På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan: Så bra gick 2019

Heta Listan 2019 blev det bästa året hittills för Heta Listan. Delvis förklaras det av stora svängningar och en hög riskvilja i marknaden, vilket passat listans trendföljande modell.

Aktuella affärsförslag på Heta Listan

Årets som passerat

Ungefär 30 bolag har varit aktuella för Heta Listan under 2019 och 24 affärsförslag har avslutats under året som gått.

Femton avslutade affärsförslag har givit en avkastning större än 2 procent, vilket motsvarar en vinstandel på nästan 63 procent. Snittvinsten var 17,3 procent och medianen 12,6 procent.

Det bästa affärsförslaget var Shopify som givit 82 procent. En period var avkastningen uppe i hela 120 procent. Det brukar sägas att allt som krävs för ett lyckat år på börsen är en bra investering. För Heta listans del var det denna som drivit upp den totala avkastningen.

De två näst bästa affärsförslagen har givit 27 procent respektive 23 procents avkastning. Följt av ett flertal i spannet 22 procent till 12 procent.

Fyra affärsförslag har avslutats med ett resultat nära plus-minus-noll.

Fem förslag har avslutats med förlust, vilket motsvarar 21 procent av totalen. Snittförlusten var 2,8 procent och medianförlusten 1,8 procent. De sämsta affärsförslagen var skalpkylningsbolaget Dignitana och mjukvarubolaget Guidewire som båda kostat 5 procent.  

Både relationen mellan antalet vinster och förluster, samt storleken på vinsterna kontra förlusterna har förbättrats avsevärt sedan förra året.

Delvis beror det på ett gynnsamt börsklimat men främst på förändringarna som genomförts i listans handelsmodell – med en längre tidshorisont och större initialt stop loss – har resultaten blivit bättre.

Varje år utvärderas Heta Listan enligt en egen modell.

Den totala avkastningen uppskattas genom att beräkna det totala resultatet av att 100 000 kronor investerats i respektive affärsförslag, och med villkoret att maximalt 10 affärsförslag varit aktuella samtidigt.

Detta innebär att med 1 000 000 kronor i kapital allokerat till Heta Listan har förslagen avkastat totalt 246 200 kronor under året. Listan har då nästan aldrig varit fullinvesterad, vilket innebär att vi tagit en lägre risk än marknaden i stort.

det hela taget är jag väldigt nöjd med resultaten. Framförallt med att vinsterna vuxit i relation till förlusterna.

I relation till nedlagt arbete och att artikelserien bara uppdaterats som bäst på veckobasis har Heta Listan-modellen givit ett gott tillskott till den som gillar att göra lite snabbare affärer på börsen.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -