Placeras köpvärda aktier - så blev börsåret 2019

Utblick Bra investerare har tålamod och turen på sin sida. Börsåret 2019 slutade fantastiskt, men färden hit var skakig. Med ödmjukhet och lägre förväntningar kan 2020 bli minst lika bra.

Kalenderåret 2019 kommer, sett till avkastningen, bli ett av de bästa på flera decennier. Även om omfattningen av räkenskapsårets rally är ett resultat av sammanträffandet att börsen nådde botten i samband med årsskiftet så får vinnarkänslan gärna dröja kvar ett par dagar till.

Att Stockholmsbörsen äntligen nått en ny rekordnivå är ett julmirakel. Nya börsrekord gör oss rikare, och rekord föder nya rekord. Annorlunda var det för ett år sedan. Bara klockan äntligen slog midnatt, då skulle räkneverket i depån nollställas och den trista avslutningen på hundåret 2018 vara bortglömd.

Med sprattlande bubblor i glaset är det lätt glömt att 2019 också var ett svårt börsår med mycket nervositet och stora svängningar. Stockholmsbörsen har handlats utan riktning i böljande vågor upp och ned i minst tusen handelsdagar. I och med utbrottet uppåt under fjärde kvartalet 2019 fick den trista utvecklingen äntligen ett avslut.

Fram till mitten av februari hade Stockholmbörsen stigit 13 procent. En del av boksluten hade trillat in och utfallen hos verkstadsbolagen var inte så illa som befarat. VD-utsikterna var reserverade men resultaten okej.

Samtidigt hade Federal Reserve mjuknat kring framtida räntehöjningar och tullarna mot Kina hade senarelagts. Dessa två händelser antogs i efterhand vara de främsta drivkrafterna till uppgångarna globalt.

Fram till slutet av april lekte livet för investerarkollektivet. Den mesta av oron hade då tryckts åt sidan. Räntan, kvartalsresultaten, handelskriget och konjunkturen var alla hanterbara problem. Men inget av hoten mot börsen hade vid den tidpunkten skrivits av.

Stockholmsbörsen hade stigit drygt 20 procent sedan årsskiftet och närmade sig tidigare rekordnivåer. I närheten av 1 700-nivån slog index i taket, varpå mer än halva årets uppgång raderades under maj.

Förklaringen; en ilsken Kina-retorik från Donald Trump samt högre tullar på kinesiska varor värda 200 miljoner dollar. Efter det tolkades minsta stavelse i varje tweet från presidenten, vilket ledde till ett obekvämt varannandagsväder.

Efter majraset rusade Stockholmsbörsen återigen under juni. Osäkerheten om vad som skett lös igenom och de professionella börstyckarna, mig själv inkluderad, greppade efter halmstrån i försök att förklara vad som skett.

Under sommaren och hösten såg vi sedan en tydlig sektorrotation. Investerarna tog hem vinster i amerikanska teknikaktier och svenska fastighetsaktier hamnade tillfälligt i kylan. Investerarna lämnade fastigheter till förmån för cykliskt. Bäst bland OMXS30-bolagen i september var SSAB, Boliden och Autoliv.

Dessförinnan hade en inverterad räntekurva i USA försatt börserna i recessionsskräck och ytterligare ett kraftigt börsfall blev verklighet under de första veckorna i augusti.

En drönarattack mot oljefälten i Saudi slog ut fem procent av världens oljeproduktion, vilket fick oljepriset att skjuta i höjden. Prisuppgången blev kortvarig och ganska snart var det bombade oljefältet igång med produktionen igen.

Guldet har (som alternativ investering) också haft en viktig biroll under 2019. Med flera av världens centralbanker som stora nettoköpare fanns det förutsättningar för uppgång och den positiva trenden har fortsatt under höst och vinter.

Från lågvattenmärket för Stockholmsbörsen den 15 augusti har uppgången var relativt konstant, men det är återigen USA-börserna som varit ledande med flera av de gigantiska teknikbolagen i framsätet.

Svenska fastighetsaktier har också gjort en storslagen revansch under vintern, Riksbanken höjde förvisso räntan som förväntat i december men nu antas inga fler räntehöjningar på många år.

Marknadsräntor förblir därför sannolikt låga samtidigt som efterfrågan på framförallt hyresbostäder är stor. Med det sagt är det ändå lätt att få svindel om man synar utvecklingen.

I USA och Europa kommer nya räntesänkningar allt närmare. ECB fortsätter oavkortat med sina tillgångsköp och marknadsauktionerna saknar slutdatum. Också Federal Reserv har satt i gång med penningpolitiska åtgärder, men insisterar på att inte kalla det QE.

Snart är börsåret verkligen slut och Stockholmsbörsens totalindex (OMXSGI) har avkastat smått otroliga 36 procent. Efter ett sådant år är det lite för enkelt att känna sig oövervinnerlig på börsen. Med mer tålamod och stor ödmjukhet möter jag gladeligen nu 2020.

Placeras köpvärda aktier 2019

På Placeras lista med köpvärda aktier har det skett en rad förändringar under året. Nio nya aktier valdes till listan och sju togs bort, vilket innebär att antalet aktier ökat och exponeringen mot aktiemarknaden blivit bredare under årets gång.

Inför december 2018 sökte jag något stabilt till listan, valet föll på godisbolaget Cloetta. Ganska snart ångrade jag mitt beslut och redan inför februari fick aktien styrka på foten. Då hade den fallit 8 procent, men det var inte därför som min syn på bolaget förändrats.

Jag hade varit för snabb i min analys. Cloetta var inget stabilt bolag, utan snarare en möjlig turn-around. Elva månader efter min helomvändning har aktien stigit från cirka 25 kronor till 31 kronor.

I retrospektiv hade aktien om den fått ligga kvar på listan givit en positiv avkastning. Trots det ångrar jag inte beslutet. Det var från början fattat på felaktiga grunder.

I marsstrategin valde kollegan Karl Lans transaktionsbolaget Wirecard till listan, ut åkte Autoliv och MTG. Både MTG och Autoliv var spel på att deras verksamheterna skulle delas upp.

Autoliv skulle dela ut Veoneer och MTG knoppa av Nordic Entertainment Group. Aktierna hade hängt med på listan sedan februari 2018 och december 2017.

Inför april utökades exponeringen mot strukturella trender och bolag som kan köpas och behållas under mycket lång tid. Betalningsnätverksbolaget Mastercard valdes till listan.

Bolaget är huvudkonkurrent till marknadsledaren Visa, men har haft en högre tillväxt och snabbare expansion i segmentet cross boarder transactions. Andelen kortbetalningar är internationellt sett mycket låg och digitaliseringen av betalningar globalt har bara börjat.

I juni skedde flera förändringar. Kollegorna Per Ericson och Karl Lans hade varsin favorit. Svenska balkongrenoveraren Balco respektive kanadensiska hissbolaget Savaria.

Lyxbolaget LVMH ersatte Investor som basval. Tajmningen i det bytet var dålig, men idén om LVMH som en del i ett långsiktigt sparande känns fortfarande rätt. Precis som Investor har LVMH i dagarna stigit till en ny rekordhögstanivå.

I juli valdes ytterligare ett fastighetsbolag till listan. Återigen var det Per Ericson som stod för valet och lotten föll på Cibus – en ägare av finska livsmedelsfastigheter.

Dejting på nätet var temat inför september. IAC Group är en inkubator för snabbväxande bolag med internet som plattform. Störst är ägandet i det noterade dejtingbolaget Match Group, som äger Match.com och Tinder. Det näst största innehavet är hantverksförmedlaren ANGI Homeservices.

IAC hade flaggat för att dela ut de största innehaven, vilket skulle synliggöra stora värden. I december blev det sedan klart att Match Group separeras från IAC, vilket tolkades positivt i aktiemarknaden. Men från listan med köpvärda aktier försvann IAC redan inför oktober.

Efter ett snabbt kursfall valde jag att ta förlusten innan den riskerade att bli större. Tålamod och en större övertygelse hade varit en bättre strategi.

När IAC åkte ut valde kollegan Karl Lans att lyfta upp det tyska fastighetsbolaget Vonovia. Bolaget är en stor ägare av hyresrätter i Sverige efter köpen av Victoria Park och Hembla. Värderingen är lägre än för de stora svenska fastighetsbolagen.

Inför november uppenbarade sig ett bra läge att plocka in fettbolaget AAK. Verksamheten är konjunkturstabil men påverkas av priset på en rad råvaror. Bolaget har vuxit stadigvarande de senaste tio åren med i stort sett bibehållna rörelsemarginaler, vilket är en utveckling som förväntas fortsätta över tid.

Ut från listan flyttades Wirecard. Karl Lans tror fortfarande på affärsförslaget, men osäkerheterna kring bolaget och det stora svängningarna lämpar sig inte för listan. Kriget mellan finanstidningen Financial Times och Wirecard fortsätter. Det misstänkta affärerna ska granskas av KPMG och resultaten kommer att skicka aktien kraftigt i endera riktningen beroende på resultatet.

Årets sista månad gav ytterligare ett nyval till listan. Giganten Amazon har investerat tungt i att effektivisera sin e-handel. Även inom molntjänstdelen AWS, där man är marknadsledande, har bolaget plöjt ned pengar.

Långsiktigheten i dessa satsningar och ett minskat investeringstryck talar för aktien som i relation till det fria kassaflödet värderas på samma nivå som 2016 och 2017. Det är långt lägre än toppnivåerna 2018.

I stora drag är jag mycket nöjd med utvecklingen för Placera köpvärda aktier. Grundidén att rida vinnaren och löpande städa ut mindre lyckade affärsförslag har fungerat bra.

Mina favoriter Nibe, Lifco, Mastercard, Microsoft och Balder har varit bra placeringar, även om det i perioder varit kräftgång – inte minst i Lifco under i princip hela 2018. Med ett större tålamod hade resultaten kunnat vara ännu bättre då några aktier har städats ut för tidigt.

Årets bästa affärsförslag är Nibe, som hängt med ända sedan 2016. Totalavkastningen uppgår nu till 150 procent, men bara i år har aktien rusat nästan 80 procent. Det tåls att sägas igen, med tålamod har långsiktiga sparare kunnat invänta den starka perioden.

Balder och Microsoft har också hängt med hela året, vilket givit oss mer än 70 respektive 40 procents avkastning fram till 23 december. Fler raketer på listan, som vi dock inte haft med hela året, var Balco och Mastercard.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -