Aktiefonder hetast i november

Fonder Det totala nysparandet i fonder var drygt 11 miljarder kronor i november. Störst var nettoinflödet till aktiefonder. Populäraste var breda globalfonder följt av Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder.

Spararna valde aktiefonder i första hand. Nettoinsättningarna var 9,5 miljarder kronor och blandfonder hade nettosparande på 4 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening. Störst nettouttag gjordes från korta räntefonder på minus 1,7 miljarder kronor följt av långa räntefonder på minus 1 miljarder kronor.

Hittills i år uppgår nysparandet i fonder till 79 miljarder kronor. Klart populärast under året är långa räntefonder där totalt 49 miljarder kronor investerats, vilket motsvarar 62 procent av hela fondsparandet.  

”I november valde spararna aktier över räntor. En fortsatt positiv börs i kombination med förhoppningar om en lugnare geopolitik gör att de aktiva fondspararna nysparade stort i aktiefonder”, kommenterar Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Källa: Fondbolagens förening

Drygt hälften av allt nysparandet i aktiefonder placerades i globalfonder, vilket motsvarade drygt 5 miljarder kronor. Globalfonder är den klart populäraste fondkategorin hittills i år. Den har attraherad hela 63 miljarder kronor. Knappt 2 miljarder kronor var nettoinsättningarna i Sverigefonder under novmeber, trots månadens nettoinsättningar är nettouttagen hittills i år på närmare 5,8 miljarder kronor.

Det stora nettosparandet i passiva indexfonder som vi sett tidigare månader fortsätter. I november gick 46 procent av aktiefondssparandet till indexfonder. Hittills i år är nettosparandet till aktiefonder drygt 24 miljarder kronor, men det har varit en tydlig omfördelning från aktiva aktiefonder till indexfonder. Hittills i år har indexfonder attraherat hela 43,6 miljarder kronor.

Uppgången på de globala börserna fortsatte under november, och Stockholmsbörsen steg 2 procent. Det har gynnat den totala fondförmögenheten i Sverige som ökade under november med 70 miljarder kronor. Vid utgången av november uppgick det totala sparandet i fonder på den svenska fondmarknaden till rekordnoteringen 4 941 miljarder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -