Riskviljan på väg tillbaka trots allt

Makroveckan Den upptrappade konflikten mellan USA och Iran lär fortsätta att bidra till viss försiktighet bland investerare. Under veckan blir det ändå stort fokus på de tunga makronyheter som kablas ut.

Det blev lite rörigt på finansmarknaderna kring årsskiftet. Fjolårets sista börsdag föll börsen för att rusa när handeln på det nya året inleddes. På det följde en dag med kraftiga nedgångar så det var inte särskilt lätt att hänga med i svängarna. Det svenska börsutfallet för förra veckan summerade till -0,3 procent, vilket var i linje med börsen i Europa och USA. Guldpriset rörde sig samtidigt uppåt när riskviljan fick sig en liten knäck.

Att det blev ett så stort börsfall under fredagen kan givetvis hänföras till upptrappningen av spänningarna mellan Iran och USA efter att Donald Trump beordrat attacken mot en högt uppsatt iransk general.

Till detta kan läggas att det amerikanska inköpschefsindexet för industrin kom in en bit under förväntningarna när decembersiffran publicerades under fredagseftermiddagen. Det väcker återigen frågetecken kring den globala konjunkturen och handelskonfliktens negativa effekter. Till lite svagare börsutveckling kan också läggas att protokollet från den amerikanska centralbankens senaste räntemöte gav ganska tydliga besked om att ytterligare räntesänkningar inte är aktuella.

Drönarattacken mot den iranska generalen fick också oljepriset att raka i höjden men priset har nu börjat falla tillbaka och Brentoljan handlas nu kring 68 dollar per fat.

Det ser också i övrigt ut som att riskviljan är på väg tillbaka. Den amerikanska börsen vände upp under fredagskvällen och asienbörserna har mest rört sig uppåt under tisdagen. Det talar för en bra start på börsveckan. Till det här bidrar dessutom att handelsavtalet mellan USA och Kina väntas bli underskrivet i nästa vecka.

Konflikten mellan Iran och USA lär visserligen fortsätta att sätta sina spår på marknaden då många nu väntar på vad som kommer att bli de iranska motåtgärderna. Därom är det förstås svårt att spå så fokus kommer också att ligga mycket på de makronyheter som kommer i en strid ström under en fullmatad vecka.

Redan på tisdagen smäller det till när inköpschefsindexen för tjänstesektorn publiceras. Det är viktigt för börs- och konjunkturhumöret att tjänsteindexen visar på fortsatt tillväxt och parkerar en bit över 50-strecket. Det vore högst välkommet om de också kunde stärkas en aning och här riktas blickarna framför allt mot det amerikanska indexet.

onsdag riktar vi på Placera mest intresse mot det penningpolitiska protokoll som Riksbanken publicerar. Eftersom det fanns olika uppfattningar i direktionen huruvida det var lämpligt att höja räntan väntar vi oss en mer livlig debatt den här gången. Dessutom lär vi söka efter signaler om negativa räntor åter kan bli aktuella om det ekonomiska läget försämras eller om det experimentet definitivt är avslutat.

Värt att hålla koll på är också en strid ström av statistik från Tyskland.

Veckan avslutas med de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för december. Lite lägre, men ändå stabila, sysselsättningsökningar väntas och som vanligt blir det stort fokus på löneökningarna. De senare betyder en hel del för ränteutvecklingen och därmed i förlängningen för börsen.

Tisdag

December månads inköpschefsindex för tjänstesektorn rullas ut i stora delar av världen. Viktigt för börshumöret är att det amerikanska inköpschefsindexet visar på en god utveckling. Inte minst mot bakgrund av att det amerikanska inköpschefsindexet för industrin var svagare än väntat med ett värde på 47,2. Det skulle inte förvåna om det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn, i likhet med industriindexet, stärktes en aning i decembermätningen. Om än från en låg nivå.

Onsdag

Håll koll på tyska industriorder som kan bli en liten rysare men förhoppningen är ändå att orderingången ska börja stabiliseras. Riksbanken publicerar det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet. Eftersom det fanns lite olika uppfattningar i direktionen kring lämpligheten att höja räntan förväntas vi oss ett intressantare protokoll än vanligt. Viktiga konjunktursignaler för EMU-området när deras konjunkturbarometer publiceras.

Torsdag

Inflationen i Kina tickar uppåt vilket innebär vissa problem för deras centralbank. Mycket handlar dock om specifika faktorer som inte lär hindra banken från att stimulera ytterligare vid behov. Tysk export väntas ha backat i november. Främst drivet av en kraftig nedgång av personbilsexporten. Fortsatt låg arbetslöshet i EMU-området borgar för att ekonomin kan fortsätta att tragglas sig framåt.

Fredag

Håra siffror över svensk industriproduktion och orderingång är högintressant sett till det branta fall vi sett i diverse indikatorer under hösten. Det här siffrorna betyder mycket för vad vi sak tro om svensk tillväxt under fjolårets sista kvartal. Har vi till och med fallit ner i en (tillfällig) recession? I marknadens fokus ligger de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för december. Fortsatta sysselsättningsökningar väntas, om än inte på samma nivå som i november. Och vad händer med löneutvecklingen som är en central variabel för vad man ska tro om framtida räntenivåer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -