Plånboksvänlig vinter – än så länge

Elpriset Regn och blåst är kanske inte det vintervädret man önskar sig. Men en ljusglimt i decemberrusket är att det kommer att märkas på elräkningen i vinter.

Några hundralappar mer i plånboken jämfört med förra året kan du räkna med om du har rörligt elpris, bor i villa och får värmen från el. Det genomsnittliga elpriset väntas hamna kring 37 öre per kilowattimme i mellersta Sverige, nästan 19 öre billigare än i fjol, det visar siffror från Vattenfall.

Plånbokseffekten blir dubbel. Det varma vädret pressar inte bara priserna på den el som finns. Den som värmer upp sitt hem behöver heller inte förbruka lika mycket el när det är många plusgrader på termometern.

Det är stora prisskillnader från år till år i december. Nuvarande elpris är relativt lågt, men inte extremt lågt.

”År 2015 var vi nere på 18 öre, men 2010, exempelvis, var elpriset 83 öre”, säger Anna Andersson, utredare på Energimyndigheten.

Anna Andersson

Det är inte bara det varma vädret som bidrar till lägre elpriser. Det har också varit blåsigt, vilket förstås är positivt för vindkraftverken. Elpriserna i Europa har också fallit kraftigt. Förutom det milda vädret har också låga priser på kol spelat in.

”Direkt påverkar det mest länderna som använder kol, men det påverkar även oss indirekt då vi handlar med de länderna”, säger Anna Andersson.

Men man ska vara medveten om att elpriset ofta är som mest slagigt såhär års. Blir det kallt och vindstilla kan priserna höjas fort. Likaså om kärnkraften inte kan gå som den ska av någon anledning.

Utvecklingen av Vattenfalls rörliga elpris i mellersta Sverige de senaste åren. Källa: Vattenfall

Regn är bra, men det är i norr nederbörden ska komma, eftersom det är där vattenmagasinen finns. Det ska helst inte vara för varmt för länge heller, i alla fall inte i norr. Kommer det inte tillräckligt med snö blir det ingen vårflod senare i vår.

Men än så länge befinner sig elmarknaden alltså i någon form av ”sweet spot” där låga temperaturer, fyllda vattenmagasin, lägre kolpriser och en kärnkraft utan driftstopp bildar gynnsamma förutsättningar.

”Det kommer att bli exportrekord det här året igen”, säger Anna Andersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -