Fortsatt flöde från aktiva aktiefonder

Fondkommentar Årets börsuppgång är enorm. I princip alla stora börser har avkastat 20 procent eller mer. Men trots detta har nettoutflödet från aktier varit hela 189 miljarder dollar.

I år har det varit ett ständigt nettoutflöde från aktier på global basis. Det visar statistik från Bofa Merrill Lynch. Totalt har världens investerare plockat ut 327 miljarder dollar från aktivt förvaltade aktiefonder. Drygt 138 miljarder dollar av dessa summor har omallokerats till billiga börshandlade fonder och indexfonder. Totalt har nettouttagen varit 189 miljarder dollar.

Flera stora kapitalförvaltare menar att aktieutflödet inte är så alarmerande som det först verkar, utan att det är normala utflöden när aktiemarknaden är exeptionellt stark. De riktigt stora och långsiktiga kapitalförvaltarna inom pensionsförvaltning har tydliga investeringsregelverk. En tradionell fördelning är 60 procent aktier och 40 procent ränteinvesteringar.

Det innebär i praktiken att när aktieandelen stiger mycket i värde, betydligt mer än ränteinvesteringarna, så går den över de 60 procenten och då säljer man aktier till förmån för ränteinvesteringar för att uppfylla regelverken. Något som talar för det är när man tittar närmare på flödessiffrorna. Den stora siffran på 189 miljarder dollar i nettoutflöde motsvarar bara dryga procenten av världens totala förvaltade kapital i aktier.

Men det går inte att blunda för att det sker en omallokering inom aktier från aktiv till passiv fondförvaltning. Och just den starka passiva trenden är det många som höjer ett varningens finger för. Det skapar på nya obalanser på aktiemarknaden hävdar de. Argumenten mot är många, men oftast är de inte särskillt vetenskapligt bevisade.

Ett av argumenten som oftast lyfts fram är att passiv förvaltning gör finansmarknaden mindre effektiv.

Men enligt flera tunga akademiker, bland annat Nobelpristagaren professor Eugene Fama, så är problemet inte storlek av förvaltat kapital utan aktiviten i handeln. Den största handelsaktiviten står fortfarande den aktiva förvaltningen för.

Den passiva aktieförvaltningen kan växa ett bra tag till innan den skulle göra aktiemarknaden mindre effektiv. Bofa Merrill Lynch spår att på sikt kommer marknaden i balans och det passiva kapitalet hamnar runt 50 procent. Om den blir mindre effektiv så bör det skapa utrymme för aktiv förvaltning som handlar på felprissättningar.

Andra argument är att indexinvestering fördelar kapitalet fel och skapar övervärderade bolag då man köper mest aktier i de största bolagen i indexen.

Det här argumentet har inte lika många akademiska kritiker. Problemet är inbyggt i att de vanligaste aktieindexen använder marknadsvärdesvikt i sin beräkning av indexvärde. Indexberäkningen är enkel, man tar helt enkelt antal aktier i bolaget gånger priset på aktien. Det ger börsvärdet, även kallat marknadsvärdet, på bolaget.

När indexfonder köper in sig efter ett index är det oftast index som innehåller de mest likvida och största bolagen på en börs. Det ger en ökad exponering mot stora bolag som tenderar bli större snabbare än marknaden i övrigt, då priset går upp snabbare för dem när de populäraste indexen används som investeringsunivers.

Världens mest investerade index är S&P 500, som innehåller de femhundra största amerikanska bolagen. Ett index som senare år avkastat bättre än många andra index på den amerikanska marknaden. Där har de absolut största bolagen blivit allt större då FAANG-bolagen och Microsoft vuxit.

Det går inte att blunda för att en allt större del av det totala aktiekapitalet blir passivt och trenden lär fortsätta ett tag till. Men frågan är om det inte finns obalanser på aktiemarknaden som skapas av helt andra faktorer.

I dag är det betydligt färre bolag noterade på de amerikanska börserna än tidigare. Noteringstoppen nåddes 1995 med knappt 7 500 noterade bolag. Efter det har det varit en stadig utförslöpa och antal noterade bolag har minskat med 42 procent. Ett betydligt mindre urval för aktiva förvaltare än tidigare.

Samtidigt har antalet aktieindex haft en exponentiell utveckling. Idag finns det betydligt fler aktieindex på den amerikanska aktiemarknaden än antal bolag. Index som användes inom passiv aktieförvaltning.

Ett annat problem är att under det senaste decenniet har många företag i främst USA gjort stora aktieåterköp. Det har varit ett skatteeffektivt sätt att dela ut kapital till bolagets ägare istället för att dela ut pengarna som utdelning. Och det har varit populärt hos aktieägarna som ständigt vill se ökade utdelningar och aktieåterköp.

På sikt blir det stor skillnad på antalet utestående aktier när ett bolag har genomfört aktieåterköp under en lång period. 

Det är världens största bolag Apple ett tydligt exempel på. I slutet på 2012 var antalet aktier i Apple 6,58 miljarder. Efter ihärdiga aktieåterköp har bolaget idag 4,44 miljarder aktier. Minskningen under perioden motsvarar knappt en tredjedel av antal aktier.

Europa är årets stora förlorare när kapitalet från aktier strömmat ut. Och det är faktiskt andra året på rad med stora nettoutflöden. Europas börsandel är ständigt krympande och är nu under 20 procent.

Men det finns lite ljuspunkter för Europa. Enligt Bofa Merrill Lynch finns det nu några gröna skott och det går nu att se att investerarna börjar lämna amerikanska aktier till förmån för aktier på tillväxtmarknader, Europa och Japan.

Samtidigt som investerarna har lämnat aktier har det globala kapitalet fortsatt att öka i andra tillgångslag. Främst i olika typer av företagsobligationer som ger positiv ränta. Och inte minst har kassorna ökat.

Den globala trenden har smittat av sig på den svenska fondmarknaden. Av det totala nettoinflödet till fonder har bara 29 procent letat sig till aktiefonder.

Särskådar man årets nettoinflöde till aktiefonder som faktiskt skiljer sig från den globala trenden genom att de är ett nettoinflöde till aktiefonder, så är det tydligt vart kapitalet går.

Det har precis som det global flödet hamnat i facket med indexprodukter. Totalt har drygt 39 miljarder kronor letat sig dit. Det är mycket med tanke på att ”bara” 14,7 miljarder kronor flödat hittat till aktiefonder. Även här är utflödet från aktivt förvaltade aktiefonder tydligt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -