Bolagen som återköpt flest egna aktier

Börs Under året har flera bolag valt att återköpa egna aktier. Flest egna aktier äger en av börsens största fordonsunderleverantörer.

Bland bolagen på Stockholmsbörsen är det Autoliv som köpt tillbaka störst andel av sitt aktiekapital.

Lite drygt 15 procent av det totala antalet aktier har bolaget köpt tillbaka. Värdet på aktierna uppgår till knappt 12,5 miljarder dollar. De senaste återköpen gjorde i somras, enligt Holdings.

Autoliv är det bolag på svenska börsen som äger flest egna aktier både i procent och i pengar räknat.

Autoliv som är primärnoterat i USA har liksom många andra amerikanska aktier länge haft ambitiösa aktieåterköpsprogram.

Autolivaktien har hittills i år stigit med 27 procent. Det har dock varit relativt volatil handel i år.

Näst största återköpen av aktier i pengar räknat har lastvagnstillverkaren Volvo gjort. Bolaget har återköpt aktier värda drygt elva miljarder kronor. Aktierna motsvarar 3,6 procent av det totala antalet aktier i bolaget, enligt Holdings.  

Näst störst återköp i förhållande till det totala antalet aktier har fastighetsbolaget Klövern gjort.  

Bolaget sitter nu på 9,75 procent av aktierna till ett värde av knappt 1,9 miljarder kronor. Klövernaktien har haft en fantastisk uppgång på lite drygt 100 procent i år.

Klövern har huvudsakligen kommersiella fastigheter, lager och logistik, samt lokaler för vård, utbildning och detaljhandel.

Största ägare i Klövern är fastighetsmagnaten Rutger Arnhult. Han kontrollerar drygt 15 procent av aktierna i bolaget.

Tredje största andelen återköpta egna aktier sitter investmentbolaget Vostok New Ventures på. De äger motsvarande 8,95 procent av samtliga aktier i bolaget. Aktierna är värda cirka en halv miljard.

Aktie % av aktier Värde MSEK %, i år
Autoliv SDB 15,14% 12 487 27
Klövern B 9,75% 1 872 102
Vostok New Ventures 8,95% 490 7
Traction B 7,56% 235 19
Electrolux B 6,97% 4 828 25
NAXS 6,34% 37 2
Guideline Geo 5,60% 5 -1
Eastnine 5,46% 156 36
Tethys Oil 5,38% 147 19
Bulten 5,00% 74 -18
       
Källa: Holdings      

I USA har trenden med aktieåterköp funnits länge.

Bara under det senaste året köpte de 500 största amerikanska aktiebolagen tillbaka aktier värda 1,3 biljoner dollar. Det ska jämföras med att bolagen under samma period gjorde en sammanlagd nettovinst på 1,1 biljoner dollar.

Under de senaste tio åren har de 500 största amerikanska aktiebolagen köpt tillbaka egna aktier för över fem biljoner dollar.

Under det senaste året använde de 500 största amerikanska företagen i genomsnitt 31 procent av nettovinsterna till aktieåterköp. Det kan man jämföra med att den näst största utgiftsposten var investeringar som låg på 27 procent följt av utdelningar på 18 procent.

Världens klart största aktieåterköpare är teknikbolaget Apple. Under de senaste tio åren har Apple köpt tillbaka aktier för 327 miljarder dollar. Apple har lyckats göra det utan att skuldsätta sig.

En annan effekt av återköpen när det gäller Apple är att det finns allt färre aktier tillgängliga. Sedan 2015 har antalet aktier på marknaden minskat med en femtedel.

Ett annat bolag som under lång tid köpt tillbaka mycket aktier är IBM. Under de senaste 25 åren har antalet IBM-aktier halverats tack vare de omfattande återköpen.

När det gäller Europa är aktieåterköpen betydligt beskedligare. Enligt tyska Handelsblatt har europeiska bolag under det senaste året bara återköpt aktier för cirka 50 miljarder euro.

Den största aktieåterköparen i Europa är Unilever som under de senaste tolv månaderna köpt tillbaka egna aktier för fyra miljarder euro.

Syftet med att köpa tillbaka egna aktier är ett sätt att skapa värde för aktieägarna. Det vanligaste som sker med inlösta aktier är att de makuleras, vilket gör att den totala mängden aktier minskar och ägarandelen i de aktier som är kvar ökar.

Skälet till att återköp kan vara bättre än att dela ut pengar via en traditionell aktieutdelning är att skatteregler ofta gör detta gynnsammare.

Det kan också vara ett sätt att justera kapitalstrukturen i företaget och på så vis föra över tillgångar till aktieägarna. För personer som äger aktier i en vanlig depå är de dessutom skattemässigt bättre efter man då undviker skatt på utdelningen.

Ytterligare en fördel med aktieåterköp är att de är lättare att justera. Till exempel skulle en utdelningssänkning uppfattas som mycket negativt av marknaden medan något minskade aktieåterköp sannolikt inte skulle tas emot lika negativt.

När bolaget väl köpt tillbaka sina aktier så väljer bolaget antingen att makulera dessa eller så används de till incitamentsprogram till anställda. För aktieägarna är det naturligtvis bättre om aktierna makuleras eftersom ägarandelen då ökar.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -