Aktierna för den väldigt långa portföljen

Börs I spåren av sjunkande räntor, lokala monopol och stigande befolkning går vattenaktierna starkt. De tio ledande vattenaktierna på New Yorkbörsen har i genomsnitt stigit knappt 30 procent under 2019.

Vattenaktier har varit en synnerligen bra investering både i år och under de senaste tre åren. Avkastningen från de tio ledande vattenaktiebolagen i USA har gett en avkastning på 30 procent exklusive utdelningar bara i år.

Sett under de tre senaste åren har aktierna gett en avkastning på i genomsnitt 44 procent.

Efterfrågan på rent vatten kommer att stiga i takt med växande världsbefolkning. Bolagen som äger vattenkällorna eller infrastrukturen för att transportera vatten till och ifrån en viss stad eller region har ett kraftfullt monopol.

Det är inte en tillfällighet att det bolag i världen som har den längsta utdelningssviten York Water i York County, Pennsylvania har delat ut pengar till sina aktieägare varje år under 203 års tid.

York Water är ett av de mindre vattenbolagen i Nordamerika. Bolaget värderas till 580 miljoner dollar. Aktien är upp 40 procent i år och direktavkastningen ligger på 1,6 procent.

Två analytiker bevakar aktien. De har satt riktkursen 53 dollar på York Water, enligt Marketscreener.

Det klart största bolaget inom den amerikanska vattensektorn är American Water Works. Bolaget har ett marknadsvärde på 22,1 miljarder dollar.

American Water Works driver vatten- och reningsverk i över hela Nordamerika. Totalt har ger deras infrastruktur dricksvatten till 14 miljoner människor.

Bolaget grundades redan 1886 och huvudkontoret ligger i Voorhees, New Jersey.

Aktien är upp 33 procent i år. Bolaget ger en direktavkastning på 1,6 procent på nuvarande kurs. Utdelningen betalas ut kvartalsvis. 

Största ägare i American Water Works är amerikanska fondjätten Vanguard med 12,2 procent av aktierna.

Trots uppgången i år är American Water Works inte årets bästa vattenaktie på de amerikanska börserna. Det är istället det brasilianska Companhia de Saneamento, vars aktie stigit 85 procent under 2019.

Companhia de Saneamento driver dricksvattenförsörjning och reningsverk i Sau Paulo i Brasilien. Aktien är noterad både på den amerikanska börsen och börsen i på Sao Paulobörsen.

Bolaget som grundades 1973 är ett av världens största vattenföretag. Bolaget sköter dricksvattenförsörjningen för runt 28 miljoner människor och man sköter avloppshanteringen för 23,7 miljoner människor.  

Under de kommande åren genomför bolaget stora investeringar för att utöka kapaciteten.

Trots årets uppgång ser analytikerna en potentiell uppgång på cirka 14 procent på ett års sikt i aktien.

Tredje störst av de noterade vattenbolagen är Aqua America. Företaget har ett börsvärde på 9,8 miljarder dollar. Hittills i år är aktien upp 34 procent.

Aqua America hanterar vattenförsörjningen och driver reningsverk åt tre miljoner hushåll i Virginia, Texas, Florida, Georgia, Illinois, Indiana, New Jersey, North Carolina och i Pennsylvania.  

Bolaget grundades 1968 och huvudkontoret ligger i Bryn Mawr i Pennsylvania.

Största ägare är fondbolaget Vanguard med drygt 10 procent av aktierna. Den genomsnittliga riktkursen bland de tio analytiker som följer bolaget är cirka 6 procent högre än vad aktien handlas till idag.

Marknaden för vattenbolag är fragmentiserad och det pågår en konsolidering i Nordamerika. Mindre kommunala vattenbolag sälj ofta i samband med att större investeringar i infrastrukturen behöver göras.

Det fina med vattenbolag är de lokala monopolen. Det tillsammans med ökad urbanisering, en växande befolkning och låga räntor borgar för att vattenaktierna trots relativt höga värderingar är en trygg investering sett över en längre tidsperiod.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Marknadsvärde miljarder USD %, 2019 % 3 år
American Water Works 22,1 33 64
Companhia de Saneamento 10,1 85 81
Aqua America 9,8 34 51
American States Water 3,2 30 90
California Water Service 2,5 8 47
SJW Corp 2 29 28
Middlesex Water 1,1 20 46
York Water 0,58 40 15
Artesian Resources 0,31 6 14
Consolidated Water 0,2 42 46
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -