Årets vinnare bland fondbolagen

Fondkommentar 2019 ser ut att sluta som det starkaste börsåret på Stockholmsbörsen sedan rekorduppgången 2009. Men nettosparandet till fonder är långt ifrån någon rekordnivå, och det är räntefonder - och indexfonder - som lockar mest.

Hittills i år är årets nysparande till fonder 79 miljarder kronor med en månad kvar att redovisa, enligt statistik från Fondbolagens förening. Det lär inte komma upp till rekordåret 2014, då ny insättningarna nådde hela 152,8 miljarder kronor. Då letade sig kapitalet nästan uteslutande till blandfonder och räntefonder.

I år har lejonparten av nysparandet hittat till räntefonder. Samtidigt är det en tydlig omfördelning inom aktiefonder där indexfondernas framfart är brutal.

Handelsbanken Fonder är det fondbolag som har haft det största inflödet av nytt kapital av alla fondbolag fram till den sista november i år. Totalt har det letat sig 22,7 nya miljarder kronor netto till bolagets fonder. Störst nettoinflöde har det varit till blandfonder och långa räntefonder. De båda fondkategorierna har tagit hela 88 procent av årets nettoinflöde till Handelsbanken Fonder. Blandfonder som är den absoluta vinnaren flödesmässigt, har under året haft en bred fördelning på många olika blandfonder i Handelsbankens fondutbud.

Nettoinflödet till aktiefonder hos Handelsbanken Fonder har varit mer skralt under året och landar på bara 1,4 miljarder kronor. Det är uppenbart att Handelsbankens indexfonder har tagit huvuddelen av inflöden till aktiefonder under året. Handelsbanken är den aktör som har längst förflutet med indexfonder i Sverige.

Näst största nysparande har SPP Fonder, en aktör som i huvudsak satsar på indexnära aktiefonder med fokus på låga avgifter och ett tydligt fokus på hållbart fondsparande. Med facit i hand har det varit en kombination som fondspararna gillar. SPP Fonder har fått in hela 14,8 miljarder kronor, vilket är mycket med tanke på att fondbolaget har betydligt mindre förvaltat kapital, 228 miljarder kronor jämfört med Handelsbanken Fonders 548 miljarder kronor.

Nettoinflödet till aktiefonder står för knappt 98 procent av inflödet. Fonden SPP Global Plus har fått det klart största nettoinflödet i år. Det följer verkligen trenden från fondbolagens förening där kombinationen global indexfond med ett tydligt hållbarhetsfokus och fossilfritt har varit en av årets mest eftertraktade aktiefondsinvesteringar.

Spiltan Fonder som intar tredjeplatsen sticker helt klart ut som ett aktivt fondbolag. Fondbolaget Spiltan förvaltar totalt 68 miljarder kronor och årets inflöde är på knappt 12 miljarder kronor. Fondutbudet består av aktivt förvaltade aktie- och räntefonder, kryddat med några passivt förvaltade fonder.

Drygt 7 miljarder kronor har gått till den prisbelönta Spiltan Högräntefond. Näst populärast är Spiltan Aktiefond Stabil, en aktivt förvaltad Sverigefond som har fått in drygt 2 miljarder kronor under året. Den passivt förvaltade Spiltan Aktiefond Investmentbolag som investerar i svenska investmentbolag är fondbolagets tredje populäraste fond.

Länsförsäkringar Fonder har ett framgångsrikt år i ryggen. Fondbolaget har lyckats knipa en fjärdeplats med ett nettoinflöde på 11,5 miljarder kronor. Halva nettoinflödet har letat sig till deras populära fastighetsfond Länsförsäkringar Fastighetsfond. Näst populärast under året är Länsförsäkringar Global Index.

Femteplatsen kniper Avanza Fonder som har ett tydligt fokus på passivt förvaltade fonder. Avanza Global som investerar efter MSCI World Index har fått in drygt 2 miljarder kronor av totalt 5,5 miljarder kronor i nettoinsättningar till fondbolaget.

Sverige absolut största fondbolag Swedbank Robur kommer först på en sjätteplats med nettoinflöden på 5,5 miljarder kronor. Under senare år har Swedbank Robur satsat mycket på billiga indexfonder, vilket ser ut att ha betalat sig. Fondbolaget passerade nyligen en milstolpe då totalt förvaltat kapital passerade 1 000 miljarder kronor.

Värt att notera är att den enda storbank som har negativa flöden under året är SEB Fonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -