade marknaderna som i genomsnitt avkastat bättre än tillväxtmarknaderna. Lite överraskande och för ovanlighetens skull hittar vi flera europeiska börser med en starkare avkastning än USA-börserna, trots att flera stora amerikanska teknikbolag gick väldigt bra under året. Världens största bolag mätt i börsvärde, teknikjätten Apple nästan fördubblade sitt börsvärde under 2019, trots att året inleddes med en vinstvarning. Teknikbolagens framfart under 2019 har gjort att vi hittar många globala teknikfonder på vinnarlistan.

En bred global indexfond som har huvuddelen investerat på de utvecklade börserna steg drygt 30 procent, i svenska kronor. Samtidigt orkade motsvarande indexfond med tillväxtmarknadsfokus bara med en uppgång på 24 procent.

Det finns börser på tillväxtmarknaderna som sticker ut. Rysslandsfonder har ett ovanligt starkt år i ryggen. Den klart lysande stjärnan på tillväxtmarknaderna är Atenbörsen med en uppgång på drygt 50 procent. Det är en liten börs och Östeuropafonder investerar här och har fått ta del av uppgången.

Det går inte att blunda för kronans utveckling när det gäller fonder. Kronförsvagning som pågått i många år har gynnat avkastningen på global- och USA fonder. Valutaförsvagningen har gett den svenska fondspararen extra avkastning när vi räknar om avkastningen till kronor. 2019 steg euron drygt 2 procent och amerikanska dollar med det dubbla mot kronan. En försvagning som fram till oktober var betydligt större, men återhämtat sig betydligt sedan Riksbanken flaggat för en räntehöjning i december.

USD/SEK sedan januari 2019

Placera har listat årets 20 bästa fonder från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från 51 procent till imponerande 67 procent.

Flera av årets vinnarfonder har anknytning till teknikaktier, Ryssland och inte minst Stockholmsbörsen. Alla fonder på vinnarlistan är aktivt förvaltade. Förutom att vi hittar två Sverigefonder med fokus på småbolag och en med nordiskt fokus så sticker fastighetsfonder ut.

Överst har vi en fond som investerar i Kinesiska A-aktier. Totalt innehåller topplistan två fonder som investerar i kinesiska aktier. Fondkategorin kinesiska A-aktiefonder är smal. Det finns bara sex fonder men inte desto mindre är avkastningen hög. 2019 steg fonderna med i genomsnitt 50 procent.

Trots ett utdraget handelskrig med USA, hade de kinesiska fastlandsbörserna ett bra börsår samtidigt som Hongkongbörsen haft det tuffare i spåren av demonstrationerna. 2018 var ett riktigt svagt år för kinesiska aktier. Inför 2019 var de kinesiska bolagen billigare än på många år. Samtidigt gynnades de kinesiska A-aktierna av att den globala indexberäknaren MSCI i februari att öka på takten med att inkludera kinesiska A-aktier i flera av sin index. En händelse som skapade stort nettoinflöde av kapital från utländska investerare.

 

Namn 2019 3 år 5 år
AGI Allianz China A Shares AT USD 67% 76% 128%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A 65% 109% 194%
ODIN Fastighet C 62% 110% 158%
Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD 60% 89% 172%
Carnegie Fastighetsfond Norden A
60% 101% 183%
SEB Sverigefond Småbolag C/R 59% 91% 186%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD 58% 25% 73%
SEB Nordenfond Småbolag C EUR - Lux 57% 78% 150%
BGF Next Generation Technology A2 56% - -
Allianz All China Equity AT USD 56% - -
DNB SMB A 55% 43% 106%
UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc 54% 99% 157%
SEB Rysslandfond C EUR - Lux 54% 58% 210%
SEB Sverigefond Småbolag 54% 84% 154%
DNB Fund - Private Equity retail B 53% 58% 95%
Swedbank Robur Rysslandsfond 52% 53% 174%
SEB Teknologifond 52% 70% 127%
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR
52% 93% 184%
SEB Teknologifond D USD - Lux utd 52% 72% 122%
BGF World Technology A2 51% 124% 186%
Källa: Morningstar & Avanza 31/12 2019      

 

Högst avkastning har AGI Allianz China A Shares. Fonden avkastade hela 67 procent under 2019. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 50 bolag. De fem största innehaven väger drygt 20 procent av fonden. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai, med fokus på finansbolag, industribolag och teknikbolag.

Till fondens bästa bidrag under 2019 hör Jiangsu Hengli Hydraulic och teknikbolaget Luxshare Precision. Båda bolagen hör till fondens fem största innehav. Luxshare Precision som är noterat på Shenzhenbörsen har rusat över 250 procent. Det Shanghai-noterade Jiangsu Hengli Hydraulic har inte haft samma stora uppgång, men skäms inte med sin dryga fördubbling sedan årsskiftet.

Längre ner på listans tiondeplats hittar vi systerfonden Allianz All China Equity AT USD, en fond som har ett bredare investeringsmandat. Fonden investerar förutom i inhemska kinesiska A-aktier även på de närliggande börserna i Hongkong och Taiwan. Årets avkastning landar på 56 procent.

Totalt har fonden en koncentrerad portfölj med 65 investeringar. Årets raketaktie är alkoholtillverkaren Wuliangye Yibin som bland annat tillverkar kinesisk traditionellt vin. Aktien har stigit över 150 procent. Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba är fondens största innehav på knappt 10 procent. Alibaba har en 50-procentig uppgång och är fondens bästa bidragsgivare tillsammans med försäkringsjätten Ping An. 

Hela tre stycken branschfonder med fokus på fastigheter och byggbolag ligger i den absoluta toppen på listan. Tvåa på listan är den populära Länsförsäkringar Fastighetsfond A, med en avkastning på 65 procent. Det är en aktivt förvaltad fond som investerar i nordiska fastighets- och byggbolag.

Fastighetsbolagen Balder och Fabege är fondens största innehav på runt 9 procent vardera. Balder hör till årets bästa bidragsgivare med en 75-procentig kursuppgång. Fondens stjärna under året med en kursuppgång på 150 procent är Corem Property.

Jag har de senaste åren blivit van att hitta ett antal teknikfonder på topplistan, samma sak gäller för 2019. Runt 50 procent är genomsnittsavkastningen för branschfonderna, ny teknik. Bland årets 20 toppfonder hittar vi hela sju stycken med teknikfokus.

Teknikfonder 7
Fastighetsfonder 3
Småbolag Sverige 2
Småbolag Norden 2
Rysslandsfonder 2
Kinesiska aktier 2
Ädelmetall 1
PE-fonder 1

 

Högst avkastning av teknikfonderna har Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD och BGF Next Generation Technology.

Threadneedle letar teknikbolag globalt och 60 procent av fonden består av stora bolag. Totalt investerar fonden i ett 60-tal bolag. Fondens största bet är inom halvledarsektorn. Fondens halvledarinvesteringar väger drygt 40 procent. Mjukvarubolag är det näst största segment på 23 procent av substansen.

2019 har halvledarindustrin gjort en stark revansch efter ett tungt 2018 med stor minskning i efterfrågan och kollapsade börskurser.

Fondens två största innehav är verksamma inom halvledarindustrin. Största är LAM Research som är specialister på design och produktion av halvledare. Aktien väger 7,2 procent och står för det största bidraget i år efter en kursdubbling. Teknikjätten Apple är fondens tredje största innehav. Utvecklingen för Apple är också en kursdubbling.

BGF Next Generation Technology investerar i nästa generations teknikbolag. Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, datorisering, automation, robotteknik, teknisk analys, e-handel, betalningssystem, kommunikationsteknik och generativ design. Genom att fonden har fokus på nästa generations bolag består fonden av övervägande små- och medelstora bolag.

Totalt har fonden runt 100 investeringar och sprider risken väl. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans bara väger 15 procent. Fondens största innehav är det San Francisco-baserade molntjänstbolaget Twilio som står för 1,9 procent av fondens värde. Totalt har fem av innehaven mer än fördubblat sin aktiekurs under 2019.

Av de svenska storbankerna sticker SEB ut. Totalt finns det hela fem SEB fonder på topplistan. Högsta avkastning har SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk på 59 procent, som även blev årets bästa Sverigefond. Fonden förvaltas av Per Trygg som även förvaltar SEB Sverigefond Småbolag som även den är med på topplistan.

Fonden placerar främst i små bolag i Sverige. Fondens innehav är koncentrerat till mindre småbolag som vid investeringstillfället har ett börsvärde om högst 0,5 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde. 

Största sektor är industribolag på 35 procent följt av stabila fastighetsbolag på 21 procent. Största innehav är Fastighetsbolaget Balder på 4,7 procent följt av teknikkonsulten Sweco med 4,5 procent. Fonden har fem innehav som mer fördubblade sitt värde under 2019. Fondens raket var Stillfront Group med en uppgång på 180 procent.

Det har letat in sig två Rysslandsfonder på topplistan, SEB Rysslandfond och Swedbank Robur Rysslandsfond. Båda fonderna har utklassat index och stigit mer än 50 procent.

Riskpremien på ryska investeringar har sjunkit under året, vilket fått många utländska investerare att hitta tillbaka till den volatila Moskvabörsen. Att riskpremien har sjunkit är tydligt när man ser på den ryska rubelns utveckling under 2019, som hör till den valutan som haft den starkaste utvecklingen mot den amerikanska dollarn.

Moskvabörsen har haft mer än dubbelt så hög avkastning som genomsnittet för tillväxtmarknadsindex. Trots årets uppgång på över 35 procent är värderingen fortsatt låg och många ryska bolag erbjuder på direktavkastningar på närmare 10 procent. Ryssland är en av få marknader där bolagsvinsterna har stigit i takt med kurserna.

SEB Rysslandfond investerar i stora ryska bolag och har 45 bolag i fonden. Fonden är aktivt förvaltad teamet som består av tre förvaltare har sin bas i Tallinn. De letar efter undervärderade kvalitetsbolag med goda tillväxtmöjligheter i kombination med en bra företagsledning.

Största sektor i fonden är energibolag på 41 procent, följt av finansbolag på 17 procent. Fonden största innehav är de ryska energijättarna Gazprom och Lukoil på drygt 9 procent vardera. Gazprom är också årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning med en uppgång på 80 procent inklusive utdelning.

Gazprom-aktiens stora uppgång i år beror till stor del på att bolaget hittat en ny stor gasfyndighet. Och inte minst så levererade man en överraskande stark rapport där man dubblade vinsten från fjolåret. Samtidigt som ledningen flaggade för höjd utdelning och man kommer att införa en ny och generösare utdelningspolitik.

Swedbank Robur Rysslandsfond steg 52 procent under 2019. Fonden förvaltas mycket framgångsrikt av Elena Lovén sedan 2007. Hon letar efter bolag med bra potentiell tillväxt och en stark marknadsposition. Bolagets värdering är central, tillsammans med lönsamheten, en stark balansräkning. och en bra utdelningspolicy. Hon överviktar gärna i bolag med en hög direktavkastning på minst 10 procent och fonden är koncentrerad till 38 innehav.

Största sektor är inte överraskande energibolag på 42 procent som är en klar undervikt mot index. Fondens näst största sektorexponering är råvaror med 18 procent. Fonden är mest överviktad i teknikbolag som är fondens fjärde största sektor. Även här är Gazprom fondens största innehav med knappt 9 procent. Gazprom är också årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning. Teknikbolaget Yandex som steg 60 procent 2019 och är fondens tredje största innehav är en stor bidragsgivare till fondens avkastning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -