Börsens billigaste vinsttillväxt

Börs Placera har tagit fram aktierna på Stockholmsbörsen som värderas lägst utifrån hur deras framtida vinsttillväxt ser ut.

Ett sätt att värdera hur den framtida vinsten i ett bolag värderas är med hjälp av PEG-talet som bygger på nyckeltalet P/E. PEG-talet visar relationen mellan P/E-talet och vinsttillväxten.

PEG står för Price, Earnings och Growth. PEG-talet räknas ut genom att man delar en akties P/E-tal med den antagna framtida vinsttillväxten per aktie.

Gör du det får du en bild av hur aktien värderas i förhållande till hur snabbt vinsten förväntas växa.

Bland bolagen på Stockholmsbörsen med lägst PEG-tal baserat på den antagna vinsten under de kommande tolv månaderna är det lundabolaget Cellavision som hamnar i topp. Cellavision har ett PEG-tal på 0,3, enligt databasen Factset.  

Cellavision är ett medicinteknikbolag som gör system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor. Bolaget är ett klassiskt exempel på ett snabbväxande företag med högt P/E-tal och ett lågt PEG-tal.

Enligt Factset är P/E-talet just nu över 65.

Bolagets aktie är upp över 60 procent i år och sett över de senaste tre åren är uppgången hela 270 procent. Marknadsvärdet uppgår till 7,4 miljarder kronor.

Näst lägst PEG-tal har byggkedjan Byggmax och nischbanken TF Bank. Enligt Factset får dessa båda ett PEG-tal på 0,4. Idag handlas de båda även till relativt låga P/E-tal på 8,5 respektive 10,2.

Byggmax Groups aktie är ner över 20 procent i år. TF Bank å andra sidan är upp 48 procent.

Telekombolaget Millicom och fjällrävenägaren Fenix Outdoor får låga PEG-tal på 0,6. Samtidigt handlas de till P/E-tal på 34 respektive 17.

Många bolag på börsens storbolagslista handlas till måttfulla PEG-tal. Bland annat handlas Getinge och Electrolux till PEG-tal på 0,7. Storbanken Nordea handlas till ett PEG-tal på 0,9 liksom sektorkollegan Resurs.

Telekombolaget Ericsson handlas till ett PEG-tal på 1,1. Låsjätten Assa Abloy handlas likaså till ett PEG-tal på 1,1.

Anledningen till att PEG-talet är intressant är för att det ofta använda P/E-talet har sina brister. Det säger nämligen ingenting om hur den framtida vinsten värderas. Det är särskilt viktigt i bolag som växer snabbt.

Här kommer P/E-talet, som bygger på nuvarande aktiekursen och den historiska vinsten, göra att många bolag med stark vinsttillväxt kommer att se väldigt dyra ut.

När det gäller hur högt eller lågt ett PEG-tal ska vara så brukar man ha 1,5 som tumregel. För att räknas som attraktivt ska PEG-talet ligga under 1,5. Då är i alla fall bolagets antagna framtida vinst inte överdrivet högt värderad. Vice versa gäller givetvis åt andra håller.

Som investerare ska man vara lite försiktigare när ett PEG-tal är över 1,5. Det handlar naturligtvis också om vad man har för vinstantaganden framöver. Databasen Factsets estimat bygger på vad de bevakande analytikerna i respektive bolag antar för en vinst under de kommande tolv månaderna.

Ett bolag som har ett högt P/E-tal kan mycket väl ha ett lågt PEG-tal. Så även om bolaget värderas högt på den nuvarande vinsten så är de framtida vinsterna kanske lågt värderade. Det är särskilt i de här fallen i bolag med snabbt växande vinster som PEG-talet kan vara extra värdefullt.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie PEG-tal 12 mån P/E-tal 12 mån
CellaVision AB 0,3 65,4
Byggmax Group AB 0,4 8,5
TF Bank AB 0,4 10,2
Better Collective A/S 0,6 17,3
Millicom 0,6 34,1
Fenix Outdoor 0,6 17,1
Getinge AB Class B 0,7 25,4
Electrolux AB Class B 0,7 17,2
Cibus Nordic Real Estate AB 0,9 15,9
Sinch AB 0,9 40,8
Nordea Bank Abp 0,9 11,2
Resurs Holding AB 0,9 8,9
Saab AB Class B 1,0 20,0
SOBI 1,0 13,0
Boule Diagnostics AB 1,0 31,9
Ericsson  1,1 21,6
ASSA ABLOY AB Class B 1,1 23,4
EQT AB 1,1 47,0
Elekta AB Class B 1,2 30,2
Indutrade AB 1,3 21,6
Telia Company AB 1,3 18,0
Alfa Laval AB 1,3 17,5
Swedish Match AB 1,4 18,2
Kambi Group plc Class B 1,4 52,4
     
Källa: Factset    
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -