Nollränta och ökad riskaptit

Makroveckan Den kommande veckans höjdpunkt är Riksbankens penningpolitiska besked där räntan väntas höjas till noll. Annars är det mycket fokus på de globala konjunktursiffrorna och riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Vi har en intressant vecka bakom oss där den viktigaste nyheten förstås var att USA och Kina nu är beredda att skriva under fas 1 i handelsavtalet. Något som väntas ske i januari. Den totala börseuforin uteblev visserligen men det här väntas ge stöd till riskaptiten mot slutet av året.

De svenska inflationssiffrorna för november kom in något högre än väntat, vilket gett ytterligare stöd till den svenska krona. Om Riksbanken dessutom väljer att höja räntan i samband med torsdagens räntebesked får vi nog räkna med att kronan stärks ytterligare. Det är dock en högst väntad höjning så någon dramatisk kronförstärkningen borde det egentligen inte bli.

Vi får också viktig konjunktursignaler i samband med att de preliminära inköpschefsindexen för december publiceras. Här är förhoppningen att det ska synas lite krokar uppåt i diagrammet, vilket skulle öka hoppet om en mer genuin konjunkturvändning när vi går in på det nya året.

Andra viktiga konjunktursignaler är onsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet samt det breda IFO-indexet som möter humöret i det tyska näringslivet. Här hoppas vi också på att kurvorna ska vänta upp även om osäkerheten är stor.

Under veckan väntas dessutom representanthuset i USA att rösta för att inleda en riksrättsprocess mot president Trump. Att han skulle tvingas avgå förefaller dock högst osannolikt.

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för december rullas ut. Mest fokus är riktat mot om de europeiska indexen, framför allt i industrin, fortsätter att visa på viss förbättring. Om än från låga nivåer. Det kan ge lite extra riskaptit.

Tisdag

Industriproduktionen i USA väntas ha studsat upp i november efter en svag oktobersiffra. Ett utfall under förväntningarna kan komma att spä på en viss oro för den globala konjunkturen, trots att ett handelsavtal nu har hamrats fram.

Onsdag

Viktiga konjunktursiffror från både Sverige och Tyskland. Den svenska barometerindikatorn ska förhoppningsvis ha stigit en aning i decembermätningen men osäkerheten är stor. Framför allt är det hushållen som är riskfaktorn även om vi är förvånade över att de varit så deppiga i de senaste mätningarna. Viktigast är det generella börshumöret är ändå att det tyska IFO-indexet bekräftar bilden av en tysk ekonomi på väg upp ur svackan.

Torsdag

Stor centralbanksdag. Det mest intressanta är förstås om Riksbanken verkligen går vidare med sin räntehöjning upp till noll. Norges bank och Bank of England väntas å sin sida vila på hanen och avvakta ytterligare inflations- och konjunktursignaler.

Fredag

Intressant att se om de svenska hushållen fortsatt att shoppa loss i november. Inte minst en viktig signal om hur julhandeln kan tänkas utvecklas. Håll också koll på de amerikanska inflationssiffrorna eftersom det inte är helt uteslutet att Federal Reserve kan tänkas sänka räntan ytterligare en gång och då är just inflationen den kanske viktigaste triggern.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -