På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är chansen till short squeeze störst

Börs Ett vedertaget sätt att mäta hur mycket risk en blankare tagit i en viss aktie är att se hur många dagar det tar att täcka eller köpa tillbaka de blankade aktierna över börsen.

Måttet kallas Days to Cover (DTC) och är antalet blankade aktier delat med den genomsnittliga dagliga omsättningen i en viss aktie. Desto högre DTC desto större är risken.

En hög DTC kan innebära att blankarna vid positiva bolagsnyheter kan få svårt att köpa tillbaka de blankade aktierna och vi får då en så kallad short squeeze, som innebär att blankarna tvingas köpa tillbaka de blankade aktierna i panik och aktiekursen stiger dramatiskt.

Det hände till exempel med Volkswagen i oktober 2008, då bolaget under en kort period var världens dyraste bolag. Aktien var kraftigt blankad samtidigt som Porsche i hemlighet genom optionsaffärer köpt stora delar av Volkswagen.

Nyheten om Porsches stora Volkswageninnehav släpptes under helgen den 24-25 oktober 2008. Bara 6 procent av alla Volkswagenaktier fanns nu tillgängliga för marknaden, vilket var långt mindre än vad som var blankat.

Inom loppet av två handelsdagar steg Volkswagenaktien från 200 euro upp till över 1000 euro. Affären har kallats "mother of all short squezees". Det slutade med att Porsche över börsen sålde 5 procent av sitt innehav. Många blankare gjorde oerhörda förluster.

Historien slutade dock inte med att Porsche köpte Volkswagen. Det blev istället Volkswagen som köpte Porsche. Anledningen var att Volkswagen trots den allvarliga lågkonjunkturen fortsatte att gå bra medan Porsche tappade. I augusti 2012 var Porsche till 100 procent i Volkswagens ägo.

Porscheaktien finns dock fortfarande noterad. Den som köper Porsche idag handlar ett holdingbolag som äger aktier i Volkswagen. Ofta handlas den med rabatt i förhållande till Volkswagenaktien så man kan se det som ett billigt sätt att handla Volkswagen.

Samtidigt som en hög DTC ökar sannolikheten för en short squeeze kan det också visa att något inte riktigt stämmer med bolaget eller åtminstone att många är skeptiska till aktien.

På Stockholmsbörsen är det bolag med högst DTC inkassobolaget Intrum. Här skulle det ta blankarna hela 54,8 dagar att köpa tillbaka de blankade positionerna över börsen, enligt Holdings.

Drygt 10 procent av aktierna i Intrum är blankade. De blankade aktierna är värda 3,3 miljarder kronor och totalt finns sju blankningsaktörer inne i aktien.

Näst högst DTC har Mycronic. Här skulle det ta knappt 34 dagar att köpa tillbaka de blankade aktierna över börsen.

Mycronic har i likhet med Intrum länge tillhört några av de mest blankade aktierna på börsen. Totalt är 7,6 procent av Mycronics aktier blankade.

Andra aktier med högt DTC är Bygghemma, JM, Paradox, Dustin, Arjo, ICA, Axfood och H&M. Här ligger DTC på mellan 24 och 16.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Aktie % blankat Värde Mkr DTC Antal blankare
  Intrum -10,09% 3 265 54,8 7
  Mycronic -7,59% 1 184 33,7 3
  Bygghemma -1,00% 56 24,4 1
  JM -9,01% 1 636 24,3 8
  Paradox Interactive -0,70% 102 21,8 1
  Dustin Group -2,91% 200 21,2 1
  Arjo -1,74% 201 20 2
  ICA Gruppen -3,17% 2 646 19 3
  Axfood -1,84% 802 16,8 1
  H&M -3,24% 10107 16 4
         
Källa: Holdings        
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -