Köpvärda fonder i juli - så gick det

Utvärdering Flera geopolitiska pusselbitar har just nu hamnat på rätt plats det senaste halvåret. Det har gjort att världens börser har stigit markant i slutet på året, även om inledningen på det senaste halvåret var lite skakigt.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juli 2019.

Efter börsernas vändning i mitten av augusti har teknikfonder tagit täten i uppgången med en avkastning på närmare 15 procent. Två andra kategorier har tvåsiffrig avkastning. Läkemedelsfonder haft ett starkt halvår.

Tokyobörsen är i toppen bland de utvecklade börserna med en avkastning på drygt 10 procent. Japan är det landet som har största export till Kina och gynnas mycket när handelskriget mellan USA och Kina går in i en lugnare fas.

I vanlig ordning gynnas de amerikanska börserna av teknikbolagens framfart. Och de har haft ett starkt halvår. Stockholmsbörsen som har sitt bästa år sedan 2009 har under halvåret skuggat de amerikanska börsernas avkastning och gått starkare än övriga Europabörser.

Den amerikanska börsernas uppgång har gynnar globalfondernas uppgång. USA:s andel i globalindex är mellan 55–60 procent beroende på indexberäknare. Tillväxtmarknaderna har haft en tuffare period. Breda tillväxtmarknadsindex har stigit knappt 7 procent. Bästa större tillväxtmarknadsregion är Östeuropafonder som stigit 8 procent. Och Ryssland som utgör runt 60 procent av Östeuropa har avkastat knappt 10 procent.

Latinamerika är den region på tillväxtmarknaderna där avkastningen är klart svagast med 3,5 procent. Asien har inte heller hängt med i uppgången det senaste halvåret.

Det senaste halvåret har kronan stärkts mot euron med 2 procent, och tappar lite mot den amerikansk dollarn. När dollarn och euron stiger i värde mot kronan ökar det normalt värdet för utländska fondtillgångar i de båda valutorna och vice versa.

Alla Placeras fondval är alla på plus det senaste halvåret. Åtta av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex. Det är något som vi så klart är riktigt nöjda med.

Nytt fondval på listan för juli månad var Swedbank Robur Östeuropa. Den bytte plats med indexblandfonden Swedbank Robur Access Mix. Det var ett bra val att öka risken och utöka fondlistan med en aktiefond på bekostnad av en blandfond.

Fonden är aktivt förvaltad sedan 2016 av Elena Lovén, som även framgångsrikt förvaltar systerfonden Swedbank Robur Rysslandsfond. Hon har lyckats leverera en riktigt bra riskjusterad avkastning. Östeuropafonden har en hög avkastning under halvåret och bättre än kategorisnittet av Östeuropafonder.

Tuffast halvår har det varit för Placeras globalfondsval, den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity, fonden har inte lyckats nå över kategorisnittet för globalfonder, tillväxtbolag. Den fond som gått starkast av aktiefonderna är småbolagsfonden C Worldwide Sweden Small Cap 1A. Den har stigit hela 13,3 procent, och klått snittet för svenska småbolagsfonder med bred marginal.

DNB Health Care har en tvåsiffrig avkastning, vilket också Öhman Etisk Emerging Markets nästan lyckas med. Båda fonderna har högre avkastning än sina kategorisnitt.

Placeras två blandfondsval fortsätter att imponera. Sensor Sverige Select har haft den högsta avkastningen på drygt 9 procent. Betydligt högre avkastning än kategorisnittet av Blandfonder-SEK, aggressiv. Den aktivt förvaltade blandfonden Carnegie Strategifond har haft ett starkt halvår med en uppgång på knappt 9 procent. Fonden har haft dubbel avkastning mot kategorisnittet för Blandfonder-SEK, balanserad. Det är en riktigt bra prestation.

Den marknadsneutrala lågriskhedgefonden Atlant Opportunity har fortsatt skapa positiv avkastning som är bättre än sin fondkategori.

De två lågriskfonderna med räntefokus, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige, har haft en fortsatt stabil avkastning. IKC Avkastningsfond har lyckats mycket bra och levererat en riktigt bra avkastning under perioden på 1,8 procent, vilket är dubbelt upp jämfört med fondkategorin.

Spiltan Räntefond Sverige har stigit med 0,8 procent, vilket nästan är i nivå med fondkategorins avkastning på 0,9 procent. Det anses mycket bra då fonden har absolut lägst risk i fondkategorin.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -