SAS: Resultatet 1 096 miljoner före skatt

Q4 Flygbolaget SAS resultat före skatt och jämförelsestörande poster under räkenskapsårets fjärde kvartal blev 1.226 miljoner kronor (822), att jämföra med förväntningar på 1.095 miljoner enligt Infront Datas estimatsammanställning.

I resultatet ingår jämförelsestörande poster om -130 miljoner kronor (-33) vilket innebär att det rapporterade resultatet före skatt landade på 1.096 miljoner kronor. Analytikerna i Infront Datas sammanställning med bidrag från fyra analytiker hade inte räknat med några jämförelsestörande poster, varför snittestimatet för det rapporterade resultatet före skatt låg på 1.095 miljoner kronor.

SAS intäkter uppgick till 13.463 miljoner kronor för perioden (12.678). Här låg Infront Datas snittestimat på 13.497 miljoner kronor.

 SAS spår att osäkra ekonomiska framtidsutsikter och framväxande avmattning i stora ekonomier kommer att påverka efterfrågan från kunderna negativt under det kommande året.

Det framgår av rapporten för fjärde kvartalet 2018/2019.

Den fortsatt svaga svenska och norska kronan mot dollarn och euron förblir en utmaning, skriver bolagets vd Rickard Gustafson. Inför nästa år förutser SAS därför en "betydande lägre marknadstillväxt, både i fråga om efterfrågan och utbud".

"Mot bakgrund av dessa marknadsförhållanden, i kombination med högre kostnader för nya flygplan och mer utbildningstid samt införandet av IFRS 16, förväntar vi oss en ebit-marginal om 3-5 procent för 2019/2020. Av samma skäl förväntar vi oss en ökad förlust under första kvartalet 2019/2020 jämfört med föregående år", skriver vd Rickard Gustafson i rapporten.

Ebit-prognosen avser resultatet före jämförelsestörande poster.

SAS uppfyllde inte två av sina tre finansiella mål för 2018/2019, "trots ett starkt fjärde kvartal", skriver vd:n.

"Den finansiella beredskapen fortsätter vara god, men avkastningen på investerat kapital uppgick till 8 procent, vilket var en besvikelse, och vår justerade nettoskuld mot ebitdar ökade till 3,7x", skriver SAS.

Utfallet är inte tillfredsställande och innebär att det krävs ytterligare ansträngningar för att effektivisera verksamheten och stärka konkurrenskraften, skriver flygbolaget vidare.

"Vår strategi som har resulterat i stora förbättringar sedan 2012 ligger fast. Inom ramen för strategin har vi påbörjat fler initiativ för att ytterligare öka effektiviteten, flexibiliteten och konkurrenskraften under de kommande åren", skriver SAS, som avsatt 120 miljoner kronor i omstruktureringskostnader för att påskynda automatisering av administrativa uppgifter.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -