USA-flytt tynger Electrolux-resultatet

Q4 Electrolux flytt till en ny produktionsanläggning i USA, och ett par andra faktorer, kommer att medföra negativa effekter om 70 miljoner dollar, eller cirka 655 miljoner kronor, i det fjärde kvartalet. Tidigare hade bolaget spått en påverkan om -25 miljoner dollar.

Det framgår av ett pressmeddelande som bolaget skickade ut på söndagen i vilket bolaget även sänker sin bedömning om besparingar under 2020.

Bakgrunden är att Electrolux investerar 250 miljoner dollar i en ny anläggning i Anderson, South Carolina. Den nya anläggningen kommer att ersätta en anläggning i Minnesota samt tillverkning i en intilliggande fabrik i Anderson.

"Övergången till den nya anläggningen har orsakat tillfälliga begränsningar i kapaciteten som har påverkat leveranser till vissa kunder under fjärde kvartalet. Den har även medfört högre kostnader", skriver bolaget.

"Dessutom påverkas rörelseresultatet negativt av två andra händelser: lagerminskningar hos en större amerikansk kund samt bokföringsmässiga justeringar från tidigare kvartal", heter det vidare.

Electrolux har beslutat förlänga övergångsperioden och driva sina två anläggningar i Anderson parallellt in i andra halvåret 2020.

"Detta innebär att merparten av kostnadsbesparingarna från investeringen kommer att realiseras från och med 2021 istället för 2020", skriver bolaget.

Mot den bakgrunden ändrar Electrolux sin bedömning om hur stora besparingar Electrolux effektiviseringsprogram kommer att ge under nästa år med cirka 600 miljoner kronor.

"De relaterade besparingarna under 2020 förväntas nu bli omkring 200 miljoner kronor. Dessa är främst hänförliga till fabriksinvesteringar i Latinamerika och globala effektiviseringsåtgärder, vilka fortskrider bra", skriver Electrolux som tidigare förväntade sig att besparingar från investeringsprogrammet och effektiviseringsåtgärder skulle uppgå till cirka 800 miljoner kronor under 2020.

De negativa effekterna som bolaget aviserar inför det fjärde kvartalet kan ställas mot att bolagets rörelseresultat uppgick till cirka 2 miljarder kronor fjärde kvartalet i fjol.

Programmet är tänkt att generera årliga kostnadsbesparingar om 3,5 miljarder kronor med full effekt från och med 2024.

Electrolux kommer att anordna en telefonkonferens på måndagen klockan 09.00 med anledning av beskeden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -