Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs tekniska analyser har hittat två aktier med köpsignaler. Men det varnas samtidigt för ett bioteknikbolag.

Börsåret 2020 startade med positiv utveckling för Stockholmsbörsen och det breda OMXSPI-indexet. Nytt all-time-high noteras efter att indexet stängt strax under 694 punkter men under fredagen hade börsen en negativ utveckling och föll med -1.00 procent till en slutnotering runt 687 punkter.

Ser vi till den tekniska bilden har vi en fin utveckling i en stigande trendkanal på medellång sikt. De tekniska utsikterna stärks vidare av köpsignaler från två rektangelformationer - såväl i det kortare perspektivet och brottet upp genom 626 punkter i september. Dessa köpsignaler signalerar fortsatt uppgång. Brottet upp genom den tidigare toppnoteringen vid 694 punkter är positivt för de tekniska utsikterna. Stöd finns närmast vid 627-630 punkter.

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 66 på kort sikt och 64 på lång sikt. Det indikeras därmed en övervikt av optimister på marknaden. Investtechs Insiderbarometer visar 362 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 174. Köpandelen på månadsbasis är därmed 68 procent. På årsbasis är köpandelen 75 procent.

Indexet är totalt sett tekniskt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Investmentbolaget Svolder har nyligen brutit upp genom taket i den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt. Det signalerar en starkare stigningstakt och en ökande optimism bland investerarna. Isolerat sett ger brott upp ur stigande trendkanaler goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat.

Nyligen bröt aktiekursen i Svolder även upp genom motståndet och den tidigare toppnoteringen runt 131 kronor. Vid eventuella reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 131 kronor som utgör en ny stödnivå. Avsaknaden av en motståndsnivå ovanför dagens kurs stärker utsikterna och ger enligt Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd statistiskt goda möjligheter till meravkastning mot referensindex.

En positiv volymbalans bekräftar den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt och indikerar att kursen ska fortsätta upp. Svolder har ett högt RSI värde över 70 med ett starkt positivt momentum som indikerar ökad optimism hos investerarna och ytterligare kursuppgång. Aktien är positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Fastighetsbolaget Nyfosa har nyligen brutit upp ur den stigande trendkanalen på grafen för medellång sikt. Brott upp ur stigande trendkanal öppnar upp för en starkare stigningstakt och signalerar en ökad efterfrågan och att det finns ett överskott av köpare i aktien. Isolerat sett ger det goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på brott upp ur stigande trendkanaler.

På grafen för medellång sikt så saknar aktiekursen motstånd där ytterligare uppgång indikeras. Vid en eventuell rekyl ned från dagens nivå återfinns stöd runt 64 kronor. Aktien har samtidigt en positiv volymbalans som indikerar att volymen varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det stärker utsikterna för en vidare uppgång enligt Investtechs forskningsresultat på högt och lågt RSI. Ett RSI-21 värde på 79 visar att momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt. Det indikerar en ökande optimism och att kursen skall fortsätta upp. Aktien är positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Bioteknikbolaget Probi har brutit ner genom golvet i den fallande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på grafen för medellång samt lång sikt. Investerarna har alltså varit pessimistiska till framtiden och sålt till allt lägre priser för att komma ur aktien. Det signalerar att vi kan förvänta oss en starkare nedgångstakt. Investtechs forskningsresultat på aktier som brutit ned ur fallande trendkanaler visar till en årlig avkastning som varit -24.7 procentenheter sämre än genomsnittlig börsutveckling.

Aktiekursen till Probi saknar stöd och ligger cirka 16 procent under närmaste motståndsnivå runt 263 kronor som kan bli aktuell vid plötsliga reaktioner uppåt.Investtechs forskningsresultat på stöd och motstånd indikerar att aktier som ligger långt under motstånd och saknar stöd är en stark säljsignal. Aktien är neutral på insiderhandel men är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Trendbrott - i trendriktningen

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckligt tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du värdera att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtech har också undersökt vad som hänt efter att trenden brutits genom att analysera kursutvecklingen efter att aktier på de nordiska börserna brutit trendkanaler på medellångsiktig kursgraf. Resultaten visar bland annat att genomsnittsaktien som brutit upp en stigande trendkanal har fortsatt uppåt, och det i en högre takt än tidigare. Motsvarande har aktier som brutit ned från fallande trendkanaler presterat klart sämre än aktier inne i fallande trendkanaler.

Diagrammet visar att aktier med som brutit upp från stigande trendkanaler (blått diagram) tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier som brutit ned från fallande trendkanaler (rött diagram) tenderat att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om volymbalans här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -