Här är årets bästa Sverigefond

Fondkommentar Börsåret 2019 ser ut att leverera den högsta avkastningen det här decenniet. Och avkastningen för de fonder som i huvudsak investerar på Stockholmsbörsen är imponerande. Här är vinnarlistan.

Börsåret har varit innehållsrikt med många oroshärdar som skapat risker och möjligheter under året. Och visst har vinsterna fortsatt stiga för börsbolagen under året. Men stora delar av årets kursuppgång är driven av allt högre värderingar, en så kallad multipel expansion.

På Stockholmsbörsen är värderingen på årets vinster p/e 17,1, vilket gör att värderingen krupit över snittet för de senaste tio åren. Lyfter vi blicken och tittar på nästa års vinster, så sjunker P/e-talet till 15,6. Samtidigt är direktavkastningen fortfarande hög, på 3,6 procent (siffrorna baseras på prognoser från Factset).

De 30 största och mest likvida bolagen på Stockholmsbörsen har inklusive årets utdelningar ökat med knappt 32 procent sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen breda index inklusive utdelningar, har litet högre avkastning, nästan 35 procent.

Det är tydlig att medelstora- och småbolag har haft ett bättre år än Storbolagen. Det ser vi tydligast när vi ser på Carnegie Småbolagsindex som har avkastat hela 38 procent, vilket ger en överavkastning på runt 6 procentenheter mot de 30 största bolagen.

Blå kurva: Småbolagsindex med utdelning. Orange kurva: SIX Avkastningsindex. Grön kurva: OMXS30 avkastningsindex.

Årets skillnad i avkastning är inget unikt, utan följer det mönster vi har sett under en lång tidsperiod. Ser vi på den senaste tioårsperioden har Carnegies Småbolagsindex slagit breda Stockholmsbörsens aktieindex i nio år av tio. Och överavkastningen har varit mellan 5 till 6 procentenheter per år.

Det är uppenbart att det är en bättre mylla att leta aktier bland små- och medelstora bolag än bland de riktigt stora bolagen. Det visar inte minst min kollega Karl Lans i artikeln ”decenniets hundra bästa aktier”, som toppas av små- och medelstora bolag.

Matematiken är enkel, mindre bolag har lättare att växa snabbare från en lägre bas. Samtidigt är de mindre genomlysta, och har färre analytiker som följer dem. Och finns inte i så många fonder när de är riktigt små. En fördel på sikt när flera fonder får upp ögonen när bolaget växer. Men mitt favoritargument är att många mindre bolag har ledning och huvudägare av kött och blod som är närmare affären och sannolikt fattar klokare och långsiktigare beslut.

Genom att addera medelstora och småbolag i en fond får man en större exponering mot hälsovård, fastigheter, sällanköpsvaror och teknikbolag. Inte minst ett betydligt mindre inslag av stora banker.

Att småbolagsindex haft en högre avkastning än breda Stockholmsbörsen syns inte minst när jag ser på de två olika fondkategorierna för Sverigefonder som finns hos Morningstar. Högsta avkastning har fondkategori gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag”. I genomsnitt har den stigit 38,4 procent i år. Fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som i huvudsak placerar i större svenska bolag, har inte orkat stiga lika mycket med sina 31,1 procent.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”.

Årets topplista har en tydlig dominans av fonder med fokus på små och medelstora bolag. Hela 13 av de 15 bästa Sverigefonderna är aktivt förvaltade samtidigt som bara två inte är klassificerade som en småbolagsfond. Alla toppfonder har slagit index med marginal i år.

Överst hittar vi SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk som förvaltar av Per Trygg sedan 2011. Han är ansvarig förvaltare av de två bästa fonderna i år. Båda hans fonder har lyckats avkasta norr om 50 procent.

Per Trygg

Fonden placerar främst i små bolag i Sverige. Fondens innehav är koncentrerat till mindre småbolag som vid investeringstillfället har ett börsvärde om högst 0,5 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde. Den egna analysen är en av hörnstenarna i förvaltningsarbetet. Fonden undviker obeprövade affärsmodeller och letar marknadsledande bolag med god lönsamhet.

Största sektor är industribolag på 37 procent följt av stabila fastighetsbolag på 20 procent. Största innehav är Fastighetsbolaget Balder på 4,7 procent följt av teknikkonsulten Sweco med 4,6 procent. Fonden har tre innehav som fördubblat sitt värde i år, Stillfront, mjukvarubolaget Vitec och Sagax. Högsta avkastning har Stillfront Group på hela 172 procentig.

Vi hittar även systerfonden SEB Sverigefond Småbolag på topplistan. Även den är listad som en småbolagsfond av Morningstar. Det är en koncentrerad portfölj som gäller på 37 innehav och investerar även lite större medelstora bolag. Även här är hittar vi Balder och Sweco som fonden största innehav på drygt 5 procent vardera.

Fastighetsbolaget Sagax är årets stora bidragsgivare till fondens avkastning, med en avkastning på 107 procent.

Trea på listan är Cliens Småbolag A. Den fonden hade högst avkastning av alla Sverigefonder under 2018, och formen ser ut att hålla i sig även i år. Värt att notera är att förvaltaren Carl Sundblad har ett förflutet från SEB och arbetade tidigare med bland annat Per Trygg.

Fonden är aktivt förvaltad och Carl Sundblad investerar i små- och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige. Fonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig. Under hösten fyllde Cliens Småbolag A tre år och erhöll fem stjärnor av Morningstar.

Carl Sundblad

Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 32 stycken. Fonden gillar förvärvsbolag. Största innehav är två tydliga förvärvsbolag. Mjukvarubolaget Addnode Group är störst på 4,7 procent, aktien har en 73-procentig uppgång i ryggen sedan årsskiftet. Teknikhandelskonglomeratet Addtech är näst störst med 4,3 procent och har en 90-procentig uppgång.

De största sektorerna för fonden är industribolag och teknikbolag. Industribolagen väger en tredjedel av fondens värde och teknikbolagen 29 procent. Båda sektorerna har en övervikt mot index.

Årets uppgång i fondens bolag är bred, av fondens 32 innehav har all förutom en positiv avkastning. Högsta avkastning har mjukvarubolaget Vitec Software på 129 procent.

Tre fonder som sticker ut på vinnarlistan är Odin Sverige, Enter Sverige Plus och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Odin Sverige är klassificerad som en småbolagsfond men enligt förvaltaren Vegard Søraunet investerar man brett på Stockholmsbörsen utan någon småbolags- eller storbolagsbegränsning.

Enter Sverige Plus och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är listans enda fonder som inte är småbolagsfonder enligt Morningstar. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en av två fonder på listan som inte är aktivt förvaltad och investerar i svenska investmentbolag.

Listans enda renodlade indexfond är PLUS Småbolag Sverige Index. Fonden investerar i runt 200 bolag som ingår i Carnegies Småbolagsindex.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -