Inköpschefsindex ger visst hopp

Börs Det svenska inköpschefsindexet för industrin steg visserligen något i decembermätningen men indikerar ett fortsatt svagt efterfrågeläge för industrin. Däremot växer hoppet om att det rör sig om en förhållandevis kort svacka.

Även om siffran i sig inte var något att hoppa jämfota över så innebar december månads inköpschefsindex ändå en viss ljusning vad gäller svensk industri. I december steg inköpschefsindexet från 45,7 till 47,1.

Indexet ligger därmed med marginal under det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan upp- respektive nedgång. Nu bröts i alla fall den negativa trend som indexet befunnit sig i under hösten.

Samtliga delindex gav ett positivt bidrag till inköpschefsindexet, om än i lite olika grad.

Till det mer positiva hör att delindexet för orderingången steg till 45,9 från 44,1. Även om nivån fortfarande måste beteckna som smärtsamt låg. Delindexet över orderingången steg i sin tur till 46,3, vilket var andra månaden i rad med uppgång.

Indexet för produktion steg för fjärde månaden i rad till 47,8.  Här är det den mycket kraftiga uppbromsningen i september som sticker ut. Då sjönk indexet från 53,2 till 43,8. En nedgång som indikerar en viss panikinbromsning efter att det svenska indexet länge hållit emot när produktionen vacklat i andra länder och regioner.

En välvillig tolkning av de senaste månadernas uppgång i produktionsindexet är att konjunkturnedgången trots allt inte blivit så tuff som industriföretagen befarade.

Att det dessutom finns hopp hos industriföretagen att det ska röra sig om en mycket kort svacka syns dessutom i att indexet för produktionsplanerna de kommande sex månaderna steg till 55,0 och därmed med bred marginal befinner sig i tillväxtzonen.

Industriföretagen fortsätter däremot att skära ner på personalen, om än inte i samma omfattning som tidigare.

Sammantaget ger inköpschefsindex för december bilden av en svensk industri som visserligen fortsätter att tappa fart men som fortfarande har tron på att det kommer att vända upp under inledningen av 2020. Vi får hoppas att de får rätt. Med handelskonflikten samt Brexit, i alla fall tillfälligtvis, ute ur bilden som konjunkturella sänken finns det nog visst fog för optimismen.

Det kan noteras att kronan stärkts under torsdagsmorgonen. Det är dock lite oklart i vilken grad inköpschefsindexet bidragit till detta eftersom kronförstärkningen inleddes några minuter innan inköpschefsindexet blev officiellt tillgängligt. En euro kostar, någon timme efter att siffran publicerats, 10,46 efter att ha inlett dagen på 10,49. Mot dollarn har kronan gått från 9,37 till 9,33 kronor.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -