Fonderna som dragit in mest pengar

Fondkommentar Här är vinnarlistan över de fonder som lyckats attrahera mest kapital på den svenska marknaden under 2019. Listan ger ett tydligt budskad och följer en tydlig trend.

Med hjälp av information från fonddatabolaget Morningstar har jag listat fondvinnarna mätt i störst nettoinflöde under årets första elva månader. Listan över de tio vinnarfonderna är bred och innehåller aktiefonder, obligationsfonder och korta räntefonder.

Den mest framgångsrika fonden i år är SPP Global Plus. Drygt 9,3 miljarder kronor har den fått in i nya pengar. Fonden är fossilfri och en indexnära global aktiefond. Fonden har fokus på bolag med hög hållbarhet och kan investera upp till 10 procent av fondens medel i bolag med koncentration på hållbara lösningar, såsom bolag inom förnybar energi. Det stora nettoinflödet har fördubblat det förvaltade kapitalet som nu uppgår till drygt 16 miljarder kronor.

Sveriges största fondbolag Swedbank Robur har tre fonder på listan. Tvåan och trean på listan är två indexnära aktiefonder därifrån. Vi hittar Swedbank Robur Räntefond Kort på listans nionde plats med ett nettoinflöde på 4,3 miljarder kronor.

Swedbank Roburs populäraste fond under året är Swedbank Robur Access Global som nästan fått in 9 miljarder kronor. Den svenska indexnära varianten Swedbank Robur Access Sverige intar tredjeplatsen med ett inflöde på knappt 8 miljarder kronor. Båda fonderna följer Swedbank Roburs policy för ansvarsfulla investeringar.

De tre översta fonderna på topplistan är billiga passiva indexfonder, varav två med global inriktning. Just den kombinationen har varit det mest efterfrågade i år enligt statistik från Fondbolagens förening. Totalt har globalfonder fått ett nettosparande på 63 miljarder kronor i år och 43,7 miljarder har letat sig till passiva indexfonder.

Samtidigt så är nettosparandet till aktiefonder ”bara” 24 miljarder kronor. Det innebär att det varit en stor omfördelning med kapital ut från aktivt förvaltade fonder till billiga passivt förvaltade indexfonder.

Den högst placerade räntefonden på listan återfinns på fjärde plats. I år är nysparandet till långa räntefonder hela 49 miljarder kronor och 5 miljarder kronor har gått till korta räntefonder. Årets räntefondsparande motsvarar 70 procent av allt nysparande i fonder under 2019, vilket är mycket med tanke på att det varit en exceptionellt bra börs år.

Spiltan Högräntefond har lyckats få in drygt 7 miljarder kronor och är med det bäst i klassen. Fonden är aktivt förvaltad och placerar huvudsakligen i företagsobligationer men kan även investera i andra värdepapper med betydande ränteinslag. Fonden får placera i nordiska bolag men tar ingen valutarisk och förvaltas av den erfarne Lars Lönnquist. I och med årets stora inflöde har det förvaltade kapitalet i fonden växt till hela 16 miljarder kronor.

SEB FRN Fond hållbar är listans näst populäraste företagsobligationsfond. Fonden är aktivt förvaltad och investerar i värdepapper med rörlig ränta, så kallade "Floating Rate Notes" (FRN). Fonden investerar enligt SEB:s mest omfattande hållbarhetskriterier. Det innebär att förvaltarna väljer bort investeringar i bland annat alkohol, kol, olja och spel. Årets inflöde på 6,8 miljarder kronor är mycket med tanke på att fonden lanserades så sent som i april i år.

Handelsbanken Fonder har med två räntefonder på listan, en korträntefond och en långräntefond. Handelsbanken Inst Kortränta investerar i korta räntebärande papper med hög kreditvärdighet och har fått in mest med sina 6,5 miljarder kronor. Handelsbanken Långränta har högre risk och placerar obligationer med en genomsnittlig återstående löptid på mellan två och sju år.

Länsförsäkringar som blev utsedda till årets fondbolag 2019 av Morningstar, har två aktiefonder på listan. En aktivt förvaltad branschfond och en global indexnära fond. Länsförsäkringar Fastighetsfond är den enda aktivt förvaltade aktiefonden på topplistan. Den investerar i nordiska fastighets- och byggbolag och har fått in 5,7 miljarder kronor, fonden förvaltar idag hela 25 miljarder kronor.

(Det fanns flera fonder på listan över störst nettoinflöde i år som jag valde att inte ta med, då nettoflödet som registrerades var påverkat av fondändringar. Oftast genom fondfusion då man slår samman två fonder med liknande inriktning till en fond. Syftet är oftast att renodla fonderbjudanden och få ner kostnader. En fondsfusionstrend som garanterat kommer att fortsätta i spåren av flöden från aktiva aktiefonder till billiga passiva indexfonder.)

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -