På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen drar sig uppåt, Moberg halverat

Börsen Stockholmsbörsen inledde måndagen med försiktig handel runt nollstrecket men klättrade uppåt innan lunchtid.

 Ericsson har nått förlikning med amerikanska myndigheter i den stora mut- och korruptionsutredningen och aktien backade. Moberg Pharma föll brant efter ett studieresultat som understeg bolagets egna förväntningar.

Vid klockan 12 var OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.748. Aktier för 5,1 miljarder hade då omsatts. De europeiska börserna gick överlag i motsatt riktning där CA40 i Paris var ner 0,2 procent.

På OMXS30-indexet blåste positiva konjunkturvindar i industribolagens segel, medan defensiva aktier var mindre populära. I toppen av storbolagsindexet placerade sig SSAB och Atlas Copco med uppgångar på 2,6 procent respektive 1,2 procent.

JP Morgan har höjt sin riktkurs för Atlas Copco till 365 kronor från 345 kronor med upprepad rekommendationen övervikt. Stålbolaget SSAB har å sin sida höjt priserna på grovplåt på den nordamerikanska marknaden med 50 dollar per ton med omedelbar verkan, rapporterade branschmediet Steel Business Briefing, SBB.

Penningtvättsanklagade Swedbank kommer att minska koncernledningen och bland annat kommer riskchefen Helo Meigas och nuvarande chefen för Baltisk bankrörelse Charlotte Elsnitz att lämna banken. Samtliga bankaktier steg med uppgångar mellan 0,6 procent för Swedbank och 1,4 för SEB procent.

Ericsson gick i motsatt riktning och pressades av den mutförlikningen som innebär en utbetalning om 10,1 miljarder kronor till det amerikanska justitiedepartementet DOJ och finansinspektionen SEC. Beloppet var dock lägre än den avsättning som bolaget bokat i det tredje kvartalet. Som mest var aktien ner 1,9 procent, men vid lunchtid hade säljtrycket släppt något och aktien noterades 0,2 procent ned.

Längre ned i listorna utmärkte sig två bioteknikbolag. Moberg Pharmas läkemedelskandidat MOB-015 rapporterades ha uppnått de primära målen i en fas 3-studie för behandling av nagelsvamp. Resultaten nådde trots det inte upp till bolagets egna förväntningar avseende fullständig läkning hos patienterna i studien och aktien rasade närmare 50 procent.

Oncopeptides föll samtidigt över 4,6 procent. Bolaget har presenterat data från studier med sin läkemedelskandidat melflufen vid den vetenskapliga blodkongressen Ash som inleddes i helgen.

Ett flertal mindre bolag berördes av analyser. I senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av Allgon som steg 5,3 procent. För K-Fastigheter, som steg i samband med börsintroduktionen i november, gavs rådet att avvakta. Aktien var vid lunchtid ner 3,9 procent. Även för Reilcare gavs rådet att avvakta och aktien var ner drygt 5 procent

Aluminiumföretaget Gränges djärva investeringar ökar både risken och potentialen, anser Dagens industri. Möjligheterna överväger och aktien är köpvärd, skriver tidningen i analysen under vinjetten "Veckans aktie". Aktien var 2,9 procent upp.

Teknikbolaget Anoto meddelar att ytterligare två skoldistrikt i USA kommer börja använda bolagets utbildningslösning KAIT, framgick av ett pressmeddelande utan ordervärde. Aktien avancerade strax över 12 procent.

Graf: OMXS30 måndagen den 9 december

image

Bildkälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -