Investerarnas optimism på topp

Fonder De globala investerarnas tro på den globala tillväxten har ökat i rekordfart de senaste månaderna. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarnas tro är nu på topp och kassan är rekordlåg. I juni var pessimismen total hos investerarkollektivet. De två senaste månaderna har synen förändrats totalt, det är den snabbaste förändringen sedan maj 2009. Nu tror drygt två tredjedelar av panelen att en global recession är osannolik under nästa år. Det visar BofA Global Research senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 - 12 december.

Investerarna har nu fått en låg nettokassa på 4,2 procent. Det är den lägsta nivån sedan mars 2013, och under det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator, över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal.

Samtidigt som kassan minskat, har investerarna minskat exponeringen mot obligationer till den lägsta nivån på över ett år. Och allokeringen till globala aktier är den högsta på drygt ett år.

Även om investerarnas tro på världsekonomins tillväxt har ökat, så tror de på en fortsatt svaga inflationsutsikter. Majoriteten av de tillfrågade tror att världsekonomin fortsätter att växa under genomsnittstrenden, vilket även gäller för inflationsutsikterna.

Den amerikanska dollarn anses fortfarande som betydligt övervärderad, samtidigt som euron anses fortfarande vara lågt värderad. 

Den senaste månaden har investerarna börjat köpa aktier i eurozonen efter flera månader av betydande utförsäljningar. Allokeringen till eurozonens aktier har nått den högsta nivån sedan maj 2018. Kapitalet har även roterat in i tillväxtmarknadsaktier och är den region som investerarna är mest positiva till.

För första gången på länge ser vi signaler på att investerare börjat vikta ner amerikanska aktier och de stora amerikanska teknikdrakarna. Amerikanska aktier är den regionen som anses ha de mest övervärderade aktierna.

Trots att flera investerare börjat köpa schweiziska aktier tycker investerarna fortsatt att Schweiz är den minst attraktiva börsen i Europa före Italien. Investerarna är fortsatt mest positiva till Frankrike följt av Spanien. Sveriges attraktion bland de globala investerarna har stigit betydlig under månaden. Däremot har attraktionen för tyska aktier gått åt det motsatta hållet och nått den lägsta på fem år.

Överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) hittar vi fortfarande amerikanska teknik- och tillväxtbolag. 

Men det stora intresset för amerikanska tillgångar gör också att vi förutom teknikbolagen hittar långa amerikanska räntepapper som ”Most crowded trade”.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina. Men handelskrigshotet har minskat de tre senaste månaderna. Ny på listan är den politiska risken med det amerikanska presidentvalet under 2020.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på FacebookLinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -