Tobaksfri framtid för köpvärt Match

Aktieanalys Swedish Match framtidshopp Zyn börjar nu på allvar göra avtryck i resultaten. Aktien har gått bra men vinsterna håller jämna steg och vi tror den har mer att ge.

Swedish Match-aktien har fortsatt åka berg och dalbana på Stockholmsbörsen, något den ägnat sig åt under ett par års tid nu. Efter en rivstart på 2019 följde en djup svacka under våren och sommaren, men sedan slutet av augusti har kursen åter rusat uppåt.

En viktig pådrivare var rapporten för det tredje kvartalet som visade på en betydligt bättre utveckling än väntat. Swedish Matchs rörelseresultat förbättrades med hela 22 procent i tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol.

Utfallet var 11 procent högre än snittprognosen inför rapporten i Infront Datas sammanställning. Alla affärsområden förbättrade sina resultat och marginaler jämfört med i fjol och alla presterade också bättre än väntat.

Swedish Match har tre affärsområden: Snus och moist snuff, Övriga tobaksprodukter samt Tändprodukter. Av de tre har Snus och moist snuff svarat för nära 60 procent av rörelseresultatet de senaste tolv månaderna, Övriga tobaksprodukter för knappt 40 procent och Tändprodukter för 4 procent.

Det är således snus som fortfarande är den tyngsta pjäsen inom Swedish Match. De senaste åren är det dock inte tobaksvarianten som tilldragit sig störst intresse utan en ny, tobaksfri, nikotinpåse kallas Zyn. Det som kittlar aktiemarknaden är att Zyn visar tidiga tecken på att bli en framgång i USA, något som på sikt skulle kunna innebära kraftig vinsttillväxt.

Redan nu börjar Zyn nå sådana volymer att det sätter avtryck i Swedish Matchs räkenskaper. Området Snus and moist snuff rapporterade en tillväxt i lokala valutor på 18 procent i tredje kvartalet. Enligt Swedish Match var det snus och nikotinprodukter utanför Skandinavien som drev det mesta av tillväxten. Där ingår Zyn.

Vd Lars Dahlgren beskrev i samband med niomånadersrapporten efterfrågan på Zyn i USA som ’urstark’. I kvartalet levererade Swedish Match 13,5 miljoner dosor Zyn i USA, det var 2 miljoner fler än kvartalet innan och mer än en fördubbling jämfört med första kvartalet i år.

Utrullningen av Zyn i USA ligger generellt lite före plan. Målet har varit att nå 60 000 försäljningsställen före årsskiftet. Det hade man redan passerat när niomånadersrapporten presenterades i slutet av oktober. Swedish Match har även byggt upp produktionskapaciteten för Zyn i USA snabbare än prognostiserat. Årstakten är redan över 60 miljoner dosor.

Kapaciteten att leverera stark tillväxt för Zyn även under nästa år finns därmed på plats. Efterfrågan är stark men det försprång som Swedish Match haft på marknaden för tobaksfria nikotinpåsar är på väg att ätas upp. Tobaksjätten BAT har redan en konkurrerande produkt ute på marknaden och även Altria är på gång.

När det gäller det traditionella snuset här hemma i Skandinavien fortsätter Swedish Match att tappa marknadsandelar. Även i Sverige och Norge är tobaksfria nikotinportioner ett segment som växer snabbt. I Norge tappar dock Swedish Match marknadsandelar även i den kategorin och bolaget konstaterar att man är ’kraftigt underrepresenterade’ inom segmentet både i Sverige och Norge.

Målsättningen är att stärka ställningen inom tobaksfria nikotinportioner i Skandinavien samtidigt som andelarna inom traditionellt snus behålls.

Affärsområdet Övriga tobaksprodukter är till stor del cigarrer i USA. Den underliggande utvecklingen har varit stabil under 2019, så även i tredje kvartalet. Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, väntas förr eller senare förbjuda smaksatta cigarrer vilket skulle påverka en stor andel av Swedish Matchs cigarrförsäljning. Läget är dock väl känt vid det här laget.

De analytiker som bevakar Swedish Match räknar enligt databasen Factset med att bolaget ökar omsättningen med 6-7 procent om året de kommande åren. Med stöd från en stigande rörelsemarginal väntas vinsterna öka runt 12 procent om året.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 12 966 14 521 15 562 16 566
Rörelsemarg., % 37,1 38,7 39,1 40,1
Vinst/aktie, sek 20,63 24,64 27,53 30,90
Utdelning, sek 10,50 12,12 13,74 15,27
Källa: Factset        
         

P/e-talen för 2020 och 2021 ligger i dagsläget på 17,5 respektive 15,6.

Direktavkastningen de närmaste åren väntas uppgå till 2,5 procent respektive 2,9 procent. Förutom ordinarie, och ibland extra, utdelningar köper Swedish Match även löpande tillbaka aktier. Återköpen under de första nio månaderna 2019 var något större än den samlade utdelningen för 2018.

Swedish Match-aktien har som sagt åkt lite berg och dalbana i år men efter återhämtningen sedan augusti står den i dagsläget på plus 38 procent för året. Kursen är nu uppe och snuddar vid toppnoteringen för året från början av maj.

Estimaten har successivt rört sig uppåt i Swedish Match under en lång tid nu och trots den starka kursutvecklingen i år är värderingen på den rullande vinstprognosen för de kommande tolv månaderna helt i linje med snittet för de senaste fem åren.

Förhoppningarna har varit stora på Zyn under de senaste åren och produkten börjar nu på allvar leverera på löftena. Vissa bedömare räknar med att den redan står för cirka 10 procent av Swedish Matchs resultat. Swedish Match lanserar nu Zyn på allt fler marknader i Europa.

Konkurrenter laddar som sagt upp för att kapa åt sig en bit av kakan men givet produktens uppenbara popularitet så bör marknaden ha plats för flera aktörer.

En smäll är som sagt trolig förr eller senare inom cigarrer och det kan säkert få aktien att gunga till. Den spännande framtiden för Zyn kompenserar dock detta och vi tycker fortfarande att Swedish Match-aktien är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 479,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -