Minusräntans öde avgörs denna vecka

Makroveckan Fredagens starka, amerikanska arbetsmarknadssiffror räddade riskaptiten i förra veckan. Nu ser vi fram mot viktiga centralbanksbesked, svenska inflationssiffror och brittiskt parlamentsval. Samt bävar lite inför fortsättningen i handelsfrågan.

Efter en stark avslutning lyckades den svenska börsen prestera en uppgång på 1,0 procent under veckan som gick. Annars såg det lite oroligt ut under börsveckan men en synnerligen stark amerikansk sysselsättningsutveckling i november fick konjunkturoptimismen av återigen spira. I USA skapades hela 266 000 jobb i november.

Det fick också den långa marknadsräntorna att röra sig uppåt samtidigt som dollarn stärktes en aning. På marknaden prissätter man nu nästa amerikanska räntesänkning mot slutet av 2020 – om den nu överhuvudtaget kommer.

De fullmatade makroveckorna följer nu på varandra och den här veckan är inget undantag.

Här på hemmaplan riktar vi främst blickarna mot tisdagens siffror över inflationsförväntningarna, onsdagens inflationssiffror och torsdagens arbetsmarknadssiffror. Det här är de sista, riktigt tunga makrosiffror som vi får inför Riksbankens räntebesked i nästa vecka. Skulle exempelvis inflationssiffrorna komma in en bit under förväntningarna så blir det mer tveksamt med riksbanksleverans, vilket sannolikt skulle pressa en krona som befinner sig i en lite positiv trend. Till lite svagare krona kan också onsdagens utflöde av PPM-pengarna bidra till.

På det internationella planet riktas blickarna i första hand mot de penningpolitiska beskeden från Federal Reserve  (onsdag) respektive ECB (torsdag). Visserligen väntas inga förändringar i räntepolitiken så mest intressant blir vad företrädarna för banken säger om det ekonomiska läget och utrymmet för nya stimulanser. Mest intressant blir det förstås att höra vad ECB-chefen Christine Lagarde har att förtälja i samband med sin första presskonferens på posten. Förväntningarna är i alla fall ganska högt ställda från vår sida.

Sedan får vi förstås inte glömma att vi har ett brittiskt parlamentsval där Tories, med Boris Johnson i spetsen, väntas gå vinnande ur striden. Hur fördelningen i parlamentet slutligen kommer att se ut betyder dessutom en hel del för vad vi ska tro om den framtida Brexit-processen. Nya förhandlingar med EU kan det bli, liksom en ny folkomröstning.

Det som alla går och bävar för är dessutom de amerikanska tullhöjningar på kinesiska varor som, enligt planerna, ska införas på söndag. Det krävs nog att vi får tydligt positiva besked kring handelsförhandlingarna under veckan, eller ett framskjutande av tullplanerna, för att inte investerarna ska tappa modet när vi närmar oss veckoslutet.

Måndag

Enligt Mäklarstatistik fortsätter de svenska bostadspriserna uppåt, vilket bäddar lite för en hygglig julhandel. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats en aning i inledningen av december, vilket delvis lär hänga samman med osäkerheten kring handelsfrågan.

Tisdag

Håll koll på Prosperas mätning av inflationsförväntningarna. Om de skulle sjunka ytterligare så blir det lite svårare för Riksbanken att motivera en räntehöjning på decembermötet. Dessutom får vi och Riksbanken signaler kring hur hushållen spenderat i oktober och en bra siffra lär bidra till lite konjunkturoptimism och dessutom ge banken lite råg i ryggen. Lite tysk och amerikansk konjunkturoptimism vore också högst välkommet.

Onsdag

Svenska inflation väntas ha tickat upp en bit i november men, om analytikerna har rätt, inte riktigt nå upp till Riksbankens prognoser. En fortsatt uppåtgående trend för inflationen lär ändå räcka för att vi sak kunna spika en räntehöjning i december. Mycket av marknadens fokus ligger på den amerikanska centralbankens räntebesked under kvällen. Ingen ränteförändring väntas men förstås viktigt vad Fed-chefen Jerome Powell säger om den ekonomiska utvecklingen och behovet av, och möjligheten till, framtida räntesänkningar.

Torsdag

Den svenska arbetslösheten vätas ha stigit i november men tyvärr har förtroendet för arbetsmarknadsstatistiken naggats rejält i kanten. Det krävs nog några månader av data innan bilden klarnar. ECB lämnar räntebesked men även den här centralbanken lär vila på hanen. Däremot förstås högintressant att följa ECB-chefen Christine Lagardes första presskonferens i den nya rollen. Val till det brittiska parlamentet men oavsett resultat lär Brexit fortsätta att plåga marknaden ett tag till.

Fredag

För första gången sedan 1972 ligger de amerikanska löneökningarna över den genomsnittliga boräntan. Tillsammans med en fortsatt stark arbetsmarknaden bådar det gott för en god konsumtionsutvecklingen. En hyfsad detaljhandel i november skulle därför spä på optimismen om att de amerikanska hushållen ska fortsätta att hålla konjunkturen under armarna. Men om ingen lösning kommit innan dess är frågan om riskaptiten kan hålla i sig inför söndagens amerikanska tullhöjning.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -