Starka USA-siffror sprider optimism

Makrokommentar Konjunkturoptimismen sprider sig på finansmarknaden efter överraskande starka amerikanska arbetsmarknadssiffor. Samtidigt lär vi få stryka nya räntesänkningar från Federal Reserve och sannolikheten för ett handelsavtal mellan USA och Kina minskar nog en aning.

Visst är det handelskonflikten mellan USA och Kina som dominerar börshumöret i det korta perspektivet men för börsutvecklingen i ett längre perspektiv är det ändå konjunkturfrågan som är den viktiga. Och viktigast av allt, som vanligt bör man kanske tillägga, i det sammanhanget är den amerikanska arbetsmarknaden.

Nu finns förstås just nu två ingångar till den amerikanska arbetsmarknadsfrågan - i ytterligare ett ganska kort perspektiv. Dels ger en stark arbetsmarknad hopp om fortsatt konjunkturstyrka, dels öppnar en försvagning av arbetsmarknaden upp för ytterligare räntesänkningar från den amerikanska centralbanken samtidigt som det förmodas sätta press på Donald Trump att nå ett handelsavtal mellan USA och Kina.

Så det är inte helt givet hur marknaden, när den fått lite tid på sig att fördjupas sig i fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror för november, kommer att reagera framöver.

Det som kan konstateras är att marknaden tog ett litet glädjeskutt över att antalet sysselsatta steg med 266 000 personer i november. Rejält över förväntningarna om en uppgång med uppgång runt 188 000, och dessutom ett rejält lyft jämfört med föregående månads 156 000. För övrigt var det senare en siffra som fick en del att befara att USA var på väg in i en mer rejäl svacka.

Man brukar, kanske lite slarvigt, hävda att amerikansk sysselsättning behöver öka med 150 000 – 200 000 nya jobb per månad för att den ska hålla jämn takt med arbetskraftsutbudet och att arbetslösheten inte ska börja stiga.

Det bör dock tilläggas att en kraftig ökning i industrin på 54 000 till stor del förklaras av att 41 000 återgått till arbetet (framför allt i GM) efter att ha strejkat i oktober.

Arbetslösheten sjönk samtidigt till 3,5 procent och vi får gå tillbaka ända till 1969 för att hitta en arbetslöshet marginellt under den nivån.

Dessutom ligger nu den genomsnittliga timlöneökningen på 3,1 procent, vilket skulle varit en ökning om inte oktobersiffran hade reviderats upp från 3,0 till 3,2 procent.

Slutsatsen från den här arbetskraftsrapporten får väl ändå bli att det förefaller högst osannolikt att den amerikanska centralbankens kommer att leverera en ny räntesänkning i närtid. Marknaden tycks ha dragit samma slutsats eftersom dollarn stärkts och de amerikanska räntorna rör sig uppåt.

Samtidigt ska sägas att ingen ny räntesänkning låg i potten sett till prissättningen på räntemarknaden. Så någon större chock är det inte för marknadsaktörerna ändå, även om de lite längre räntorna stiger. Det senare får tolkas som att en eventuell räntesänkning skjutits fram rejält.

Inte heller på valutamarknaden är det några överdrivna reaktioner, även om dollarn stärkts en aning och, kort efter att statistiken publicerats, handlas den i princip oförändrat kring 9,49 kronor för en dollar.

Så sammantaget är fredagens arbetsmarknadsrapport framför allt goda nyheter för konjunkturoptimisten som hoppas att börsfesten kan hålla i sig ett tag till med hjälp av en global återhämtning. Däremot lär väl tuppkammen på Donald Trump samtidigt växa ytterligare vilket är ett reellt hot inför de framtida handelsförhandlingarna.

Inte minst, tror vi på Placera, att det ökar sannolikheten för att Trump, i alla fall delvis, gör en realitet av de tullar som han hotat med att införa på ytterligare 190 miljarder av kinesiska importvaror den 15 december.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -