Så blir plånboksåret 2020

Skatt Efter årsskiftet väntar såväl sänkningar som höjningar av skatten. Här är alla nyheter som påverkar din privatekonomi 2020.

Är du höginkomsttagare eller pensionär? Grattis, då är du sannolikt vinnare på nästa års privatekonomiska förändringar. Förlorare är de som köper en ny bil med högt koldioxidutsläpp och vill gå i pension tidigt.

1. Värnskatten försvinner

Lagom till dess 25-årsdag försvinner värnskatten, som när den infördes var tänkt att vara provisorisk. Det innebär att de som har en månadslön över 59 617 kronor (715 400 per år) får 5 procent mindre skatt per tjänad krona däröver.

2. Sänkt skatt för de som bor i glesbygden

En skattesänkning med 1 650 kronor väntar för de som inom det som kallas för stödområde A och B. Här kan du läsa om vilken glesbygd som berörs.

3. Sänkt skatt för pensionärer

För personer över 65 år som tjänar över 17 000 kronor i månaden sänks skatten. Syftet är att minska skillnaden mellan pensionärer och löntagare.

”I år sänktes skatten för lite drygt 1,5 miljoner pensionärer med inkomster under 17 000 kronor i månaden och nu är det alltså dags för en särskild satsning för alla pensionärer över 65 år med inkomster över 17 000 kronor i månaden”, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.

Christina Sahlberg

 

4. Högre pensionsålder

Från och med nästa år kommer du inte kunna börja ta ut den allmänna pensionen förrän 62 års ålder. Det är ett år senare än den nuvarande pensionsåldern. Är du född 1958 eller tidigare kan du pusta ut, det gäller inte dig.

5. Rätt till att fortsätta arbeta

Den som däremot vill fortsätta arbeta efter pensionsåldern har rätt att göra det till 68 års ålder. Även det är ett år längre än tidigare.

6. Höjt bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägget för ålderspensionärer höjs från 5 550 till 6 540 kronor.

7. Höjd garantipension

Garantipension får den som haft låg eller ingen inkomst i sitt liv. Den blir upp till 200 kronor högre i månaden.

8. Höjd inkomstpension och tilläggspension

Inkomstpensionen beräknas höjas med 2 procent och tilläggspension med 2,1 procent.

9. Höjd fordonsskatt för fossildrivna bilar

Från och med årsskiftet ändras metoden för att mäta hur mycket koldioxid en bil släpper ut. Det leder till högre utsläppsvärden som för vissa bilmodeller kommer att motsvara fördubblingar av fordonsskatten.

Å andra sidan höjs gränsen för klimatbonus från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer. Det gör att flera hybridbilar, som annars hade fallit ur på grund av den nya mätmetoden, kvalar in för att få klimatbonus.

10. Prisbasbeloppet höjs med 800 kronor

Prisbasbeloppet ligger till grund för en rad bidrag och skatter. Höjningen med 800 kronor gör att garantipensionärer och studenter får några hundralappar mer i månaden.

Även grundavdrag och jobbskatteavdrag påverkas, hur mycket just din skatt minskar kan du läsa här och här.

Det höjda prisbasbeloppet gör att skiktgränserna för den statliga inkomstskatten höjs, vilket gör att de som tjänar över 40 000 kronor i månaden får en skattesänkning även där.

11. Uppskovstaket ändras

Taket för uppskov på vinst vid bostadsförsäljning, som varit slopat i flera år, återinförs i halvårsskiftet 2020. Den nya gränsen blir tre miljoner kronor. Det betyder att du som vill skjuta upp en högre vinst än så bör göra det innan dess. Vilka villkor som gäller kan du läsa om här. Vad som händer med uppskovsräntan är än så länge oklart.

”Uppskov gör man i sin deklaration året efter en försäljning. Förhoppningen är att villkoren om uppskovsräntan kommer före deklarationsdags nästa år så att alla som har sålt en bostad med vinst i år har all information innan de tar ett beslut”, säger Christina Sahlberg.

Idag betalar du motsvarande 3,25 procents ränta på ett uppskov så ekonomiskt sätt är det bättre att betala sin vinstskatt.

”Men om uppskovsräntan tas bort så kan man se uppskovet som ett ränte- och amorteringsfritt lån vilket kan vara förmånligt. Glöm dock inte att det är en skuld till skatteverket som du skjuter framför dig”, säger Christina Sahlberg.

12. Skatten på ISK blir lägsta möjliga

Skatten på investeringssparkontot sätts utifrån statslåneräntan i slutet av november. Eftersom att den var så låg kommer skatten på de värdepapper du har på ditt ISK och kapitalförsäkring vara den lägsta möjliga, nämligen 0,375 procent.

”Fortsatt ett grymt sätt att spara i aktier och fonder alltså. Om du står inför att byta från att spara i en depå till att spara i ett ISK kan det vara smart att sälja innehavet före årsskiftet och köpa tillbaka det efter nyår – så slipper du dubbelbeskattas. Men tänk på att kursen kan ändras rejält både uppåt och nedåt under tiden”, säger Christina Sahlberg.

13. Slut på minusränta?

I skrivande stund talar mycket för att Riksbanken för första gången på nära fem år överger minusräntan.

”Ja, trots att inflationen hackar något så verkar det som om Riksbanken är fast beslutna om att höja räntan till 0 procent. Och då kan vi vara säkra på att bankerna kommer att höja vår bolåneränta, säger Christina Sahlberg.

Christina Sahlberg tror ändå att bolåneräntan kommer att vara låg många år framöver och hon rekommenderar fortfarande låntagarna att ha rörlig ränta. Inte minst också då konkurrensen bland bankerna ökar och att bankerna har bra marginaler på sina bolån i dagsläget talar för att vi kommer att ha låga räntor även framöver. Undantaget kan vara när banker erbjuder en lägre bunden ränta än den rörliga, vilket vissa banker gör just nu.

”Det viktigaste är att prata med din bank. Får du ingen bra rabatt, gå till flera banker. Kolla in snitträntorna så ser du vad andra låntagare i snitt har fått för ränta under månaden som gick. Idag är det relativt enkelt att byta bank och väl värt. Får du ner räntan på ditt bolån från 2 till 1,5 procent så sparar du 10 500 kronor per år för ett lån på 3 miljoner, säger Christina Sahlberg.

14. Förändringar i kommunal- och landstingsskatten

Nästa år höjs skatten i nära på var tionde kommun. Totalt ökar skattenotan i 28 kommuner och fyra regioner (landsting). Extra dyrt blir det för de som bor i Ydre, Åtvidaberg, Ödeshög, Mörbylånga, Emmaboda och Mönsterås. Invånarna i dessa kommuner får både höjd kommun- och regionskatt 2020. I 16 kommuner sänks skatten.

2020 års privatekonomiska bubblare: flytträtten av tjänstepension

I höst föll regeringens förslag om flytträtt av tjänstepension, eftersom den inte ansågs gynna kunderna tillräckligt mycket. Ett framtida förslag kommer att innehålla begränsningar för hur mycket betalt pensionsbolagen får ta för att flytta kapitalet, men hur ändringen kommer att se ut och när den kommer är oklart.

”Står du just nu inför en dyr flytt kan det vara värt att räkna på om det är bättre att vänta med att flytta tjänstepensionen”, säger Christina Sahlberg.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -