USA-experterna svarar på läsarfrågor

Fonder Vilka bolag blir de största vinnarna när pengar digitaliseras? Kan Kina bli självförsörjande på avancerad hårdvaruteknologi? Franklin Templetons fondförvaltare Jonathan Curtis och Grant Bowers svarar på läsarnas frågor inför 2020.

När jag var på min USA resa i november träffade jag Grant Bowers och Jonathan Curtis som gav sin syn på läget inför börsåret 2020. I mitt senaste månadsbrev gav jag läsarna möjlighet att skicka in sina egna frågor till förvaltarna.

Grant Bowers och Jonathan Curtis 

Först svarar Grant Bowers som är ansvarig förvaltare för Franklin US Opportunities fond på  läsarnas frågor.

Fråga: Återhämtningen sedan finanskrisen har varit den längsta i modern historia. Är vi verkligen på väg mot en nedgång i ekonomin?

För närvarande ser vi inga klassiska tecken på att konjunkturcykeln i USA håller på att bli negativ eller att en lågkonjunktur tornar upp sig vid horisonten. Varaktigheten för den nuvarande amerikanska tillväxten har varit historisk väldigt lång, men investerare bör komma ihåg att den har varit blygsam och långsam jämfört med tidigare tillväxtperioder. För närvarande signalerar en stark arbetsmarknad och stigande löner att konsumenterna har köpkraft för att driva den amerikanska ekonomin framåt.

Dessutom har den långsamma tillväxttakten inte lett till klassisk spekulation på finansmarknaderna, som vanligtvis visar sig sent i den ekonomiska tillväxten. I den senaste ekonomiska statistiken, ser vi inga (systematisk)försämring i den makroekonomiska miljön och inte heller en bred minskning av företagens vinster under överskådlig framtid.

Fråga: Hur viktiga är hushållen för den amerikanska ekonomin och vilka effekter tror du att millennials-gruppen och generation Z kommer att ha framöver?

Amerikanska konsumenter har gynnats av stark sysselsättning och lönetillväxt i många år nu och känner sig ekonomiskt starka för att göra stora inköp. Under de senaste två åren har lönetillväxten accelererat, vilket ytterligare gynnat konsumtionen. Vi fortsätter att följa konsumenternas utveckling noga, eftersom det är en av de största drivkrafterna för den amerikanska ekonomin – konsumtionen står för ungefär två tredjedelar av USA: s bruttonationalprodukt. Vi håller ett öga på konsumenternas skuldnivåer och skuldkvoter, som fortfarande är låga jämfört med sitt historiska genomsnitt. Även om konsumenterna har ökat belåningen så spenderar mindre än de gjort under tidigare konjunkturcykler eller vid tidigare ekonomiska toppar.

De så kallade Millennials (Gen Y) och Generation Z skiljer sig från tidigare generationer. De bildar familj senare i livet, vilket gör att deras första fastighetsköp kommer senare i livet än sina föregångare. Investerarna bör inse att det bara är en försening från tidigare generationer.  Köpkraften hos de båda generationerna kommer att vara stabil och påverkan på den totala konsumtionen positivt i USA.

Den demografiska kraften i Millennials och Gen Z är tydlig. Millennials är nu den största generationen i USA till och med större än krigsgenerationen Baby Boomers. Generation Z är de som är födda mellan 1997 och 2012. Den generationen kommer att bli landets största åldersgrupp år 2034 och kan överstiga 80 miljoner.

Man kan se det som två ungdomschocker, som kommer att driva på en tydlig konsumtion och stigande efterfrågan på bostäder - båda faktorerna är grundläggande för BNP-tillväxten. Utgifterna kommer sannolikt att se annorlunda ut mot tidigare generationer. Generation Y och generation Z är tekniska kunniga och är hemma i den nya digitala miljön. Vi tycker att de båda generationerna har en stor potential att öka USA:s produktivitet och vara en tydlig drivkraft för den amerikanska ekonomiska tillväxten under de kommande åren.

Fråga: Vilka företag kommer att bli de största vinnarna på övergången mot digitalisering av pengar?

I denna långsamma globala tillväxtmiljö som vi förväntar oss att fortsätta  bör innovativa företag som drar nytta av den utveckling som sker vara vinnarna på sikt. Företag som kan utnyttja ny teknik i den alltmer digitala världen för att växa genom att förändra etablerade sektorer eller ta itu med sekulära förändringar.

Inom fintech- eller digitala betalningar ser vi en hög grad av störningar eftersom anslutningen av mobila enheter, e-handel och digitalisering av pengar förändrar vårt sätt att handla, spendera och investera. Vårt fokus är på högkvalitativa företag i alla branscher från - teknik till hälso- och sjukvård till industrier - som utnyttjar innovation och kraften i den digital transformation för att förändra vårt sätt att kommunicera, shoppa, resa och leva våra liv. I en värld som omvandlas dagligen av robotisering och automatisering, sociala förändringar, klimatförändringar och annan dynamik, försöker vi investera i företag med visionen att navigera i förändringen och leverera hållbar tillväxt.

Fråga: Vilka trender är de mest intressanta inom tekniksektorn just nu?

Vi ser många möjligheter inom teknikområdet idag. Flera av de trender vi fokuserar på börjar med idén om världen genomgår en gång per generation omvandling från en analog värld till en digital värld. Den globala ekonomin tar i en snabb takt till sig allt mer digitaliserade affärsmodeller inom alla branscher, från industrier och hälsovård till finanssektorn.

Den digitala omvandling driver efterfrågan inom teknologisektorn från mjukvara till halvledare, för företag som stöder eller möjliggör denförändring och utveckling som sker. Flera teman vi gillar är artificiell intelligens och maskininlärning, molntjänster, robotisering, cybersäkerhet inom digitala betalningar och fintech. Vi ser också en klar tillväxt i en värld som är alltmer mobiluppkopplad. Det bara några av de investeringsteman som vi har identifierat och som vi tror kommer att vara relevanta i framtiden. Dessa är bara några av de investeringsteman vi har identifierat, vi tror kommer att vara relevanta i framtiden och som vi långsiktigt positionerar oss mot för ta del av potentialen.

Fråga: Handelskriget påverkar exporten, men hur påverkar det västerländska och amerikanska företag som handlar i Kina? 

Vi bevakar handelsförhållandet mellan USA och Kina, eftersom det är komplext och kan ha betydande konsekvenser för den globala tillväxten. I stort sett anser vi att USA:s och Kina:s handelsförhållande mer är en förhandling än ett krig. Båda sidor drivs av att hitta en gemensam grund och lösning i förhandlingen, vi tror att det är det mest sannolika resultatet av förhandlingen. När vi tittar på specifika teknologisektorer är det för tidigt att spekulera om det slutliga utfallet kommer att bli.

Men vi förväntar oss att både USA och Kina kommer att tona ner hårdvaru- och mjukvaruexponering de kommande åren. Vi förväntar oss att handelsfrågor och förhandlingar är en fortsatt riskfaktor för marknaderna under överskådlig framtid. Som långsiktiga aktiva investerare använder vi ofta den kortsiktiga volatiliteten som drivs av rädsla för att köpa på oss nya positioner vid opportunistiska värderingar.

Här svarar Jonathan Curtis som är ansvarig förvaltare för Franklin Technology A.

Fråga: Hur kommer handelskriget att påverka halvledarsektorn? Kan Kina bli självförsörjande på den sortens teknologi?

Vi har sett en ökad rörlighet i efterfrågan på halvledare från bolag som tillverkar i Kina för att sälja i USA, på grund osäkerheten om tullarna. Men vi tror inte att handelskriget kommer att ta bort efterfrågan permanent. Vi tror att efterfrågan från slutkunderna är intakt. Om tullar gör det omöjligt att tillverka amerikanska halvledare i Kina för USA-marknaden, kommer produktionen att flyttas till andra länder. På längre sikt tror vi att handelskriget och USA:s åtgärder mot ZTE och Huawei har visat hur beroende Kina är av amerikanska halvledarbolag. Detta har gjort att Kina har skyndat på ansträngningarna att bli självförsörjande på halvledare. På sikt kommer de att bli det, men nu har de bara kommit halvvägs.

Fråga: Hur har Wework påverkat Tech-industrin?

Trots att WeWork försökt att klassificera sig som ett teknikbolag, men vi anser att det inte är det. Trots det har företaget ofta klumpats ihop med andra innovativa högprofilerade teknikfokuserade bolag, som är i ett tidigt skede och fortfarande gör förluster. Vi tror att marknaden kommer att fokusera mer på att hitta högkvalitativa teknikbolag med de bästa förutsättningarna för långsiktig tillväxt. Det är ett sätt vi alltid jobbat på.

Ni har pratat om digitalisering av småbutiker som grönsakshandlare för att svara på hotet från Amazon. Vilka blir vinnarna i det här spelet?

Vi tror verkligen på digital transformation. Kärnan i det är att varje industri behöver använda teknik från digitala disruptors för att bättre förstå och utveckla sina kundrelationer för att få nya intäktsströmmar och högre produktivitet. Vinnarna blir leverantörerna av teknologin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -