Qleanair stiger 5 procent i FN-debuten

Börs Aktien i företaget Qleanair, som levererar lösningar för luftrengöring av inomhusmiljöer, steg med 5 procent till 42 kronor när bolaget på torsdagen gjorde debut på handelsplattformen Nasdaq First North.

Aktietransaktioner gjordes i intervallet 41:20-44:00 kronor, vilket innebar uppgångar på 3-10 procent.

Det erbjudande som Qleanair gjorde inför noteringen av aktien blev "kraftigt övertecknat" enligt bolaget.

"Intresset för erbjudandet var stort, såväl bland institutionella investerare i Sverige och internationellt som bland allmänheten i Sverige. Erbjudandet blev kraftigt övertecknat", skrev Qleanair på torsdagsmorgonen.

Erbjudandekursen var 40 kronor per aktie.

De nya aktieägarna inkluderar Handelsbanken Fonder, IKC Fonder, Livförsäkringsbolaget Skandia, Enter Fonder och Skandia Fonder.

"Vi är mycket stolta och glada över det stora intresse som visats för Qleanair under listningsprocessen. Listningen kommer ge oss än bättre förutsättningar att fortsätta fokusera på tillväxt och ett breddat serviceerbjudande", säger Qleanairs vd Andreas Göth.

Bolagets huvudägare Qevirp 41, med koppling till riskkapitalaktören Priveq, hade erbjudit sig att sälja aktier om upp till 300 miljoner kronor, plus en möjlig övertilldelningsoption på 45 miljoner kronor.

Inga nyemitterade aktier erbjöds inför noteringen. I samband med erbjudandets fullföljande kommer dock närmare 1,58 miljoner nya aktier emitteras av bolaget och tecknas av huvudägaren, varvid betalning för sådana nya aktier kommer att erläggas genom kvittning av en del av befintligt aktieägarlån till en kvittningskurs motsvarande erbjudandepriset.

Efter kvittningsemissionen kommer antalet aktier i bolaget uppgå till närmare 14,9 miljoner, vilket motsvarar ett totalt marknadsvärde på bolagets aktier om 594 miljoner kronor, uppgavs det inför emissionen.

En grupp investerare hade inför erbjudandet, på vissa villkor, lagt order att förvärva aktier i erbjudandet till ett värde om totalt cirka 200 miljoner kronor, motsvarande cirka 67 procent av erbjudandet.

Därutöver hade bolagets vd Andreas Göth åtagit sig gentemot huvudägaren att förvärva aktier för 2 miljoner kronor. Ekonomichef Henrik Resmark och styrelseordförande Rolf Classon hade åtagit sig att förvärva aktier för 1 miljon kronor vardera.

"Marknadsmässigt befinner vi oss i en spännande fas. Bra luftkvalitet är en framtidsfråga och vi har hittat vår nisch, inomhusmiljön. Vi är stolta över våra fler än 2.500 kunder och cirka 8.100 modulbaserade enheter som finns i EMEA, Americas och APAC", sade vd Andreas Göth inför erbjudandet.

Bolagets nettoomsättning uppgick under perioden januari-september 2019 till 333 miljoner kronor.

"Sedan Priveq Investment IV gick in som majoritetsägare i Qleanair år 2012 har bolaget gjort en fantastisk resa och breddat såväl sitt serviceerbjudande som geografiska exponering för att uppnå en attraktiv produktmix och geografisk spridning. Under de sju år som fonden har varit huvudägare i Qleanair har omsättningen fördubblats och samtidigt förbättrat sin operationella effektivitet. Bolaget står väl rustat för att fortsätta sin resa som ett listat bolag nu", sade Mats Hjerpe som är partner vid riskkapitalbolaget Priveq Advisory, inför erbjudandet.

Qevirp 41, som ägs av Priveq Investment Fund IV och Calandrella, ägde cirka 90 procent av Qleanair innan erbjudandet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -