Teslas vändning och mannen bakom

Börs Teslaaktien har haft ett volatilt år. Från botten i juni är aktien upp över 140 procent och handlas på all time high. Vem var Nikola Tesla som gett namn åt bilmärket?

Bakom Tesla aktiens uppgång ligger främst att bolaget oväntat visade svarta siffror för det tredje kvartalet.

Tesla håller också på att öppna sin första fabrik utanför USA. Den ligger i Shanghai i Kina. Produktionen väntas dra igång på allvar under 2020. Teslas grundare och vd Elon Musk menar att Kina är nyckeln till bolagets eventuella framtida framgångar.

Nyligen meddelade Tesla också att bolaget ska bygga en jättefabrik utanför Berlin i Tyskland. Det kanske låter som att bolaget utmanar den mäktiga tyska bilindustrin. Sanningen är snarare att en Teslabil redan idag till stora delar är tysk.

I princip alla tyska fordonsunderleverantörer är kunder till Tesla från Thyssenkrupp, Continental, Infineon till produktionsrobotar från Kuka och Dürr. Totalt finns 36 tyska underleverantörer till Tesla räknade tidningen Wirtschaftswoche ut.

En kolumnist i Bloomberg konstaterade att: ”Det är omöjligt att bygga en lyxbil idag utan komponenter från tyska underleverantörer”.

Fabriken utanför Berlin blir bolagets fjärde fabrik. Beskedet om den nya fabriken kommer samtidigt som bolaget uppvisar stigande försäljningssiffror i Europa.

Förutom närheten till marknaden och underleverantörer slipper Tesla genom att ha produktion i Europa risken att drabbas av exporthinder och tullar.

Av de 32 analytiker som bevakar Tesla sätter 10 köp. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 323 dollar per aktie. Det ska jämföras med att aktien handlas till 430 dollar idag.

Helårsprognosen för 2019 säger att bolagets omsättning kommer att öka med drygt 13 procent och för 2020 ser omsättningen ut att öka med nära 21 procent.

För helåret 2019 väntas förlusten per aktie uppgå till 4,2 dollar. Under 2020 väntas bolaget göra en vinst per aktie på 1,7 dollar.

Tesla värderas nu till 77,6 miljarder dollar. Det kan till exempel jämföras med Volkswagen som värderas till motsvarande 97,2 miljarder dollar.

Bilmärket Tesla lånar sitt namn från en av världens främsta uppfinnare, elektroingenjören Nikola Tesla. Han brukar beskrivas som personen som uppfann 1900-talet.

Det finns inte många som påverkat teknikutvecklingen lika mycket som Nikola Tesla gjort. Hans patent ligger till grund för modern växelströmsteknik, vilken i sin tur banade vägen för den andra industriella revolutionen.

Idag drar allt från företag som Amazon, Google, Apple till alla världens kraft- och telekombolag nytta av serbisk-amerikanske Nikola Teslas sammanlagt 300 patent. Hans uppfinning av växelströmsgeneratorn gör det möjligt att transportera elektricitet över långa sträckor, vilket ligger bakom företag som ABB.


Nikola Tesla.
 

Nikola Tesla föddes den 28 juni 1856 i byn Smiljan i det som då var Kejsardömet Österrike. Pappan var präst i serbisk-ortodoxa kyrkan. Under tonårstiden var han ofta febersjuk. Han led av fobier och tvångstankar. Sjukdomarna gjorde att hans pappa lät honom studera till ingenjör och inte till präst som det först var tänkt. Redan under de tidiga skolåren var han så duktig i skolan att lärarna trodde att han fuskade.

Vid 19-års ålder började han läsa vid tekniska högskolan i Graz. Redan här kom han i kontakt med en likströmsmotor som han genast började fundera på hur man kunde förbättra. Han tog jobb på ett telefonbolag i Budapest. Nu fanns dock tid för uppfinningar på kvällstid. 1883 var Tesla klar med sin första växelströmsgenerator. Nu bytte han också jobb till uppfinnaren Thomas Edisons bolag, vilket i sin tur ledde till att han flyttade till USA.  

Väl i USA träffade han Edison, som var glödlampans uppfinnare. Det visade sig snart att de två hade olika uppfattningar om hur ström skulle genereras och transporteras. Edison trodde inte alls på växelström. Istället fick Tesla i uppdrag av Edison att utveckla en likströmsgenerator.

Tesla stod ut i ett år innan han hoppade av och startade eget. Tesla fick ekonomiskt stöd av Western Union Telegraph Company för att skapa en växelströmsmotor. Det i sin tur blev starten på växelströmskriget mot Edison.

Teslas växelströmsteknik var dock så överlägsen ur effektivitetssynpunkt att Edison inte kunde tävla mot honom. Resultatet blev en rad smutskastningskampanjer mot Tesla och mot växelströmmen. Det var bland annat nu som elektriska stolen uppfanns av Edison för att visa hur farlig växelströmmen var.

På världsutställningen i Chicago 1893 presenterade Tesla en helhetslösning för produktion av växelström. 1895 öppnade det första växelströmskraftverket vid Niagarafallen. I samband med detta valde staden New York att skriva kontrakt med Tesla om elleveranser. Därmed hade Edison förlorat. Nu stod Tesla på höjden av sin berömmelse.


Nikola Tesla var en enstöring. Han sökte ogärna kontakt med andra människor. När han flyttade till New York bodde han på hotellet Waldorf Astoria och han fortsatte att bo på hotell resten av sitt liv. Han ägde inte mer tillhörigheter än lite kläder, en resväska full med böcker och ett kassaskåp. Det enda som fanns i kassaskåpet var hans amerikanska medborgarskap. 

Trots Teslas banbrytande uppfinningar tjänade han aldrig några enorma summor pengar. Han brydde sig inte om pengar. När General Electric köpte Teslas växelströmspatent lyckades de utan problem förhandla bort ett royaltyavtal som skulle ha gett Tesla intäkter på all ström producerad med Teslas generatorer. Om det avtalet hade gått igenom hade han blivit en av världens rikaste människor.

När Tesla stod på toppen runt år 1900 så fortsatte han att göra allt djärvare uppfinningar. Framför allt var det elektricitet han intresserade sig för mer specifikt började han syssla med trådlös energiöverföring och skapade en vision för något han kallade för ett världssystem.

Teslas världssystem innehöll bland annat: sammankoppling av alla världens telegraf- och telefonstationer, säker överföring av meddelanden, möjlighet att trådlöst skicka brev och bilder, elektronisk överföring av nyheter, börskurser och musik, navigering med exakt rätt position och hastighet samt att trådlöst kunna överföra elektricitet över hela världen och möjlighet att påverka klimat och väder. Det enda som ännu inte är verklighet av Teslas visioner är de två sista punkterna.

1899 byggde han ett laboratorium i Colorado Springs för att göra tester med och studera trådlös energiöverföring och energiurladdningar. Laboratoriet bestod av en jättelik Teslaspole som hade en diameter på 15 meter. På taket fanns en 60 meter hög mast.

Vid mörkrets inbrott syntes stora blixtar från tornet tillsammans med ett åskdån. Några år sedan byggdes ett liknande torn på Long Island. Tanken var att det tornet skulle bli det första i Teslas världsomspännande energisystem för trådlös energiöverföring. Dock fungerade det inte som tänkt och 1917 rev man det av säkerhetsskäl eftersom balkar hade börjat ruttna.


Några av Teslas patent.

Tesla fick snabbt ont om pengar när hans viktigaste finansiär John Jacob Astor IV dog i samband med att atlantångaren Titanic sjönk 15 april 1912.

Teslas vision om ett världssystem av trådlös fri energi blev aldrig verklighet. Men det mesta av hans andra idéer i Teslas Världssystem blev verklighet i form av GPS och internet. 

Tesla dog fattig i New York 7 januari 1943, 86 år gammal.

En del hävdar att det var Tesla som uppfann radion och inte italienaren Guglielmo Marconi. Det har dock inte kunnat bevisas fullt ut. I en patenttvistutlåtande från 1943 (när båda var döda) fastslogs det helt enkelt att patenten gått ut.

Teslas insatser när det gäller utvecklingen inom elektromagnetism och elektromekanik är oomtvistat. Han har också bidragit i olika omfattning till robottekniken samt radar- och datavetenskapen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -