Tondöv höjning eller rätt avslut?

Makrokommentar Riksbanken höjde visserligen som väntat sin styrränta till 0,00 procent i samband med torsdagens penningpolitiska besked, Men ”fuskar” samtidigt lite med prognoserna för att motivera beslutet.

Så var det nästan femåriga penningpolitiska experimentet med negativa räntor över. I alla fall i Sverige. För som väntat valde Riksbanken att höja sin styrränta med 0,25 procentenheter till 0,00 procent i samband med torsdagens penningpolitiska besked. Vissa jublar över att experimentet nu äntligen är över medan andra tycker att banken beter sig lite tondövt sett till det ekonomiska läget just nu.

Även inom den sex personer starka direktionen finns en splittring. Både Per Jansson, lite som väntat, och nytillkomne Anna Breman, lite mer oväntat, valde att reservera sig mot beslutet att höja räntan just nu. Bägge såg dock en räntehöjning framför sig när och om konjunkturläget stabiliserats.

Anna Breman

Riksbanken valde dock inte, som det spekulerats kring, göra några förändringar av den framtida räntebanan. Nollräntan väntas ligga fast under de kommande åren för att försiktigtvis röra sig över nollstrecket tidigast någon gång under senare delen av 2022.

Några större förändringar görs inte heller i de ekonomiska prognoserna. Visserligen skruvas årets BNP-tillväxt ner till 1,1 procent (tidigare 1,3 procent) men de kommande åren väntas tillväxten röra sig uppåt, om än i små steg. Även inflations- och arbetslöshetsprognoserna ligger på ungefär samma nivå som tidigare.

Inflationen (KPIF) väntas ligga runt 1,7 procent de kommande två åren. En viss nedjustering jämfört med föregående prognos. Arbetslösheten väntas ticka uppåt med någon tiondels procentenhet per år, från de 6,8 procent som den väntas landa på i år.

Det är väl framför allt avseende de två sistnämnda parametrarna som man kan vänta sig en del kritik mot Riksbankens syn. Riksbankens inflationsprognos ligger exempelvis högre än den prognos som Konjunkturinstitutet publicerade under onsdagen och som dessutom ligger mer i linje med andra bedömare, samtidigt som arbetslöshetsprognoserna ligger väsentligt mycket lägre.

En lite elak tolkning av detta är att Riksbanken ”fuskar” en del för att motivera en räntehöjning. Som en analytiker som Placera talat med säger ”är det ingen större överraskning att Riksbanken höjer räntan men själva storyn som leder fram till beslutet går inte riktigt ihop”.

Några större marknadsreaktioner har inte räntebeskedet föranlett. Den svenska kronan, som redan inför den väntade räntehöjningen befann sig i en positiv trend, har knappt rört sig. Marknadsräntorna har visserligen rört sig något upp men ända upp till femårsräntan parkerar dessa fortfarande en bra bit under nollstrecket.

Vi på Placera välkomnar visserligen dagens räntebesked eftersom vi tycker att de negativa effekterna av att ha minusräntan kvar överträffar de små, positiva effekter den bidrar till. En styrränta som väntas ligga på noll under överskådlig tid kan ju heller inte hävdas vara någon betydande åtstramning av penningpolitiken.

Däremot är vi högst nyfikna på hur riksbanksdirektionen kommer att agera om det visar sig att majoriteten av analytikerkåren har rätt och att Riksbankens inflationsprognoser ligger för högt. Någon räntesänkning förmodar vi ändå inte blir aktuell utan en betydande försvagning av konjunkturen, men det kan bli intressant att höra Riksbankens resonemang även framöver. Inte minst mot bakgrund av att inflationsmålet missats under lång tid och inte når upp till inflationsmålet på 2,0 procent ens i de nuvarande (optimistiska) prognoserna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -