Hur är det ställt med svensk ekonomi?

Makrokommentar När inköpschefsindexen i stora delar av världen visar tecken på att stabiliseras så går Sverige mot strömmen och överraskar istället negativt. Både industri- och tjänsteindex backade i novembermätningen.

Hur är det egentligen ställt med svensk ekonomi? Det är en fråga man måste ställa sig efter att inköpschefsindexen för november publicerats under veckan. För när inköpschefsindexen i stora delar av den övriga världen visar tecken på att stabiliseras, och till och med stärks en aning, så fortsätter de svenska inköpschefsindexen att backa.

I november sjönk industriindexet till låga 45,3 och tjänsteindexet till 47,9. Därmed ligger bägge indexen med bred marginal under det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Senaste indexen låg på dessa nivåer var under perioden 2012–2013 när eurokrisen härjade som värst.

När det gäller industrin är det kanske bredden i nedgången som är extra oroande. I stort sett alla delindex i enkätundersökningen backar. Delindexet för orderingången sjönk till låga 44,0 samtidigt som delindexet för sysselsättningen, med ett värde på 46,5, ligger under 50-nivån för tredje månaden i rad.

En liten, liten ljusglimt är att indexet över produktionsplanerna det närmaste halvåret åter hankar sig över 50-strecket med ett värde på 52,7. En välvillig tolkning av detta är att industriföretagen tror att den konjunktursvackan blir relativt kortvarig.

Noterbart är ändå att det svenska industriindexet nu ligger under det sammanvägda indexet för EMU-området och dessutom en Brexit-plågad brittisk industrisektor. För att inte nämna tullkrigets Kina och USA (se tabell).

Att det svenska industriindexet ligger under 50-nivå är egentligen inte särskilt överraskande, även om den låga nivån skrämmer. Egentligen var det mer överraskande att indexet höll sig uppe på en relativt hög nivå under större delen av 2019, när det var så svagt i många andra regioner.

Att det svenska tjänsteindexet nu sjunkit till 47,9 är också oroande. Det var den tredje månaden i rad med tydlig nedgång. Här bryter dessutom det svenska indexet mot mönstret i de flesta andra länder där tjänsteindexen fortfarande ligger en bit över 50-strecket. I EMU-området ligger exempelvis tjänsteindexet på mer anständiga 51,9 och även i USA och Kina ligger tjänsteindexen, med viss marginal, över 50-nivån.

Nu är tjänsteindexen normalt sett lite mer volatila än industriindexen så vi är lite försiktiga med att dra alltför långtgående slutsatser av novembermätningen, men visst ser det dystert ut.

Så sammantaget ser inte den svensk konjunkturbilden särskilt ljus ut och vi får nog räkna med en svag, eller till och med negativ, tillväxt under årets sista kvartal. Dessutom finns en påtaglig risk för ytterligare svaghetstecken på arbetsmarknaden framöver.

Hoppet står främst till en ljusning av det internationella konjunkturläget vilket säkerligen snabbt skulle sprida sig till exporttunga Sverige.

En annan fråga som poppar upp är hur det här påverkar Riksbankens planer på en räntehöjning i samband med det penningpolitiska beskedet den 19 december?

I normalfallet skulle vi på Placera se en räntehöjning som utesluten givet nya svaghetstecken i ekonomin med en inflation som redan i utgångläget ligger klart under målet på 2 procent. KPIF landade på 1,5 procent i oktober. Men riksbanksdirektionen tycks i nuläget vara fast beslutna att leverera en höjning av styrräntan till noll procent vid nästa möte. Några andra signaler har vi inte fått från det hållet och det enda som troligen skulle få dem att vika från en höjning skulle vara ett synnerligen svagt inflationsutfall i novembermätningen. Riksbankens prognos är att KPIF-inflationen ska stiga ytterligare till 1,7 procent i november, det sista inflationsutfallet innan räntebeskedet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -