Sverigefonder lockade spararna i december

Fonder De svenska spararna satsade på Sverigefonder i december. Korträntefonder och hedgefonder var mindre intressant, det visar statistik från Avanza.

Fyra av tio fondkronor till just Sverigefonder. En klar vändning från årets första halvår då de var ute i sparkylan. Främst köper spararna Sverigefonder som investerar i små och medelstora bolag.

”Det är även där vi hittar årets fondvinnare. En svensk småbolagsfond har i snitt stigit med 41 procent i år, jämfört med en traditionell Sverigefonds 34 procent”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Fastighetsfonder tar sig in på köptoppen i december och de har även varit en av årets mest köpta fondkategorier. Det låga ränteläget tillsammans med de fortsatt låga ränteutsikterna har lyft fastighetsbolagen och fastighetsfonderna tillhör årets absoluta fondvinnare. Tre av de tio bästa fonderna i år är just fastighetsfonder.

”Spararna hittade tidigt till fonderna och har nettosparat i dem hela året. Köpen i år är tio gånger så stora som i fjol”, säger Johanna Kull.

Att spekulera i kronförsvagning genom att köpa korträntefonder noterade i antingen dollar eller euro har varit en tydlig trend under året. Korträntefonder noterade i euro och dollar utmärker sig på månadens säljlista.

”Det har varit en ren valutainvestering, snarare än en ränteinvestering. Under hösten har vi dock sett hur kronan återhämtat sig något och även privatspararna verkar ha återfått tron på kronan, för de har nu sålt av dessa innehav”, säger Johanna Kull.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -